banner

Video back to homepage

Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης(0)

Συνάντηση στελεχών και κατοίκων της περιοχής διοργανώθηκε σήμερα στη Δερβιτσάνη, με το συντονισμό του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Αργυρόκαστρο, αναφορικά με τις εκλογές της 25ης Απριλίου.

Κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ – Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα ενώ μετείχαν επίσης ο υποψήφιος της Συμμαχίας για Αλλαγή της Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Μπάρκας και ο επικεφαλής του συνδυασμού, πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Τριτάν Σέχου.

Η συνάντηση έτυχε του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος των ΜΜΕ, τοπικών και ανταποκριτών της κεντρικών μέσων, δεδομένου ότι η θέση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έχει σημασία τόσο σε ότι αφορά στην άμεση εκλογική συμπεριφορά σημαντικού μέρους του σώματος της ΕΕΜ αλλά και στην γενικότερη λειτουργία της Συμμαχίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες διαβεβαιώνοντας ότι ανεξαρτήτως ότι κατέρχεται ως υποψήφιος στα Τίρανα, για τον ίδιο και ειδικά για το ΚΕΑΔ, ως πολιτική συνέχεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τα ζητήματα που αφορούν τον ελληνισμό, την κατοχύρωση και πρακτική των δικαιωμάτων του παραμένει η ουσία του πολιτικού του προγράμματος και ο βασικός λόγος δραστηριοποίησης. Ως εκ τούτου θα συνεχίσει να εστιάζει σε θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες σε Αργυρόκαστρο, Αγίους Σαράντα, Χιμάρα, Κορυτσά κ.α.

 

Παρουσίασε συνοπτικά την θλιβερή κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει τα θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων της ΕΕΜ με την διακυβέρνηση Ράμα και Σοσιαλιστικού Κόμματος. Διοικητική μεταρρύθμιση που θίγει τα συμφέροντα της ΕΕΜ, μη μετακίνηση απ’ την πάγια θέση των «μειονοτικών ζωνών», περιουσιακά που αδικούν άμεσα και επηρεάζουν μακροπρόθεσμα της ευημερία των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ, ακαμψία στην εφαρμογή του δικαιώματος στη δημόσια χρήση της μητρικής Ελληνικής γλώσσας, απουσία μέριμνας για την προώθηση υποδομών και οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές με ιστορική παρουσία και σημαντική αριθμητική δημογραφία της ΕΕΜ, κ.α. είναι ορισμένα απ’ τα ζητήματα που ανέφερε ο κ. Ντούλες. Εξ άλλου διαγιγνώσκοντας αυτές τις προθέσεις και συν αυτές τις επιλογές για ρήξη στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις με παράλληλη υποταγή της εξωτερικής και όχι μόνο πολιτική της Αλβανίας στις βουλές της Τουρκίας του Ερντοάν, το ΚΕΑΔ ήδη απ’ το 2014 και μόλις λίγους μήνες συνύπαρξης σε κυβερνητική συνεργασία με το ΣΚ το εγκατέλειψε κι εντάχθηκε στην αντιπολίτευση.

 

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κατήγγειλε ότι  κατά τη διακυβέρνηση Ράμα όχι μόνο δεν υπήρξε προώθηση εφαρμογής των δικαιωμάτων της ΕΕΜ αλλά έγιναν ουσιαστικά βήματα πίσω με κορυφαίες ενέργειες φυσική εξόντωση μέλους της ΕΕΜ από κρατικές αστυνομικές δυνάμεις, κατεδάφιση ιερού ναού, δίωξη μελών της ΕΕΜ με αφορμή την από πλευράς τους ανύψωση απλού Σταυρού σε ιερό μέρος κ.α.

 

Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μπλέντρι Τσούτσι, που είναι υποψήφιος στην συγκεκριμένη περιοχή ο κ. Ντούλες τον κατηγόρησε για διττή στάση: απ’ τη μια έχει αναρτήσει δίγλωσση πινακίδα ώστε να εκμαίευση την ψήφο των μελών της ΕΕΜ και απ’ την άλλη καμιά έρευνα για τις σκοτεινές ομάδες που σβήνουν τις πινακίδες των χωριών στην Ελληνική και καμιά μέριμνα για την αποκατάσταση τους. Κυρίως όμως τον κατηγόρησε ότι ως καθ ύλιν αρμόδιος Υπουργός ευθύνεται για την σκόπιμη καθυστέρηση στην  κατάρτιση και θεσμοθέτηση των εφαμροστικών πράξεων για τον Νόμο «Περί Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Δημοκρατία της Αλβανίας».

 

 

Ερμηνεύοντας τους λόγους της προεκλογικής σύμπραξης με το Δημοκρατικό Κόμμα, όχι μόνο λόγω δυσκολιών που ενέχει η περί εκλογών νομοθεσία ειδικά μετά το 2017, αλλά και κυρίως λόγω της πολιτικής αναγκαιότητας για αλλαγή στην κατάσταση γενικά στη χώρα και κατά συνέπεια και για την ΕΕΜ. Εκφράζοντας την πεποίθηση στη νίκη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης κάλεσε τους μετέχοντες ώστε να ευαισθητοποιήσουν και άλλους για μεγιστοποίηση της συμβολής της Ελληνικής κοινότητας στην πολιτική διαδικασία που θα επαναφέρει τη χώρα στην ευρωπαϊκή τροχιά και θα επιφέρει την απαιτούμενη ισορροπία στην στρατηγικής σημασίας σχέση της Αλβανίας με την Ελλάδα.

 

Τη συνάντηση χαιρέτησε εγκαρδίως ο κ. Τριτάν Σέχου που αποτελεί μια σοβαρή φωνή και ιδιαίτερα συνεπή σε όλες τις περιστάσεις και καταστάσεις υπέρ της ανάγκης στενής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας. Ευχαρίστησε την ΕΕΜ που αποτελεί όπως είπε ουσιαστικό σημαντικό παράγοντα στην πρόοδο της Αλβανίας. Ειδικά σε ότι αφορά στην προβολή της Αλβανίας στο διεθνή και ειδικά τον Ευρωπαϊκό χώρο η ύπαρξη και η πολιτική δραστηριοποίηση της ΕΕΜ αποτελεί σημαντική ενίσχυση. Επί το πλείστον δε είναι ο βασικός λόγος για το αδιάκοπο ενδιαφέρον της Ελλάδας ώστε η Αλβανία να προχωρά στη διαδικασία ένταξης στις Ευρωατλαντικές δομές και την ΕΕ ειδικότερα. Εξέφρασε δε τη δική του πεποίθηση στη νίκη στις εκλογές μετά από 9 μέρες και στην εύρυθμη συνεργασία στην προοπτική με το ΚΕΑΔ σε επίπεδο διακυβέρνησης πλέον.

 

Στη συνάντηση χαιρέτησε επίσης ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ κ. Βασίλης Κάγιος καθώς και ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος του Συμμαχία για την Αλλαγή – ΔΚ, κ. Κώστας Μπάρκας.

 

Πηγή:tachydromos . org

 

Ο Ντούλες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΕΕΜ, το ρόλο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας κ.α. Ο Ντούλες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΕΕΜ, το ρόλο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας κ.α.(0)

Η μετακίνηση του Προέδρου της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα-ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, απ’ την εκλογική Περιφέρεια Αυλώνας σ’ αυτή της Πρωτεύουσας – Τίρανα, ενώ εκ πρώτης όψης φαίνεται όχι θεμιτή, λειτουργεί ωστόσο ουσιαστικά σε ότι αφορά την μεταφορά των προβλημάτων που απασχολούν τα μέλη της ΕΕΜ, ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Εξ άλλου ο κ. Νοτύλες έχει ταχθεί στον πολιτικό αγώνα διεκδίκησης και διεύρυνσης του πλαισίου των δικαιωμάτων της ΕΕΜ, γενικότερα των μειονοτήτων στη χώρα, την ανθρώπινη διάσταση στην άσκηση της πολιτικής και το δημόσιο βίο, από πολύ νέος. Επί το πλείστον δε με χαρισματική ρητορική και επιχειρηματολογία θεωρείται απ’ τους περιζήτητους συνομιλητές στις πολιτικές συζητήσεις και τα τηλεοπτικά στούντιο διαλόγου.

Χθες, στη συνέχεια των εμφανίσεων του σε τηλεοπτικές εκπομπές (τα μέτρα που ισχύουν για τη διαχείριση της Πανδημίας Covid-19 εξ άλλου επιβάλουν αυτού του είδους προεκλογικού αγώνα, συν το ότι η συγκεκριμένη Εκλογική Περιφέρεια είναι διαστάσεων τέτοιων που το επικοινωνιακό μετατρέπεται σε ουσιαστικό μέσο διεκδίκησης και συσπείρωσης της ψήφου) ήταν καλεσμένος στην κεντρική προεκλογική πλατφόρμα του τηλεοπτικού καναλιού Euronews.al στην δημοσιογράφο Ίλβα Τάρε και την εκπομπή της Ilva Now.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ είχε την ευκαιρία πέραν απ’ την ερμηνεία ζητημάτων μικροπολιτικής όπως η μεταφορά της έδρας του από Αυλώνα στα Τίρανα, ισορροπίες εντός της Συμμαχίας για την Αλλαγή υπό το Δημοκρατικό Κόμμα, υποψηφιότητες του Κόμματος του σε άλλες περιφέρειες κ.α. να αναλύσει άλλη μια φορά ζητήματα που σχετίζονται με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και τις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις.

Στάθηκε ιδιαίτερα και με κάθετο τρόπο στην επιδείνωση της θέσης της ΕΕΜ κατά την οκταετία διακυβέρνησης απ’ το ΣΚ και τον κ. Έντι Ράμα. Αιχμή του δόρατος αποτελεί η διοικητική διαίρεση που προσβάλει τα συμφέροντα του Ελληνισμού και που οδήγησε στην ουσία στην αποχώρηση του ΚΕΑΔ απ’ τη συμμαχία με το ΣΚ. Κατήγγειλε για άλλη μια φορά τον νομοθετικό μηχανισμό και τις συμμορίες με πολιτική κάλυψη που λυμαίνονται τις ακίνητες περιουσίες των μελών της ΕΕΜ, των κοινοτήτων και ενοριών τους.

Επί το πλείστον αναφέρθηκε στο θέμα της εφαρμογής διαφόρων νομοθετημάτων στα οποία προέβη η Κυβέρνηση Ράμα περί την προστασία των μειονοτήτων, που εν τούτοις χρησιμοποιούνται ως μέσο προπαγάνδας και παραπλάνησης των ξένων παρατηρητών. Πραγματική βούληση για την πρακτική εφαρμογή τους δεν υπάρχει και αυτό καθιστά την Αλβανία έκθετη στο διεθνή παράγοντα.

Εξ άλλου η αντιμετώπιση της ΕΕΜ και γενικά των μειονοτήτων στη χώρα αποτελούν όρο-προϋπόθεση για την προαγωγή της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Εδώ ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ με προσοχή ξεκαθάρισε τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στην υποστήριξη της Αλβανίας στην προσπάθεια της για έναρξη διαλόγου με την Επιτροπή της ΕΕ. Τούτο διότι χάρη παραπλανητικής ενημέρωσης πολλές φορές με την ανάμειξη της μηχανής προπαγάνδας του Έντι Ράμα στην αλβανική κοινωνία επικρατεί η αίσθηση ότι η Ελλάδα παρεμποδίζει την ένταξη της Αλβανίας και χρησιμοποιεί προς τούτο ως επιχείρημα ή πρόσχημα την ΕΕΜ.

Ο κ. Ντούλες είχε την ευκαιρία να βάλει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και να προβάλει την αλήθεια. Στα Τίρανα εξ άλλου δεν είναι αυτονόητο κάτι τέτοιο δεδομένου ότι οι προπαγάνδες καλύπτουν τα γεγονότα. Έτσι προέβαλε το ρόλο της Ελλάδας από πολύ νωρίς ώστε να στραφεί το ενδιαφέρον και η φροντίδα της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, την ειδική μέριμνα της Αθήνας ώστε η Αλβανία να λάβει το καθεστώς της Υποψήφιας προς Ένταξη Χώρας, την υποστήριξη ένταξης στο ΝΑΤΟ κ.α. μαζί με όση βοήθεια διαχρονικά μεταγγίζεται σε διμερές επίπεδο. Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση προς κοινό συμφέρον και ειδικά της σταθερότητας της περιοχής και ευημερίας των λαών της, στην διευκόλυνση της ένταξης της Αλβανίας. Η Αλβανική κυβέρνηση ωστόσο έχει αποδείξει έλλειψη βούλησης και προθυμίας για επίσπευση στην εκπλήρωση των όρων που οι Βρυξέλες έχουν θέσει για έναρξη του διακυβερνητικού διαλόγου.

Σε ότι αφορά τις εκλογές, το τι διακυβεύεται σ’ αυτές και την προοπτική των εξελίξεων ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες εξέφρασε την πεποίθηση του ότι επικρατεί στην κοινωνία δυσαρέσκεια και απογοήτευση απ’ τον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης απ’ τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την ομάδα του και αυτό θα εκφραστεί στις κάλπες. Η δε κυβέρνηση που θα αναδειχθεί απ’ τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης δεν θα είναι απλά μια διάδοχη κατάσταση αλλά θα αποτελέσει ουσιαστική αλλαγή και θα κινηθεί προς τις αξιώσεις της κοινωνίας και των πολιτών για σύγχρονη ευρωπαϊκή διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων με σεβασμό στους θεσμούς, με διαφάνεια στο οικονομικό παιχνίδι, με προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής προς την Ευρώπη και τις αξίες του δυτικού κοινοβουλευτισμού.

 

Παρακάτω θα βρείτε το link  της συνέντευξης

https://youtu.be/-kN2oR8IOFI

O Bαγγέλης Ντούλες έχει μια απάντηση για τον Έντι Ράμα O Bαγγέλης Ντούλες έχει μια απάντηση για τον Έντι Ράμα(0)

Ως μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, επέλεξε να διανθίσει την απάντησή του στην κατηγορία του Ράμα ότι είναι επιλογέας της Ελλάδας με μία σοφή ελληνική έκφραση. “Ο καθένας κυριεύεται από την αδυναμία να κρίνει αλλήλους με απαρχή τον εαυτό του. Ο Ράμα όντας επαγγελματίας επιλογέας δεν μπορεί να δει τους υπόλοιπους έξω από αυτό το κουστούμι”.

Μιλώντας στην εκπομπή “Ditari” στο A2 CNN, ο Ντούλες ομολόγησε ότι η δήλωση του πρωθυπουργού και η γλώσσα που χρησιμοποιεί ενάντιά του στην εκλογική καμπάνια, δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά το πρόβλημα που δημιουργεί στο Ράμα η υποψηφιότητά του.

“Αισθάνομαι καλά που η υποψηφιότητά μου αποτελεί πρόβλημα για εκείνον. Η προσπάθειά μου θα στοχεύσει τη μεγέθυνση αυτού του προβλήματος για εκείνον ως τη διεκπεραίωση του στόχου που δεν είναι μόνο δικός μου στόχος. Η Απομάκρυνσή  του μια ώρα νωρίτερα από την εξουσία.

Σύμφωνα με το Ντούλε οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με ετερογενή προέλευση, είναι συσπειρωμένες με ενιαίο στόχο την απομάκρυνση του Ράμα από την εξουσία και την αλλαγή στην Αλβανία.

“Οι πολιτικές δυνάμεις προσαρμόστηκαν στην πολιτική πραγματικότητα. Ποιο είναι το μοτίβο που συσπείρωσε αυτές τις δυνάμεις; Δεν υπάρχει ομογενοποίηση δυνάμεων, η σύνθεση είναι ετερογενής. Ενιαίο μοτίβο είναι να επιφέρουμε στη χώρα την αλλαγή στη ζωή των πολιτών και της κοινωνίας. Και η αλλαγή έρχεται με την απομάκρυνση του Ράμα.  Έχει εξέλθει από τις ράγες η πορεία της χώρας προς την ΕΕ, απαιτείται η επαναφορά της διαδικασίας αυτής στην ομαλή διαδρομή”.

 

 

Ερωτούμενος για τα συγκρουσιακά επεισόδια στην καμπάνια, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ λέει ότι προκαλούνται από το Ράμα , ο οποίος θέλει να χαλάσει την εκλογική διαδικασία. Απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις πολιτικές δυνάμεις να είναι αποφασισμένοι και νηφάλιοι ώστε το παιγνίδι του Ράμα να αποτύχει.

“Από το συγκρουσιακό κλίμα επωφελείται μόνο ο Ράμα. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην πολιτική να βγει καθαρή απ’ αυτές τις εκλογές”.

Ο Ντούλες επικροτεί την αντίδραση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για την προστασία της ψήφου, ενώ είμαστε η μοναδική χώρα που δεν κατορθώνουμε να διεξάγουμε ανόθευτες εκλογές.

Πρόκληση και δοκιμασία για τον ίδιο θεωρεί την υποψηφιότητά του στην περιφέρεια Τιράνων.

“Θα επέλεγα την Αυλώνα ή το Αργυρόκαστρο, αλλά τώρα είμαστε μια μεγάλη ένωση δυνάμεων και ο καθένας δε βλέπει τη θέση του στα στενά κομματικά όρια, αλλά στα ευρύτερα όρια της συμμαχίας. Πρωτίστως, σημασία έχει η συμμαχία να φτάσει το στόχο της. Κατέβηκα στην 11-η θέση του ψηφοδελτίου της αντιπολίτευσης στα Τίρανα. Δεν θα με ικανοποιούσε το ίδιο αν ήμουν 15-ος, αλλά την εκλογική μάχη θα την έδινα το ίδιο. Είναι μια ευκαιρία και για το ΚΕΑΔ. Έχουμε σημαντικό αριθμό μελών της Εθνικής  Ελληνικής Μειονότητας και βλάχων κι υπάρχουν ακόμη οι ευπαθείς ομάδες που πιστεύουν στην υποστήριξη μας. Είναι η στιγμή να δοκιμαστούμε. Κανείς δεν μπορεί να βγει από τα κομματικά του πλαίσια. Ο Ράμα αφήνει πίσω του καμένη γη, τη νέα κυβέρνηση υπομένει πρόκληση ιστορικών διαστάσεων.”

 

Παρακάτω θα βρείτε το link  της συνέντευξης

 

https://www.youtube.com/watch?v=1CT24Sn6WjE&feature=emb_title

 

 

Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στην εκπομπή «ZONE E LIRE» του Αριάν Τσάνη [ΒΙΝΤΕΟ] Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στην εκπομπή «ZONE E LIRE» του Αριάν Τσάνη [ΒΙΝΤΕΟ](0)

Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στην εκπομπή «ZONE E LIRE» του Αριάν Τσάνη [ΒΙΝΤΕΟ]

Η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Απριλίου, ιστορική ευκαιρία για δημοψηφισματική νίκη των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και υποψήφιος του ΔΚ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Τιράνων (αρ. 11) στην εκπομπή «ZONE E LIRE» του Αριάν Τσάνη.

Παρακάτω θα βρείτε το link  της συνέντευξης

https://youtu.be/fHHqny-1BIo

Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Β. Ντούλες: Ολοκληρώνουμε τη συμφωνία με το ΔΚ για εκλογική σύμπραξη με στόχο την μεγιστοποίηση της συμβολής στην απομάκρυνση του Ράμα απ’ την εξουσία Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Β. Ντούλες: Ολοκληρώνουμε τη συμφωνία με το ΔΚ για εκλογική σύμπραξη με στόχο την μεγιστοποίηση της συμβολής στην απομάκρυνση του Ράμα απ’ την εξουσία(0)

Στην εκπομπή “ Top Talk ” της ενημερωτικής ζώνης του τηλεοπτικού σταθμού ‘Top Channel” ήταν καλεσμένος χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλης Ντούλες. 100 μέρες προ των εκλογών της 25ης Απριλίου προφανώς το ενδιαφέρον του δημοσιογράφου αφορούσε στις ζυμώσεις στο χώρος της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το ΔΚ όπου εδώ και 6 χρόνια πλέον μετέχει το ΚΕΑΔ αφού προηγήθηκε προγραμματική διαφοροποίηση και πολιτική ρήξη με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Ωστόσο ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, πολιτικός βραχίονας της ΟΜΟΝΟΙΑ-ς αναφέρθηκε και στα ουσιαστικά προβλήματα που έχουν οξυνθεί κατά τη διακυβέρνηση Ράμα σε ότι αφορά στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μελών της ΕΕΜ. Επισημαίνοντας την αποκαλούμενη διοικητική μεταρρύθμιση και το μεγάλο πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες ειδικά στην παράκτια ζώνη Χιμάρας, που για τον κ. Ντούλε αποτελεί ξεκάθαρη κρατική λεηλασία εις βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών προς όφελος επιχειρηματιών – πελατών της Κυβέρνησης, άφησε να εννοηθεί ότι αυτά αποτελούν βασικές αιτίες της απομάκρυνσης απ’ το συνασπισμό με το Ράμα.
Αναφερόμενος ωστόσο στο τι αναμένει απ’ την συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Λιουλζίμ Μπάσα εάν και εφόσον έρθουν στην εξουσία με τις εκλογές του Απρίλη ο κ. Ντούλες επεσήμανε ότι η συμφωνία που επιδιώκει δεν θα αφορά μόνο τα αριθμητικά δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης αλλά ακριβώς ουσιαστικά προγραμματικά στοιχεία. Ο κ. Μπάσα εξ άλλου έχει δημοσίως δεσμευτεί ότι στο ιδιοκτησιακό θα υπάρξει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για την επικράτηση της βασικής νομικής αρχής ότι οι νομοθετικές πρακτικές πρέπει να επιβεβαιώνουν τα περιουσιακά δικαιώματα και όχι να απαλλοτριώνουν αυθαιρέτως.
Δεδομένου του Εκλογικού Κώδικα όπως αλαζονικά και χωρίς τις διακομματικές επιβεβλημένες συναινέσεις ψήφισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τα μικρά κόμματα άλλο τόσο με βάση την αρνητική παράδοση της διαχείρισης της ψήφου και χειραγώγησης των αποτελεσμάτων. Για την αντιπολίτευση κατά συνέπεια προέχει ο πραγματισμός ώστε να μπορέσει να φέρει αποτέλεσμα νίκης. Εξ άλλου με το κλίμα που επικρατεί στη χώρα, την εσωτερική πολιτική κατάσταση, την οικονομία, την κοινωνική φτώχεια και εξαθλίωση, η καλύτερη υπηρεσία δεν είναι παρά η αλλαγή κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου είπε ότι ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με το ΔΚ, είναι πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο και σε λεπτομέρειες όπως που ο ίδιος θα κατέλθει υποψήφιος με πιθανό το σενάριο να εγκαταλείψει την εκλογική περιφέρεια Αυλώνας για την Κορυτσά.
Σε ότι αφορά σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ελληνοαλβανικών σχέσεων καθώς το θέμα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της πολιτικής επικαιρότητας στην Αλβανίας ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες αναφέρθηκε άλλη μια φορά σε πρόσφατα δημοσιεύματα των Financial Times για να καταγγείλει ότι ο Ράμα γίνεται το μακρύ χέρι στα Βαλκάνια για τη Νέοθωμανική πλατφόρμα του Τούρκου Προέδρου. Κατήγγειλε άλλη μια φορά την Τουρκία ως τον ταραχοποιό παράγοντα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς είναι η μόνο χώρα που δεν έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση Θαλασσίου Δικαίου και τούτο με μοναδικό σκοπό την εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών στο Αιγαίο εις βάρος της Ελλάδας. Εξ άλλου αυτή είναι η δομή και η ιστορία των διαφορών Τουρκίας και Ελλάδας στην οποία κατά την κατευθυνόμενη απ’ το Ράμα προπαγάνδα θέλησε ο ίδιος να αναλάβει ρόλο διαπραγματευτή!!! Σχετικά με την υποδοχή που του επιφυλάχτηκε στην Αθήνα και το κλίμα οικειότητας που ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας επέδειξε ο κ. Ντούλες ανέφερε ότι ποτέ η Αθήνα δεν αμφισβήτησε την διπλωματική προσέγγιση της Αλβανίας με στόχο αναβαθμισμένες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών. Είναι ο κ. Ράμα που επέλεξε το αντίθετο και υπεύθυνος για την πρωτοφανή δυσχέρεια που οι σχέσεις αυτές περνούν οχτώ χρόνια τώρα.

Παρακάτω θα βρείτε το link  της συνέντευξης

https://youtu.be/Vs4AQcsMP4U

 

Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες: Πολιτικές δίωξης και τρομοκράτησης των μελών της ΕΕΜ από την πολιτεία παρόμοιες με εκείνες της σκοτεινής περιόδου 1994-1996 Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες: Πολιτικές δίωξης και τρομοκράτησης των μελών της ΕΕΜ από την πολιτεία παρόμοιες με εκείνες της σκοτεινής περιόδου 1994-1996(0)

Στην μεγάλης ακροαματικότητας εκπομπή «Zone e Lire” (Ελεύθερη Ζώνη) του δημοσιογράφου Αριάν Τσάνη στον τηλεοπτικό σταθμό παναλβανικής εμβέλειας «Klan” ήταν καλεσμένος την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα) που εκπροσωπεί την ΕΕΜ, κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Πέραν των ζητημάτων γενικού πολιτικού ενδιαφέροντος και την οπτική του ΚΕΑΔ στα εσωτερικά επικαιρότητας στην Αλβανία, υπήρξε η ευκαιρία ώστε ο κ. Ντούλες, πολιτικός με μεγάλη εμπειρία και καθ ύλην αρμόδιος για ζητήματα του Β.Ηπειρωτικού Ελληνισμού να αναφερθεί σε θέματα ουσιαστικά που αφορούν στην πραγματικότητα παραβίασης ουσιωδών δικαιωμάτων για τα μέλη και τις κοινότητες της ΕΕΜ.

Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ στάθηκε στο θέμα της συνεχούς και άνευ ουσιαστικού λόγου κλήτευσης μελών της ΕΕΜ από διάφορες κοινότητες της σε κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Κράτους που εδρεύουν στο Φίερι. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση των νέων απ’ τη Γράψη που σχεδόν τους ενοχοποιούν για συνθήματα που γράφτηκαν εκεί μέσα στη νύχτα και σε δρόμο που διέρχονται διάφοροι. Επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα που επεσήμανε είναι εκείνο των νέων της Χιμάρας που ολοκληρώνουν την διαδικασία να τους επαγγελθεί κατηγορία από την Αντιτρομοκρατική που διεξάγει και τις ανακρίσεις γιατί κράτησαν ένα λάβαρο με τον Άγιο Γεώργιο ή την Βυζαντινή σημαία τόσο χαρακτηριστική για τον εκκλησιαστικό χώρο στον οποίο είχαν φωτογραφηθεί.

Την κατάσταση ο κ. Ντούλες την σύγκρινε με εκείνη τη σκοτεινή περίοδο διώξεων εις βάρους του γηγενούς Ελληνισμού του 1994-1996. Παράλληλα με την καταγγελία προειδοποίησε την πολιτεία να διακόψει άμεσα τις πολιτικές αυτές συμπεριφορές που δεν έχουν σχέση ούτε με την πραγματική νοοτροπία των μελών της ΕΕΜ και την πολιτική τους ούτε όμως με το κράτος δικαίου και μάλιστα ευρισκόμενο σε διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Οι σκληρές τοποθετήσεις του Προέδρου του ΚΕΑΔ που στην ουσία αντανακλούν την εξίσου απαράδεκτη κατάσταση που με στόχο την πολιτική χειραγώγηση της ΕΕΜ δημιουργεί η κυβέρνηση, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των εθνικιστικών και ανθελληνικών κύκλων. Βεβαιώνεται έτσι έμμεσα η σχέση που έχουν όλοι οι περίεργοι αυτοί κύκλοι και το πόσο επηρεάζουν τις πολιτικές της πολιτείας σε ότι αφορά στην ΕΕΜ και τα ελληνο-αλβανικά. Χαρακτηριστική είναι άμεση ανάρτηση γνωστού δημοσιογράφου του αστυνομικού ρεπορτάζ (αντιλαμβάνεται κανείς με ποιους συναλλάσσεται σε ένα όχι και τόσο δυσανάγνωστο περιβάλλον όπως των Τιράνων) που αναπαράχθηκε τάχιστα σε όλους τους ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης του εθνικιστικού φάσματος σε Αλβανία, Κόσοβο και Σκόπια.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ντούλες αναφέρθηκε στις νομικές συνέπειες που βιάζεται η Κυβέρνηση να μετατρέψει σε τετελεσμένο σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία με βάση το Νόμο 20/2020, στην περιοχή της Χιμάρας και όλης της παραλιακής ζώνης. Για τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ ένας αυθαίρετος και αντισυνταγματικός Νόμος όπως ο εν λόγω δεν μπορεί να επιφέρει νόμιμο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου η κοινωνία έχει κάθε δίκιο να αντιδρά και οι αγώνες θα επιφέρουν αποτέλεσμα όσο και αν κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο έχοντας απέναντι τον αυταρχισμό του καθεστώτος του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ο κ. Ντούλες για άλλη μια φορά κατήγγειλε σαν την πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των κτημάτων της Μονής της Παναγίας και των κατοίκων της Νίβιτσας στον Κόλπο της Κακομιάς. Επί το πλείστον επεσήμανε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πείσει η Κυβέρνηση τους φορείς της ΕΕ για την παραβίαση θεμελιακού δικαιώματος όπως αυτό της ακίνητης περιουσίας, δεδομένου ότι αυτό το ζήτημα έχει εγγραφεί πλέον ως προϋπόθεση για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων εισχώρησης της Αλβανίας στην Ένωση.

Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος του δημοσιογράφου ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ αναφέρθηκε και στις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας με ειδική έμφαση σε ότι αφορά στα τεκταινόμενα στην υπόθεση της ΑΟΖ και θαλάσσιων ορίων μεταξύ των δύο χωρών στο Ιόνιο. Με δεδομένο ότι η Αλβανία είναι πλέον εκτεθειμένη ότι στην υπόθεση αυτή κάνει παιχνίδι που υποδεικνύει η Τουρκία και ότι η Ελλάδα υπέγραψε ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ιταλία, η κυβέρνηση Ράμα έχει μόνο μια επιλογή. Με περισσότερη τόλμη και ειδικά βλέποντας το συμφέρον της Αλβανίας ώστε να αποκτήσει νόμιμα δικαιώματα στη διαχείριση του θαλασσίου και υποθαλασσίου πλούτου αλλά και να απαλλάξει τις διμερείς σχέσεις απ’ το κλίμα δυσπιστίας που η ίδια καλλιέργησε θα πρέπει να ολοκληρώσει συμφωνία με την Αθήνα. Συμφωνία που θα στηρίζεται όπως και η ακυρωθείσα στη Διεθνή Συνθήκη για τις Θάλασσες αλλά κυρίως στο κριτήριο της ειλικρίνειας και διαφάνειας με το οποίο είχε καταρτιστεί και η προηγούμενη.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ στο Euronews Albania: για περιουσιακό των μελών της ΕΕΜ, την στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, το ρόλο της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας και την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ στο Euronews Albania: για περιουσιακό των μελών της ΕΕΜ, την στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, το ρόλο της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας και την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα(0)
Στην εκπομπή Ilvanow της δημοσιογράφου Ίλβα Τάρε, στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews Albania, ήταν προσκεκλημένος χθες, Τρίτη, 16 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες.Το βασικό θέμα της συζήτησης μπορεί να ήταν το ζήτημα της αποκαλούμενης εκλογικής μεταρρυθμίσεως που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο στην Αλβανία, ωστόσο όμως οι ερωτήσεις άγγιξαν ουσιαστικά θέματα. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ερωτηθείς τοποθετήθηκε εκ νέου για την υπόθεση της υπό κρατική κάλυψη προσπάθειας υφαρπαγής περιουσιών των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ στην παραλιακή ζώνη και όχι μόνο. Εξέφρασε τις δικές του εκτιμήσεις για την ανάγκη ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας σε ότι αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μετά και απ’ την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας και τη δυναμική που αυτή δημιουργεί. Επί το πλείστον επεσήμανε το σπουδαίο ρόλο που έχει παίξει και παίζει η Ελλάδα στην πορεία των διαδικασιών για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Σε ότι αφορά στο θέμα των περιουσιών ειδικά στην παραλιακή ζώνη του Ιονίου: Χιμάρα, Αγ. Σαράντα, Κόλπος Αυλώνας κ.α. ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ τόνισε ότι ως πολιτική δύναμη πάντα υπήρξε δίπλα στους κατοίκους για την προστασία των δικαιωμάτων τους στην ακίνητη περιουσία που ιστορικά τους ανήκει, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα περάσει η αδικία και το ΚΕΑΔ θα διενεργήσει όλη την πολιτική ισχύ προς την κατεύθυνση αυτή. Επεσήμανε τη νέα διάσταση που προσλαμβάνει η υπόθεση δεδομένου ότι αποτελεί έναν απ’ τους προκαταρκτικούς όρους για την έναρξη της διαπραγμάτευσης της Αλβανικής κυβέρνησης με την ΕΕ. Και στη νέα μεθοδολογία διεύρυνσης η διαδικασία δεν επιτρέπει υπερπήδηση των σκαλιών αλλά την ένα προς ένα ανάβαση. Έτσι η σωρεία των Νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων που ενέχουν όλα τα στοιχεία της παραβίασης του θεμελιακού δικαιώματος ιδιοκτησίας, την αυθαιρεσία με σκοπό την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσουν ουσιαστικό εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου για ημερομηνία πρώτης συνάντησης με τους μηχανισμούς της ΕΕ.

Στο σημείο αυτό η δημοσιογράφος ρώτησε εάν τούτο υπονοεί την πιθανότητα άσκησης βέτο από πλευράς της Ελλάδας για να εισπράξει την απάντηση ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα και υποχρέωση προστασίας των μελών της ΕΕΜ αλλά ποτέ δεν υπήρξε εμπόδιο στην πρόοδο της Αλβανίας προς του Ευρωπαϊκούς και Έυρωατλαντικούς θεσμούς και φορείς. Υπενθύμισε την στήριξη διαχρονικά μετά την πτώση του κομουνισμού για την ένταξη της Αλβανίας στον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και ειδικά τις πρωτοβουλίες ως προς την ΕΕ και το ενδιαφέρον της για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ως εκ τούτου η Ελλάδα επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση στα ζητήματα της εφαρμογής δικαιωμάτων για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, την κατοχύρωση των περιουσιακών κ.α. στην ουσία βοηθάει την Αλβανία να προσεγγίσει τα ζητήματα αυτά με τις προδιαγραφές που θα της απαιτηθούν απ’ τα κριτήρια της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ερωτήθηκε επίσης για ενδεχόμενες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Ελλάδας και Αλβανίας ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για την ΑΟΖ και άλλα σχετικά στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου ειδικά υπό το πρίσμα της δυναμικής που ανοίγει η ανάλογη συμφωνίας της δεύτερης με την Ιταλία. Ο κ. Ντούλες είχε την ευκαιρία να φέρει προς γνώση του αλβανικού κοινού την πρόσφατη ομολογία του απόστρατου Τούρκου ναυάρχου για το ρόλο της Τουρκία στην αναβολή της Συμφωνίας που οι δύο χώρες είχαν υπογράψει το 2009. Έτσι οι υποθέσεις και υποψίες ότι η Αλβανία και ειδικά ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα είχαν κάνει παιχνίδι τρίτης χώρας στην υπόθεση είναι πλέον επιβεβαιωμένες. Εν τούτοις όμως εφόσον το τριεθνές σημείο στο Ιόνιο είναι τώρα πιο ξεκάθαρο δύναται να επανέλθει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και πειθαρχία στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και να ολοκληρώσει τη Συμφωνία. Η επί τόσα χρόνια εκκρεμότητα μπορεί να εξυπηρετεί την Τουρκία βλάπτει όμως την Αλβανία καθώς δεν μπορεί να προγραμματίσει εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και κυρίως διατηρείται άθλια κατάσταση καχυποψίας στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα στόχευσε την υπεξαίρεση θαλάσσιου χώρου της Αλβανίας. Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική κυβέρνηση κινείται με κριτήριο ειλικρίνειας και σε αυτό το ζήτημα έναντι της Αλβανίας και κυρίως με προσήλωση στους κανόνες διεθνούς νομιμότητας.

Δεδομένου ότι η Αλβανία είναι μέλος και έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι όπως και η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά απ’ την Τουρκία διότι έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που απορρέουν απ’ αυτή τη διεθνή συνθήκη. Είναι ώρα να αποδειχτεί ποιος ασκεί πολιτική προσήλωσης στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ποιος συμπεριφέρεται σαν διεθνής ληστής και η Τουρκία μάλλον έχει τέτοια χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, έμπειρος πολιτικός με πολυετή παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας και γνώστης των άθλιων μικροπολιτικών παιχνιδιών, εξέφρασε την απογοήτευση του για την επιχειρούμενη δήθεν εκλογική μεταρρύθμιση. Στην ουσία η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων απ’ τη μια δεν άγγιξε ουσιαστικά θέματα της υπόθεσης, στάθηκε στα ανώδυνα περιθωριακά και επί το πλείστον προχωρά η υλοποίηση με πολλά εμπόδια λόγω ανειλικρίνειας που επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός και το ΣΚ. Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι τα μικρά παιχνίδια για περισσότερη εξουσία και χειραγώγηση του εκλογικού σώματος και των εκλογικών διαδικασιών υπερέχει του συμφέροντος της χώρας καθώς και τούτο αποτελεί προϋπόθεση στην έναρξη των διαδικασιών ένταξης με την ΕΕ.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της συνέντευξης:

http://tachydromos.org/

Ντούλες: Ιδιαίτερα επιθετικός ο Πρωθυπουργός στην αρπαγή της ακινήτου περιουσίας στην Παραλιακή  Ζώνη Ντούλες: Ιδιαίτερα επιθετικός ο Πρωθυπουργός στην αρπαγή της ακινήτου περιουσίας στην Παραλιακή Ζώνη(0)

 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν χθεσινή συνέντευξη σε πολιτικό κανάλι του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε.  Πρόκειται για εκπομπή πολιτικού περιεχομένου στην ενημερωτική ζώνη του καναλιού “ABC NEWS” των Τιράνων και το δημοσιογράφο Έντρι Τζάφο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ντούλες είχε την ευκαιρία βασικά να αναλύσει τα περί του Σχεδίου Νόμου για Οριστικοποίηση Διαδικασιών Εγγραφής Ακινήτου Περιουσίας, ο οποίος συζητάτε με τη διαδικασία σχεδόν του κατεπείγοντος στην Βουλή της Αλβανίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ερμήνευσε τη θέση του πολιτικού σχηματισμού και κατ επέκταση τις ανησυχίες της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και τις ενστάσεις περί του εν λόγω Νομοσχεδίου αλλά και της εν γένει κατάστασης που επικρατεί στη σφαίρα κατοχύρωσης ακινήτου περιουσίας και ιδιωτικών περιουσιών.

Μετέφερε για το ακροαματικό κοινό το γεγονός ότι η ανησυχία αυτή του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν αφορά μόνο συγκεκριμένη περιοχή όπως η Χιμάρα αλλά σχεδόν όλη τη χώρα όπου εκκρεμεί η υπόθεση της απόδοσης και ειδικά της εγγραφής και κατοχύρωσης της περιουσίας. Γίνεται όμως πολύ πιο έντονη στην εν λόγω παραλιακή ζώνη καθώς εκεί η αξία γης για τουριστική εκμετάλλευση είναι μεγάλη και επί το πλείστον εκεί υφίστανται τα πελατειακά «πλυντήρια» του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού για την επένδυση κεφαλαίων σκοτεινής προέλευσης. Είναι ακριβώς αυτός ίσως ο λόγος της βιασύνης της Κυβέρνησης ώστε δια του εν λόγω και υπό συζήτηση Νομοσχεδίου να τους εγγυηθεί την περιουσιακή κατάσταση στις περιοχές που έχουν επενδύσει παραβιάζοντας τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Για τον κ. Ντούλε ο κ. Ράμα, ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από προκατόχους του και ιδιαίτερα επιθετικός στις πρακτικές υφαρπαγής βιαίας της γης στην παραλιακή ζώνη. Τα ανέφερε τούτα καθώς ο δημοσιογράφος έφερε υπόψη την κατάσταση που απ’ το 2004 έχει δημιουργηθεί στον Κόλπο της Κακομιάς πλησίον της Νίβητσας. Και τότε το ΚΕΑΔ είχε τεθεί στο πλευρό των κατοίκων και της Εκκλησίας που έχει εκεί Μοναστήρι, με τεράστιο πολιτικό κόστος.

 

Δείτε το Βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=WiIpbUJ1_lY&feature=emb_title

 

Ανάλογο κόστος προφανώς «εισπράττει» και κατά τις σημερινές αντιδράσεις αλλά κατά τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ, αξίζει διότι οι υπάρχει τεράστια πίεση προς τις τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν άλλο τρόπο να εκδηλώσουν την αντίδραση τους. Στην ουσία το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ λειτουργούν ως ενισχυτές και πολιτική εκφραστές της κοινωνικής αντίδρασης και επί το πλείστον αφυπνίζουν συνολικά την αλβανική κοινή γνώμη ότι η αδικία με την ακίνητη περιουσία δεν είναι κάτι εύκολο, αγγίζει των πυρήνα των  δικαιωμάτων του ανθρώπου και δεν επιφέρει ουσιαστική ανάπτυξη. Κάπως όπως η κατάσταση στην Κακομιά θα καταλήξει όλο αυτό που στήνεται υπό την ευθύνη της Κυβέρνησης Ράμα στην ευρύτερη ζώνη των παραλίων της Χιμάρας, του Κόλπου του Αυλώνα, των Αγ. Σαράντα κ.α. διότι κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θέλει επιχειρήσεις που θα τελούν σε μόνιμη διένεξη με την τοπική κοινωνία.

Στην εκπομπή αναλύθηκε επίσης η πολιτική κατάσταση στη χώρα με τον κ. Ντούλε να επιμένει άλλη μια φορά ότι δεν υφίσταται άλλη διέξοδο απ’ την προσφυγή σε διπλές κάλπες για βουλευτικές εκλογές και αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία και ορθώς λειτουργικό δημοκρατικό πολίτευμα η πρόωρες εκλογές όταν υφίσταται μια πολιτική εσωτερική δυσκολία δεν αποφεύγονται. Ο κ. Ράμα όμως για λίγο παραπάνω παραμονή στην εξουσία, για λόγους που εκείνος μόνο γνωρίζει δεν προσφεύγει στην λαϊκή ετυμηγορία. Για τον κ. Ντούλε μπορεί να αντίδραση της αντιπολίτευσης με την εγκατάλειψη των βουλευτικών αξιωμάτων να ήταν υπερβολική αντίδραση στα όρια μάλιστα πολιτικής φρονιμότητας ωστόσο όμως κρίνεται εκ των υστέρων ωφέλιμη ώστε να ανοίξει το απόστημα του αυταρχικού καθεστώτος που ο Ράμα επιχειρεί να εγκαταστήσει στην χώρα.

Σχετικά με ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα εκδώσει Διάταγμα Διάλυσης της Βουλής, στις 15 τρέχοντος όπως ανακοίνωσε, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ επανέλαβε θέση του ότι κάτι τέτοιο έπρεπε συμβεί από παρελθόντας Μάη.

Στο τελευταίο μέρος της Συνέντευξης του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε η συζήτηση στράφηκε αιφνιδιαστικά απ’ το δημοσιογράφο στις διαρροές εισαγγελικών αρχών περί δήθεν αυτοκτονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Με μια πονηρή μάλιστα ερμηνεία ότι σ’ αυτή την περίπτωση που το πόρισμα προκύψει αληθινό θα ήταν παρηγοριά για τους οικείους ώστε να φύγει από πάνω τους η υπόνοια δολοφονίας με κρατική ευθύνη. Ο κ. Ντούλες υπογράμμισε την αντίθεση μεταξύ ανακοινώσεων ειδικών της αστυνομίας δυνάμεων που επιχειρούσαν εκείνη την ημέρα, αναντιστοιχία δηλώσεων Πρωθυπουργού Ράμα και δήθεν πορίσματος ιατροδικαστών και ανακριτών περί αυτοκτονίας. Επί το πλείστον για άλλη μια φορά καυτηρίασε την απαράδεκτη από πάσης φύσεως απάνθρωπη καθυστέρηση της σωρούς του μακαρίτη προς ταφή. Εξέφρασε δε απορίες και κατήγγειλε ακόμη μια φορά την αδικαιολόγητη νομικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά κ.α. καθυστέρηση ώστε να υπάρξει επιτέλους η δικαστική άποψη και πόρισμα για τα τεκταινόμενα εκείνη την ημέρα. Μπορεί τα χειραγωγημένα ΜΜΕ να εκδηλώνουν απαράδεκτη επιθετικότητα οσάκις θέτουμε το θέμα ως ΚΕΑΔ, είπε ο κ. Ντούλες, ωστόσο όμως υπάρχει Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ώστε να εκδοθεί εμπρόθεσμα πόρισμα για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, το οποίο στην χώρα το αποσιωπούν σκοπίμως.

 

tachydromos.org

Ημερίδα για τις μειονότητες με πρωτοβουλία του ΚΕΑΔ στα Τίρανα Ημερίδα για τις μειονότητες με πρωτοβουλία του ΚΕΑΔ στα Τίρανα(0)

Η καθιερωμένη Ημερίδα για τα δικαιώματα των εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων που αναγνωρίζει πλέον και δια Νόμου η πολιτεία στην Αλβανία, διοργανώθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Τιράνων. Πρόκειται για ετήσια δράση υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα- ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλη Ντούλε, που ήταν να γίνει την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, 10 Δεκεμβρίου και είχε αναβληθεί λόγω της εκτάκτου καταστάσεως απ τους σεισμούς.

Το  σάββατο, 18 Ιανουαρίου, λοιπόν εκπρόσωποι μειονοτικών συλλογικοτήτων και κινήσεων, αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχαν την ευκαιρία να κάνουν απολογισμό της κατάστασης που επικρατεί σε μια αντιπαράθεση των απαιτήσεων τους, του νομικού πλαισίου της Αλβανίας, των Διεθνών συμβάσεων και πρακτικών που τις κατοχυρώνουν με την πραγματικότητα που επικρατεί.

Το μότο εξ άλλου της Εκδήλωσης: “Δικαιώματα των μειονοτήτων- μια ανεκπλήρωτη υποχρέωση” συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση σε ότι αφορά στην υλοποίηση του πλαισίου δικαιωμάτων για τις μειονότητες με βάση έναν ειλικρινή διάλογο εκπροσώπων τους με τους φορείς της πολιτείας και τη συνδρομή των διεθνών οργανισμών με εξειδίκευση στον τομέα αυτό.

 

Στην Ημερίδα μετείχε και η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα. Σοφία Φιλλιπίδου δεδομένου ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα είναι η σημαντικότερη αριθμητικά και καλύτερα πολιτικά οργανωμένη στη χώρα αλλά επί το πλείστον η Ελλάδα προσδίδει ειδική σημασία στην εκπλήρωση απ την πολιτεία της Αλβανίας υποχρεώσεων στο πεδίο των μειονοτικών δικαιωμάτων στην προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων ενσωμάτωσης στην ΕΕ όπου το θέμα αποτελεί προϋπόθεση.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος παρουσίασε σύντομα την κατάσταση των δικαιωμάτων για την ΕΕΜ υπό το πρίσμα της Οργάνωσης. Σε ότι αφορά την αδικαιολόγητη υστέρηση και κολκισιεργεία για την έκδοση εφαρμοστικών νομοθετημάτων για τον Περί Μειονοτήτων Νόμο- πλαίσιο, και ειδικά την πρακτική εφαρμογή και σεβασμό του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, υπήρξε κοινή σύμπτωση και απαίτηση και των άλλων μειονοτήτων που εκπροσωπούνταν.

 

Ο Πρόεδρος του παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑ-ς Χιμάρας κ. Μπελέρης έκανε ειδική μνεία στην άρνηση της Κυβερνήσεως να τους αναγνωρίσει αυτό το καθεστώς και επίσης στη στέρηση βασικού δικαιώματος όπως αυτό της ιδιοκτησίας σε ακίνητες περιουσίες.

 

Για άλλη μια χρονιά έγινε αισθητή η παρουσία εκπροσώπων της Ελληνοβλαχικής κοινότητας της Μουζακιάς με αίτημα την καταγραφή της ύπαρξης τους με ιδιαίτερη συγκέντρωση σε πόλεις και κωμοπόλεις της περιοχής καθώς και μέριμνα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας.

 

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΚ της αντιπολίτευσης κ. Ε. Σπάχο, ανέφερε τη βούληση της πολιτικής του δύναμης για μεγαλύτερη και πιο ειλικρινή προσέγγιση με τις οργανώσεις των μειονοτήτων. Υπογραμμίζοντας ότι για το σύνολο της κοινωνίας υφίσταται παραβίαση των δικαιωμάτων υπό καθεστώτα όπως του Ράμα που κυβερνά με αυταρχισμό και έλλειψη σεβασμού στους κανόνες της δημοκρατίας, υποσχέθηκε ότι με το ΔΚ στην κυβέρνηση θα υπάρξει άλλη φροντίδα για την υλοποίηση των δικαιωμάτων για τις μειονότητες κατά τις υποδείξεις και των διεθνών οργανισμών.

 

Ο κ. Βαγγέλης Ντούλες, Πρόεδρος ΚΕΑΔ ως οικοδεσπότης έκανε τα συμπεράσματα της Ημερίδας σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει απλώς χάσμα ανάμεσα στις υποσχέσεις, το νομικό πλαίσιο και την πραγματικότητα, αλλά υστερόβουλη απροθυμία απ’ την Κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό της προσέγγισης των μειονοτήτων και εφαρμογή βήμα-βήμα των τεκμηριωμένων απαιτήσεων τους. Εξ άλλου για τον κ. Ντούλε, ο οποίος είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τον Περί Μειονοτήτων Νόμο, και δεν τον είχε ψηφίσει, αυτός μετατρέπεται σε φάρσα και εμπαιγμό για τις μειονότητες, δεδομένου ότι τίποτε απ’ όσα προβλέπει δεν έχει εφαρμοστεί. Ως τεκμήριο μάλιστα της δόλιας αντίληψης της Κυβέρνησης στα θέματα δικαιωμάτων των μειονοτήτων ανέφερε ότι είχε υποσχεθεί την έκδοση του εφαρμοστικού πλαισίου εντός 2018 και μόλις οι εξελίξεις έδειξαν ότι δεν θα δίδονταν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ΕΕ εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια και δεν υφίσταται μέχρι σήμερα κανένα θετικό βήμα.

Ο κ. Ντούλες κατηγόρησε την Κυβέρνηση αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Αλβανίας για σύγχρονο στρουθοκαμηλισμό στο ζήτημα αυτό. Εν τούτοις ο σεβασμός κι ειλικρινή προσέγγιση του θέματος των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι πολιτικής πολιτισμός και καθρέφτης για την ωρίμανση της δημοκρατίας και των λειτουργικών θεσμών της.

Μη εφαρμογή των δικαιωμάτων για τα μέλη και κοινότητες των μειονοτήτων, όπως κατ’ εξακολούθηση παρατηρεί το Συμβούλιο της Ευρώπης στην ουσία παραβιάζει τις αρχές της ισοπολιτείας και ισονομίας και δυσμενή διάκριση για τους πολίτες που ανήκουν σ’ αυτές.

Τέλος για τον κ. Ντούλε όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση άρνησης στην εφαρμογή προηγμένων πρακτικών για τις μειονότητες, καθυστερεί ο εξευρωπαϊσμός της κοινωνίας της Αλβανίας, της νοοτροπίας και της πολιτικής της τάξης και κατά συνέπεια απομακρύνεται με δική της υπαιτιότητα η προοπτική ένταξης.

 

Η Ημερίδα, οι διαπιστώσεις και συμπεράσματα της έτυχαν ευρείας προβολής στα εγχώρια ΜΜΕ.

 

 

 

Από την συνάντηση του ΠτΔ κ.Π.Παυλόπουλου με αντιπροσωπείες της Οργάνωσης Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ), στην Αλβανία, και του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κ.Ε.Α.Δ.) Από την συνάντηση του ΠτΔ κ.Π.Παυλόπουλου με αντιπροσωπείες της Οργάνωσης Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ), στην Αλβανία, και του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κ.Ε.Α.Δ.)(0)

«Η Ελλάδα θα διαδραματίζει, πάντοτε και στο ακέραιο, τον ρόλο υπεράσπισης και εγγύησης όλων, ανεξαιρέτως, των Δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, και όχι μόνο» διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τα μέλη της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «Ομόνοια» και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα Ατομικά Δικαιώματα, μ’ έμφαση στα θεμελιώδη Δικαιώματα του Αυτοπροσδιορισμού και της Ιδιοκτησίας και σημείωσε πως «Από τον εκ μέρους της Αλβανίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου των Δικαιωμάτων αυτών εξαρτάται τόσο το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων όσο και η στάση της Ελλάδας ως προς την εξέλιξη των κάθε είδους διαδικασιών, που αφορούν τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ευάγγελος Ντούλες ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνάντηση και πρόσθεσε ότι «Πάντα έχουμε νοιώσει από κοντά την στήριξη σε κάθε δυσκολία και κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Ωστόσο, σημείωσε, ότι «Βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου διακυβεύονται σημαντικά και ουσιαστικά θέματα, όπως το ιδιοκτησιακό, η επικείμενη απογραφή πληθυσμού και ο σεβασμός σε αυτήν του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού. Είναι θέματα, τα οποία απαιτούν την δική μας αφοσίωση και την στήριξη όλων, ούτως ώστε και στην Αλβανία να γίνουν σεβαστά αυτά που σε κάθε ευνομούμενη Δημοκρατία αποτελούν καθημερινότητα».

 

 

Από την συνάντηση του ΠτΔ κ.Π.Παυλόπουλου με αντιπροσωπείες της Οργάνωσης Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ), στην Αλβανία, και του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κ.Ε.Α.Δ.)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και επαναλαμβάνω την διαβεβαίωση και δέσμευση, ότι η Ελλάδα θα διαδραματίζει, πάντοτε και στο ακέραιο, τον ρόλο υπεράσπισης και εγγύησης όλων, ανεξαιρέτως, των Δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, και όχι μόνο. Ιδίως δε των Ατομικών Δικαιωμάτων, μ’ έμφαση στα θεμελιώδη Δικαιώματα του Αυτοπροσδιορισμού και της Ιδιοκτησίας. Από τον εκ μέρους της Αλβανίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου των Δικαιωμάτων αυτών εξαρτάται τόσο το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων όσο και η στάση της Ελλάδας ως προς την εξέλιξη των κάθε είδους διαδικασιών, που αφορούν τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΟΥΛΕΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ): Είναι ιδιαίτερη χαρά για μας, κύριε Πρόεδρε, να μας δεχθείτε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Πάντα έχουμε νοιώσει από κοντά την στήριξη σε κάθε δυσκολία και κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου διακυβεύονται σημαντικά και ουσιαστικά θέματα, όπως το ιδιοκτησιακό, η επικείμενη απογραφή πληθυσμού και ο σεβασμός σε αυτήν του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού. Είναι θέματα, τα οποία απαιτούν την δική μας αφοσίωση και την στήριξη όλων, ούτως ώστε και στην Αλβανία να γίνουν σεβαστά αυτά που σε κάθε ευνομούμενη Δημοκρατία αποτελούν καθημερινότητα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.-

 

http://www.presidency.gr/

ΑΠΕ ΜΠΕ

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.