banner

Ημερίδα για τις μειονότητες με πρωτοβουλία του ΚΕΑΔ στα Τίρανα

Η καθιερωμένη Ημερίδα για τα δικαιώματα των εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων που αναγνωρίζει πλέον και δια Νόμου η πολιτεία στην Αλβανία, διοργανώθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Τιράνων. Πρόκειται για ετήσια δράση υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα- ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλη Ντούλε, που ήταν να γίνει την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, 10 Δεκεμβρίου και είχε αναβληθεί λόγω της εκτάκτου καταστάσεως απ τους σεισμούς.

Το  σάββατο, 18 Ιανουαρίου, λοιπόν εκπρόσωποι μειονοτικών συλλογικοτήτων και κινήσεων, αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχαν την ευκαιρία να κάνουν απολογισμό της κατάστασης που επικρατεί σε μια αντιπαράθεση των απαιτήσεων τους, του νομικού πλαισίου της Αλβανίας, των Διεθνών συμβάσεων και πρακτικών που τις κατοχυρώνουν με την πραγματικότητα που επικρατεί.

Το μότο εξ άλλου της Εκδήλωσης: “Δικαιώματα των μειονοτήτων- μια ανεκπλήρωτη υποχρέωση” συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση σε ότι αφορά στην υλοποίηση του πλαισίου δικαιωμάτων για τις μειονότητες με βάση έναν ειλικρινή διάλογο εκπροσώπων τους με τους φορείς της πολιτείας και τη συνδρομή των διεθνών οργανισμών με εξειδίκευση στον τομέα αυτό.

 

Στην Ημερίδα μετείχε και η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα. Σοφία Φιλλιπίδου δεδομένου ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα είναι η σημαντικότερη αριθμητικά και καλύτερα πολιτικά οργανωμένη στη χώρα αλλά επί το πλείστον η Ελλάδα προσδίδει ειδική σημασία στην εκπλήρωση απ την πολιτεία της Αλβανίας υποχρεώσεων στο πεδίο των μειονοτικών δικαιωμάτων στην προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων ενσωμάτωσης στην ΕΕ όπου το θέμα αποτελεί προϋπόθεση.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος παρουσίασε σύντομα την κατάσταση των δικαιωμάτων για την ΕΕΜ υπό το πρίσμα της Οργάνωσης. Σε ότι αφορά την αδικαιολόγητη υστέρηση και κολκισιεργεία για την έκδοση εφαρμοστικών νομοθετημάτων για τον Περί Μειονοτήτων Νόμο- πλαίσιο, και ειδικά την πρακτική εφαρμογή και σεβασμό του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, υπήρξε κοινή σύμπτωση και απαίτηση και των άλλων μειονοτήτων που εκπροσωπούνταν.

 

Ο Πρόεδρος του παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑ-ς Χιμάρας κ. Μπελέρης έκανε ειδική μνεία στην άρνηση της Κυβερνήσεως να τους αναγνωρίσει αυτό το καθεστώς και επίσης στη στέρηση βασικού δικαιώματος όπως αυτό της ιδιοκτησίας σε ακίνητες περιουσίες.

 

Για άλλη μια χρονιά έγινε αισθητή η παρουσία εκπροσώπων της Ελληνοβλαχικής κοινότητας της Μουζακιάς με αίτημα την καταγραφή της ύπαρξης τους με ιδιαίτερη συγκέντρωση σε πόλεις και κωμοπόλεις της περιοχής καθώς και μέριμνα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας.

 

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΚ της αντιπολίτευσης κ. Ε. Σπάχο, ανέφερε τη βούληση της πολιτικής του δύναμης για μεγαλύτερη και πιο ειλικρινή προσέγγιση με τις οργανώσεις των μειονοτήτων. Υπογραμμίζοντας ότι για το σύνολο της κοινωνίας υφίσταται παραβίαση των δικαιωμάτων υπό καθεστώτα όπως του Ράμα που κυβερνά με αυταρχισμό και έλλειψη σεβασμού στους κανόνες της δημοκρατίας, υποσχέθηκε ότι με το ΔΚ στην κυβέρνηση θα υπάρξει άλλη φροντίδα για την υλοποίηση των δικαιωμάτων για τις μειονότητες κατά τις υποδείξεις και των διεθνών οργανισμών.

 

Ο κ. Βαγγέλης Ντούλες, Πρόεδρος ΚΕΑΔ ως οικοδεσπότης έκανε τα συμπεράσματα της Ημερίδας σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει απλώς χάσμα ανάμεσα στις υποσχέσεις, το νομικό πλαίσιο και την πραγματικότητα, αλλά υστερόβουλη απροθυμία απ’ την Κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό της προσέγγισης των μειονοτήτων και εφαρμογή βήμα-βήμα των τεκμηριωμένων απαιτήσεων τους. Εξ άλλου για τον κ. Ντούλε, ο οποίος είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τον Περί Μειονοτήτων Νόμο, και δεν τον είχε ψηφίσει, αυτός μετατρέπεται σε φάρσα και εμπαιγμό για τις μειονότητες, δεδομένου ότι τίποτε απ’ όσα προβλέπει δεν έχει εφαρμοστεί. Ως τεκμήριο μάλιστα της δόλιας αντίληψης της Κυβέρνησης στα θέματα δικαιωμάτων των μειονοτήτων ανέφερε ότι είχε υποσχεθεί την έκδοση του εφαρμοστικού πλαισίου εντός 2018 και μόλις οι εξελίξεις έδειξαν ότι δεν θα δίδονταν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ΕΕ εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια και δεν υφίσταται μέχρι σήμερα κανένα θετικό βήμα.

Ο κ. Ντούλες κατηγόρησε την Κυβέρνηση αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Αλβανίας για σύγχρονο στρουθοκαμηλισμό στο ζήτημα αυτό. Εν τούτοις ο σεβασμός κι ειλικρινή προσέγγιση του θέματος των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι πολιτικής πολιτισμός και καθρέφτης για την ωρίμανση της δημοκρατίας και των λειτουργικών θεσμών της.

Μη εφαρμογή των δικαιωμάτων για τα μέλη και κοινότητες των μειονοτήτων, όπως κατ’ εξακολούθηση παρατηρεί το Συμβούλιο της Ευρώπης στην ουσία παραβιάζει τις αρχές της ισοπολιτείας και ισονομίας και δυσμενή διάκριση για τους πολίτες που ανήκουν σ’ αυτές.

Τέλος για τον κ. Ντούλε όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση άρνησης στην εφαρμογή προηγμένων πρακτικών για τις μειονότητες, καθυστερεί ο εξευρωπαϊσμός της κοινωνίας της Αλβανίας, της νοοτροπίας και της πολιτικής της τάξης και κατά συνέπεια απομακρύνεται με δική της υπαιτιότητα η προοπτική ένταξης.

 

Η Ημερίδα, οι διαπιστώσεις και συμπεράσματα της έτυχαν ευρείας προβολής στα εγχώρια ΜΜΕ.

 

 

 

0 comments

Add your comment

Nickname:
E-mail:
Website:
Comment:

Other articlesgo to homepage

Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης

Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης(0)

Συνάντηση στελεχών και κατοίκων της περιοχής διοργανώθηκε σήμερα στη Δερβιτσάνη, με το συντονισμό του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Αργυρόκαστρο, αναφορικά με τις εκλογές της 25ης Απριλίου. Κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ – Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα ενώ μετείχαν επίσης ο υποψήφιος της Συμμαχίας για Αλλαγή της Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Μπάρκας και

Συνάντηση προέδρου ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας  με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια

Συνάντηση προέδρου ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια(0)

Συνάντηση με μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία πραγματοποίησε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, στο υπουργείο. Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας, Βασίλη Κάγιο, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και τον πρόεδρο του παραρτήματος Ομόνοιας στη Χειμάρρα, Φρέντι Μπελέρη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου

Προεκλογική συνάντηση στο Παράρτημα ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα

Προεκλογική συνάντηση στο Παράρτημα ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα(0)

Ντούλες: Με την ψήφο και την επιλογή μας στις 25 Απρίλη ας στηρίξουμε το διαχρονικό αγώνα για ιδιοκτησιακό, σεβασμό της αρχής αυτοπροσδιορισμού, γλώσσα και παιδεία για τα μέλη της ΕΕΜ Με πρωτοβουλία του Τοπικού Παραρτήματος της ΔΕΕΕΜ.ΟΜΟΝΟΙΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Χιμάρας, προεκλογική συνάντηση με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα

Προεκλογική δραστηριότητα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ  στη Λειβαδιά

Προεκλογική δραστηριότητα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Λειβαδιά(0)

Συνάντηση με στελέχη και μέλη των δομών της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, διοργάνωσε σήμερα το τοπικό της Παράρτημα ενόψει των Εκλογών της 25ης Απριλίου, στη Λειβαδιά. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες καθώς επίσης και η επικεφαλής του Συνδυασμού της Αντιπολίτευσης

Ο Ντούλες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΕΕΜ, το ρόλο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας κ.α.

Ο Ντούλες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΕΕΜ, το ρόλο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας κ.α.(0)

Η μετακίνηση του Προέδρου της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα-ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, απ’ την εκλογική Περιφέρεια Αυλώνας σ’ αυτή της Πρωτεύουσας – Τίρανα, ενώ εκ πρώτης όψης φαίνεται όχι θεμιτή, λειτουργεί ωστόσο ουσιαστικά σε ότι αφορά την μεταφορά των προβλημάτων που απασχολούν τα μέλη της ΕΕΜ, ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Εξ άλλου ο κ. Νοτύλες έχει

read more

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.