banner

News back to homepage

Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης(0)

Συνάντηση στελεχών και κατοίκων της περιοχής διοργανώθηκε σήμερα στη Δερβιτσάνη, με το συντονισμό του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Αργυρόκαστρο, αναφορικά με τις εκλογές της 25ης Απριλίου.

Κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ – Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα ενώ μετείχαν επίσης ο υποψήφιος της Συμμαχίας για Αλλαγή της Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Μπάρκας και ο επικεφαλής του συνδυασμού, πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Τριτάν Σέχου.

Η συνάντηση έτυχε του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος των ΜΜΕ, τοπικών και ανταποκριτών της κεντρικών μέσων, δεδομένου ότι η θέση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έχει σημασία τόσο σε ότι αφορά στην άμεση εκλογική συμπεριφορά σημαντικού μέρους του σώματος της ΕΕΜ αλλά και στην γενικότερη λειτουργία της Συμμαχίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες διαβεβαιώνοντας ότι ανεξαρτήτως ότι κατέρχεται ως υποψήφιος στα Τίρανα, για τον ίδιο και ειδικά για το ΚΕΑΔ, ως πολιτική συνέχεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τα ζητήματα που αφορούν τον ελληνισμό, την κατοχύρωση και πρακτική των δικαιωμάτων του παραμένει η ουσία του πολιτικού του προγράμματος και ο βασικός λόγος δραστηριοποίησης. Ως εκ τούτου θα συνεχίσει να εστιάζει σε θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες σε Αργυρόκαστρο, Αγίους Σαράντα, Χιμάρα, Κορυτσά κ.α.

 

Παρουσίασε συνοπτικά την θλιβερή κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει τα θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων της ΕΕΜ με την διακυβέρνηση Ράμα και Σοσιαλιστικού Κόμματος. Διοικητική μεταρρύθμιση που θίγει τα συμφέροντα της ΕΕΜ, μη μετακίνηση απ’ την πάγια θέση των «μειονοτικών ζωνών», περιουσιακά που αδικούν άμεσα και επηρεάζουν μακροπρόθεσμα της ευημερία των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ, ακαμψία στην εφαρμογή του δικαιώματος στη δημόσια χρήση της μητρικής Ελληνικής γλώσσας, απουσία μέριμνας για την προώθηση υποδομών και οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές με ιστορική παρουσία και σημαντική αριθμητική δημογραφία της ΕΕΜ, κ.α. είναι ορισμένα απ’ τα ζητήματα που ανέφερε ο κ. Ντούλες. Εξ άλλου διαγιγνώσκοντας αυτές τις προθέσεις και συν αυτές τις επιλογές για ρήξη στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις με παράλληλη υποταγή της εξωτερικής και όχι μόνο πολιτική της Αλβανίας στις βουλές της Τουρκίας του Ερντοάν, το ΚΕΑΔ ήδη απ’ το 2014 και μόλις λίγους μήνες συνύπαρξης σε κυβερνητική συνεργασία με το ΣΚ το εγκατέλειψε κι εντάχθηκε στην αντιπολίτευση.

 

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κατήγγειλε ότι  κατά τη διακυβέρνηση Ράμα όχι μόνο δεν υπήρξε προώθηση εφαρμογής των δικαιωμάτων της ΕΕΜ αλλά έγιναν ουσιαστικά βήματα πίσω με κορυφαίες ενέργειες φυσική εξόντωση μέλους της ΕΕΜ από κρατικές αστυνομικές δυνάμεις, κατεδάφιση ιερού ναού, δίωξη μελών της ΕΕΜ με αφορμή την από πλευράς τους ανύψωση απλού Σταυρού σε ιερό μέρος κ.α.

 

Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μπλέντρι Τσούτσι, που είναι υποψήφιος στην συγκεκριμένη περιοχή ο κ. Ντούλες τον κατηγόρησε για διττή στάση: απ’ τη μια έχει αναρτήσει δίγλωσση πινακίδα ώστε να εκμαίευση την ψήφο των μελών της ΕΕΜ και απ’ την άλλη καμιά έρευνα για τις σκοτεινές ομάδες που σβήνουν τις πινακίδες των χωριών στην Ελληνική και καμιά μέριμνα για την αποκατάσταση τους. Κυρίως όμως τον κατηγόρησε ότι ως καθ ύλιν αρμόδιος Υπουργός ευθύνεται για την σκόπιμη καθυστέρηση στην  κατάρτιση και θεσμοθέτηση των εφαμροστικών πράξεων για τον Νόμο «Περί Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Δημοκρατία της Αλβανίας».

 

 

Ερμηνεύοντας τους λόγους της προεκλογικής σύμπραξης με το Δημοκρατικό Κόμμα, όχι μόνο λόγω δυσκολιών που ενέχει η περί εκλογών νομοθεσία ειδικά μετά το 2017, αλλά και κυρίως λόγω της πολιτικής αναγκαιότητας για αλλαγή στην κατάσταση γενικά στη χώρα και κατά συνέπεια και για την ΕΕΜ. Εκφράζοντας την πεποίθηση στη νίκη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης κάλεσε τους μετέχοντες ώστε να ευαισθητοποιήσουν και άλλους για μεγιστοποίηση της συμβολής της Ελληνικής κοινότητας στην πολιτική διαδικασία που θα επαναφέρει τη χώρα στην ευρωπαϊκή τροχιά και θα επιφέρει την απαιτούμενη ισορροπία στην στρατηγικής σημασίας σχέση της Αλβανίας με την Ελλάδα.

 

Τη συνάντηση χαιρέτησε εγκαρδίως ο κ. Τριτάν Σέχου που αποτελεί μια σοβαρή φωνή και ιδιαίτερα συνεπή σε όλες τις περιστάσεις και καταστάσεις υπέρ της ανάγκης στενής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας. Ευχαρίστησε την ΕΕΜ που αποτελεί όπως είπε ουσιαστικό σημαντικό παράγοντα στην πρόοδο της Αλβανίας. Ειδικά σε ότι αφορά στην προβολή της Αλβανίας στο διεθνή και ειδικά τον Ευρωπαϊκό χώρο η ύπαρξη και η πολιτική δραστηριοποίηση της ΕΕΜ αποτελεί σημαντική ενίσχυση. Επί το πλείστον δε είναι ο βασικός λόγος για το αδιάκοπο ενδιαφέρον της Ελλάδας ώστε η Αλβανία να προχωρά στη διαδικασία ένταξης στις Ευρωατλαντικές δομές και την ΕΕ ειδικότερα. Εξέφρασε δε τη δική του πεποίθηση στη νίκη στις εκλογές μετά από 9 μέρες και στην εύρυθμη συνεργασία στην προοπτική με το ΚΕΑΔ σε επίπεδο διακυβέρνησης πλέον.

 

Στη συνάντηση χαιρέτησε επίσης ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ κ. Βασίλης Κάγιος καθώς και ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος του Συμμαχία για την Αλλαγή – ΔΚ, κ. Κώστας Μπάρκας.

 

Πηγή:tachydromos . org

 

Συνάντηση προέδρου ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας  με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια Συνάντηση προέδρου ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια(0)

Συνάντηση με μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία πραγματοποίησε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, στο υπουργείο.

Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας, Βασίλη Κάγιο, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και τον πρόεδρο του παραρτήματος Ομόνοιας στη Χειμάρρα, Φρέντι Μπελέρη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. «Η Ελλάδα σταθερά στο πλάι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

 https://twitter.com/NikosDendias/status/1376836009644724226?s=20

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1376833153466261504?s=20

 

Προεκλογική συνάντηση στο Παράρτημα ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα Προεκλογική συνάντηση στο Παράρτημα ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα(0)

Ντούλες: Με την ψήφο και την επιλογή μας στις 25 Απρίλη ας στηρίξουμε το διαχρονικό αγώνα για ιδιοκτησιακό, σεβασμό της αρχής αυτοπροσδιορισμού, γλώσσα και παιδεία για τα μέλη της ΕΕΜ

Με πρωτοβουλία του Τοπικού Παραρτήματος της ΔΕΕΕΜ.ΟΜΟΝΟΙΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Χιμάρας, προεκλογική συνάντηση με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε και επίσης υποψηφίους από τη Συμμαχία για Αλλαγή της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος κ. Διονύσιος Φρέντης Μπελέρης καλωσορίζοντας τα στελέχη της Οργάνωσης από όλες τις κοινότητες του Δήμου Χιμάρας ανέφερε ειδικά προβλήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινότητα της περιοχής και όλους συνολικά τους πολίτες του Δήμου. Προβλήματα που υπό τη διακυβέρνηση του ΣΚ και του Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα έγιναν πιο οξύ σε μορφή και περισσότερα σε αριθμό. Τούτο διότι λόγω του αυταρχισμού που χαρακτηρίζει τον ίδιο και την κυβερνητική μηχανή έχοντας καθυποτάξει την τοπική αυτοδιοίκηση αρνούνται πεισματικά την ειλικρινή προσέγγιση των προβλημάτων και τη δρομολόγηση λύσεων κατόπιν διαλόγου με την κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης κ. Βασίλης Κάγιος εξήγησε τους λόγους γιατί η ΟΜΟΝΟΙΑ εκφράζοντας αυτόνομα πολιτικά την ΕΕΜ βρίσκεται στην αντιπολίτευση με την Κυβέρνηση του κ. Έντι Ράμα. Ζητήματα που αφορούν στην παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ, εγκατάλειψη των περιοχών από δημόσιες επενδύσεις κι υποδομές, λεηλασία της ακίνητης περιουσίας, παραβίαση κάθε έννοιας της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάμειξη στα εσωτερικά της ΕΕΜ με στόχο την πολιτική της χειραγώγηση, αθέτηση της Ευρωπαϊκής ατζέντας και προσκόλληση στην Τουρκία του Ερντογάν αποτελούν ουσιαστικές αιτίες και λόγους ώστε ο Β/Η Ελληνισμός να θέλει την αλλαγή.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Βαγγέλης Ντούλες που έχει εκτός των άλλων σταθεί πολύ κοντά στα προβλήματα της περιοχής της Χιμάρας και τις προσπάθειες των κατοίκων της για σεβασμό στο δικαίωμα τους για εθνικό αυτοπροσδιορισμό, αναφέρθηκε εκτενώς στην άθλια πολιτική κατάσταση που έχει οδηγήσει τη χώρα ο κ. Έντι Ράμα και η Κυβέρνηση του ΣΚ. Η εσωτερική πολιτική κατάσταση τελεί υπό απόλυτη πόλωση, ο κοινοβουλευτισμός έχει δολοφονηθεί, η τοπική εξουσία είναι διορισμένη, οι εκλογές δεν ισχύουν από το 2019 που έγιναν μονοκομματικές. Έχει επίσης ακυρωθεί στην πράξη το συνταγματικό δικαίωμα στην ακίνητη περιουσία. Η Χιμάρα εξ άλλου αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πως μέσα από ένα δαιδαλώδη νομικό πλαίσιο η κυβέρνηση συμπράττει με σκοτεινά συμφέροντα υφαρπάζοντας ιδιωτικές, μοναστηριακές και κοινοτικές περιουσίες εις όφελος πελατών της. Επί το πλείστον δε η κρατική αυθαιρεσία του κ. Ράμα και των συν αυτώ επιχειρεί την καθυπόταξη της κοινωνίας της Χιμάρας με ενέργειες ενδεικτικές όπως η κατεδάφιση ναού στους Δρυμάδες.

Με τη βάσιμη ελπίδα ότι από πλευράς της Συμμαχίας για Αλλαγή θα υπάρξει επαναφορά σε θεσμικό επίπεδο της λειτουργικής δημοκρατίας, γρήγορη αποκατάσταση του κράτους δικαίου και κυρίως επίσπευση της ευρωπαϊκής ενταξιακής διαδικασίας με ότι αυτό συνεπάγεται, ο κ. Ντούλες κάλεσε σε συσπείρωση της ψήφου στους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης. Εξ άλλου μόνο μ αυτό τον τρόπο μπορεί να στηριχτεί η συνέχιση του αγώνα για το περιουσιακό, τις διορθωτικές παρεμβάσεις στη διοικητική διαίρεση, την απογραφή, την αλλαγή στάσης στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις κ.α.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι υποψήφιοι στο συνδυασμό από το ΚΕΑΔ κ. Νάστης Λ. και Αναγνώστης Β. που θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα συναντήσεις σε κάθε χωριό, καθώς επίσης και του ΔΚ κα. Δημογιάννη Ε. και Αγκαλίου Α.

 

ΠΗΓΗ: tachydromos.org

 

Προεκλογική δραστηριότητα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ  στη Λειβαδιά Προεκλογική δραστηριότητα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Λειβαδιά(0)

Συνάντηση με στελέχη και μέλη των δομών της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, διοργάνωσε σήμερα το τοπικό της Παράρτημα ενόψει των Εκλογών της 25ης Απριλίου, στη Λειβαδιά.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες καθώς επίσης και η επικεφαλής του Συνδυασμού της Αντιπολίτευσης κ. Ίννα Ζούπα, εκπρόσωπος τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στη συνάντηση κατά την οποία εκφράστηκε και η υποστήριξη της Οργάνωσης στο πρόσωπο του κ. Βαγγέλη Αναγνώστη πρώην Έπαρχου της περιοχής, που εκπροσωπεί το ΚΕΑΔ στην Εκλογική Περιφέρεια Αυλώνας, παρέμβαση έκανε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος. Αναφέρθηκε στην έλλειψη βούλησης από τις κυβερνήσεις του ΣΚ και του κ. Έντι Ράμα ώστε να σεβαστεί τα δικαιώματα της ΕΕΜ, αναπτύξει ειλικρινή διάλογο με τους εκπροσώπους της και επίσης επιδείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον στην ανάπτυξη υποδομών και οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές όπου ιστορικά και σε σημαντικό αριθμό ζουν τα μέλη της. Σε συνδυασμό τούτα με την διοικητική διαίρεση, την εκλογική νοθεία και κυρίως την παραβίαση των δικαιωμάτων στην ακίνητη περιουσία έχουν οδηγήσει τις αποφάσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ σε ανοιχτή ρήξη κι αντιπολίτευση με το ΣΚ.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες που εξελέγη κατά τις δύο προηγούμενες εκλογές εκπροσωπώντας τις συγκεκριμένες περιοχές αναφέρθηκε στη ζοφερή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σε όλους τους τομείς υπαιτιότητα του κ. Έντι Ράμα και της δικής κυβέρνησης και διακυβέρνησης. Η σοβαρές παραβιάσεις στην ουσία της δημοκρατίας με αποκορύφωμα μονοκομματικές τοπικές εκλογές, η στέρηση δια ειδικών νόμων του δικαιώματος στην περιουσία, το πελατειακό κράτος και η διάλυση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην ουσία αποτελούν ουσιαστική οπισθοδρόμηση σε ότι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διάσταση του πολίτη σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Και προφανώς η ΕΕΜ όπως κάθε μειονότητα είναι η πιο ευάλωτη και κατά συνέπεια βαλλόμενη όταν η δημοκρατία χωλαίνει. Επί το πλείστον ο κ. Ράμα κατήγγειλε την πολιτική διαίρεσης στην κοινότητα των Ελλήνων που ασκεί ο κ. Ράμα και που την έχει δανειστεί απ το κομουνιστικό καθεστώς. Οι Έλληνες που σιωπούν απέναντι στην αδικία, δεν απαιτούν δικαιώματα και δεν διαμαρτύρονται για τις προκλήσεις του στις σχέσεις με την Ελλάδα, είναι για το Ράμα οι καλοί Έλληνες. Και αντιστρόφως.

Ωστόσο κι επειδή ως ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ ποτέ δεν έγιναν εκπτώσεις σε ότι αφορά τα δικαιώματα της ΕΕΜ, την αδιαπραγμάτευτη απαίτηση για αναπτυξιακές παρεμβάσεις στις περιοχές μας, την στρατηγική σχέση της Αλβανίας με την Ελλάδα που συμβάλει στην Ευρωπαϊκή προοπτική της πρώτης, γι αυτό και σ’ αυτές τις εκλογές θα δοθεί ουσιαστικά αγώνας για την μεγιστοποίηση της ήττας του ΣΚ και του Ράμα.

Η πρόκληση κατά τον Ντούλε και Ζούπα είναι απλή και συνοψίζεται στο δίλλημα: ή ηττάται και φεύγει στις 25 Απρίλη ο Ράμα κι η Κυβέρνηση του ή συνεχίζεται η φυγή όλων μας απ’ την χώρα.

Η κα. Ζούπα μετέφερε χαιρετισμό του Προέδρου του ΔΚ κ. Λιουλζίμ Μπάσα κι αναφερόμενη σε σημεία του εκλογικού τους προγράμματος επεσήμανε περισσότερη φροντίδα στην ανάπτυξη των οδικών υποδομών, μεγαλύτερες και δικαιότερες χρηματοδοτήσεις στην ανάπτυξη της υπαίθρου, υποστήριξη του τομέα γεωργίας, στήριξη στην αγροτική σύνταξη κ.α. Επί το πλείστον σε ότι αφορά νομοθεσίες που προσβάλουν την ακίνητη περιουσία στις παράκτιες περιοχές ισχύει η δέσμευση άμεσης ακύρωσης του ΔΚ όταν έρθει στην εξουσία.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης στελέχη της Οργάνωσης απ’ τα Παραρτήματα Χιμάρας, Αργυροκάστρου και Δελβίνου.

Τηρήθηκαν με τη συνεχή φροντίδα κι επίβλεψη των διοργανωτών τα επιβεβλημένα μέτρα προφύλαξης απ’ τον Covid-19.

tachydromos org

Ο Ντούλες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΕΕΜ, το ρόλο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας κ.α. Ο Ντούλες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΕΕΜ, το ρόλο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας κ.α.(0)

Η μετακίνηση του Προέδρου της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα-ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, απ’ την εκλογική Περιφέρεια Αυλώνας σ’ αυτή της Πρωτεύουσας – Τίρανα, ενώ εκ πρώτης όψης φαίνεται όχι θεμιτή, λειτουργεί ωστόσο ουσιαστικά σε ότι αφορά την μεταφορά των προβλημάτων που απασχολούν τα μέλη της ΕΕΜ, ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Εξ άλλου ο κ. Νοτύλες έχει ταχθεί στον πολιτικό αγώνα διεκδίκησης και διεύρυνσης του πλαισίου των δικαιωμάτων της ΕΕΜ, γενικότερα των μειονοτήτων στη χώρα, την ανθρώπινη διάσταση στην άσκηση της πολιτικής και το δημόσιο βίο, από πολύ νέος. Επί το πλείστον δε με χαρισματική ρητορική και επιχειρηματολογία θεωρείται απ’ τους περιζήτητους συνομιλητές στις πολιτικές συζητήσεις και τα τηλεοπτικά στούντιο διαλόγου.

Χθες, στη συνέχεια των εμφανίσεων του σε τηλεοπτικές εκπομπές (τα μέτρα που ισχύουν για τη διαχείριση της Πανδημίας Covid-19 εξ άλλου επιβάλουν αυτού του είδους προεκλογικού αγώνα, συν το ότι η συγκεκριμένη Εκλογική Περιφέρεια είναι διαστάσεων τέτοιων που το επικοινωνιακό μετατρέπεται σε ουσιαστικό μέσο διεκδίκησης και συσπείρωσης της ψήφου) ήταν καλεσμένος στην κεντρική προεκλογική πλατφόρμα του τηλεοπτικού καναλιού Euronews.al στην δημοσιογράφο Ίλβα Τάρε και την εκπομπή της Ilva Now.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ είχε την ευκαιρία πέραν απ’ την ερμηνεία ζητημάτων μικροπολιτικής όπως η μεταφορά της έδρας του από Αυλώνα στα Τίρανα, ισορροπίες εντός της Συμμαχίας για την Αλλαγή υπό το Δημοκρατικό Κόμμα, υποψηφιότητες του Κόμματος του σε άλλες περιφέρειες κ.α. να αναλύσει άλλη μια φορά ζητήματα που σχετίζονται με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και τις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις.

Στάθηκε ιδιαίτερα και με κάθετο τρόπο στην επιδείνωση της θέσης της ΕΕΜ κατά την οκταετία διακυβέρνησης απ’ το ΣΚ και τον κ. Έντι Ράμα. Αιχμή του δόρατος αποτελεί η διοικητική διαίρεση που προσβάλει τα συμφέροντα του Ελληνισμού και που οδήγησε στην ουσία στην αποχώρηση του ΚΕΑΔ απ’ τη συμμαχία με το ΣΚ. Κατήγγειλε για άλλη μια φορά τον νομοθετικό μηχανισμό και τις συμμορίες με πολιτική κάλυψη που λυμαίνονται τις ακίνητες περιουσίες των μελών της ΕΕΜ, των κοινοτήτων και ενοριών τους.

Επί το πλείστον αναφέρθηκε στο θέμα της εφαρμογής διαφόρων νομοθετημάτων στα οποία προέβη η Κυβέρνηση Ράμα περί την προστασία των μειονοτήτων, που εν τούτοις χρησιμοποιούνται ως μέσο προπαγάνδας και παραπλάνησης των ξένων παρατηρητών. Πραγματική βούληση για την πρακτική εφαρμογή τους δεν υπάρχει και αυτό καθιστά την Αλβανία έκθετη στο διεθνή παράγοντα.

Εξ άλλου η αντιμετώπιση της ΕΕΜ και γενικά των μειονοτήτων στη χώρα αποτελούν όρο-προϋπόθεση για την προαγωγή της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Εδώ ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ με προσοχή ξεκαθάρισε τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στην υποστήριξη της Αλβανίας στην προσπάθεια της για έναρξη διαλόγου με την Επιτροπή της ΕΕ. Τούτο διότι χάρη παραπλανητικής ενημέρωσης πολλές φορές με την ανάμειξη της μηχανής προπαγάνδας του Έντι Ράμα στην αλβανική κοινωνία επικρατεί η αίσθηση ότι η Ελλάδα παρεμποδίζει την ένταξη της Αλβανίας και χρησιμοποιεί προς τούτο ως επιχείρημα ή πρόσχημα την ΕΕΜ.

Ο κ. Ντούλες είχε την ευκαιρία να βάλει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και να προβάλει την αλήθεια. Στα Τίρανα εξ άλλου δεν είναι αυτονόητο κάτι τέτοιο δεδομένου ότι οι προπαγάνδες καλύπτουν τα γεγονότα. Έτσι προέβαλε το ρόλο της Ελλάδας από πολύ νωρίς ώστε να στραφεί το ενδιαφέρον και η φροντίδα της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, την ειδική μέριμνα της Αθήνας ώστε η Αλβανία να λάβει το καθεστώς της Υποψήφιας προς Ένταξη Χώρας, την υποστήριξη ένταξης στο ΝΑΤΟ κ.α. μαζί με όση βοήθεια διαχρονικά μεταγγίζεται σε διμερές επίπεδο. Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση προς κοινό συμφέρον και ειδικά της σταθερότητας της περιοχής και ευημερίας των λαών της, στην διευκόλυνση της ένταξης της Αλβανίας. Η Αλβανική κυβέρνηση ωστόσο έχει αποδείξει έλλειψη βούλησης και προθυμίας για επίσπευση στην εκπλήρωση των όρων που οι Βρυξέλες έχουν θέσει για έναρξη του διακυβερνητικού διαλόγου.

Σε ότι αφορά τις εκλογές, το τι διακυβεύεται σ’ αυτές και την προοπτική των εξελίξεων ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες εξέφρασε την πεποίθηση του ότι επικρατεί στην κοινωνία δυσαρέσκεια και απογοήτευση απ’ τον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης απ’ τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την ομάδα του και αυτό θα εκφραστεί στις κάλπες. Η δε κυβέρνηση που θα αναδειχθεί απ’ τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης δεν θα είναι απλά μια διάδοχη κατάσταση αλλά θα αποτελέσει ουσιαστική αλλαγή και θα κινηθεί προς τις αξιώσεις της κοινωνίας και των πολιτών για σύγχρονη ευρωπαϊκή διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων με σεβασμό στους θεσμούς, με διαφάνεια στο οικονομικό παιχνίδι, με προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής προς την Ευρώπη και τις αξίες του δυτικού κοινοβουλευτισμού.

 

Παρακάτω θα βρείτε το link  της συνέντευξης

https://youtu.be/-kN2oR8IOFI

O Bαγγέλης Ντούλες έχει μια απάντηση για τον Έντι Ράμα O Bαγγέλης Ντούλες έχει μια απάντηση για τον Έντι Ράμα(0)

Ως μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, επέλεξε να διανθίσει την απάντησή του στην κατηγορία του Ράμα ότι είναι επιλογέας της Ελλάδας με μία σοφή ελληνική έκφραση. “Ο καθένας κυριεύεται από την αδυναμία να κρίνει αλλήλους με απαρχή τον εαυτό του. Ο Ράμα όντας επαγγελματίας επιλογέας δεν μπορεί να δει τους υπόλοιπους έξω από αυτό το κουστούμι”.

Μιλώντας στην εκπομπή “Ditari” στο A2 CNN, ο Ντούλες ομολόγησε ότι η δήλωση του πρωθυπουργού και η γλώσσα που χρησιμοποιεί ενάντιά του στην εκλογική καμπάνια, δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά το πρόβλημα που δημιουργεί στο Ράμα η υποψηφιότητά του.

“Αισθάνομαι καλά που η υποψηφιότητά μου αποτελεί πρόβλημα για εκείνον. Η προσπάθειά μου θα στοχεύσει τη μεγέθυνση αυτού του προβλήματος για εκείνον ως τη διεκπεραίωση του στόχου που δεν είναι μόνο δικός μου στόχος. Η Απομάκρυνσή  του μια ώρα νωρίτερα από την εξουσία.

Σύμφωνα με το Ντούλε οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με ετερογενή προέλευση, είναι συσπειρωμένες με ενιαίο στόχο την απομάκρυνση του Ράμα από την εξουσία και την αλλαγή στην Αλβανία.

“Οι πολιτικές δυνάμεις προσαρμόστηκαν στην πολιτική πραγματικότητα. Ποιο είναι το μοτίβο που συσπείρωσε αυτές τις δυνάμεις; Δεν υπάρχει ομογενοποίηση δυνάμεων, η σύνθεση είναι ετερογενής. Ενιαίο μοτίβο είναι να επιφέρουμε στη χώρα την αλλαγή στη ζωή των πολιτών και της κοινωνίας. Και η αλλαγή έρχεται με την απομάκρυνση του Ράμα.  Έχει εξέλθει από τις ράγες η πορεία της χώρας προς την ΕΕ, απαιτείται η επαναφορά της διαδικασίας αυτής στην ομαλή διαδρομή”.

 

 

Ερωτούμενος για τα συγκρουσιακά επεισόδια στην καμπάνια, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ λέει ότι προκαλούνται από το Ράμα , ο οποίος θέλει να χαλάσει την εκλογική διαδικασία. Απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις πολιτικές δυνάμεις να είναι αποφασισμένοι και νηφάλιοι ώστε το παιγνίδι του Ράμα να αποτύχει.

“Από το συγκρουσιακό κλίμα επωφελείται μόνο ο Ράμα. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην πολιτική να βγει καθαρή απ’ αυτές τις εκλογές”.

Ο Ντούλες επικροτεί την αντίδραση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για την προστασία της ψήφου, ενώ είμαστε η μοναδική χώρα που δεν κατορθώνουμε να διεξάγουμε ανόθευτες εκλογές.

Πρόκληση και δοκιμασία για τον ίδιο θεωρεί την υποψηφιότητά του στην περιφέρεια Τιράνων.

“Θα επέλεγα την Αυλώνα ή το Αργυρόκαστρο, αλλά τώρα είμαστε μια μεγάλη ένωση δυνάμεων και ο καθένας δε βλέπει τη θέση του στα στενά κομματικά όρια, αλλά στα ευρύτερα όρια της συμμαχίας. Πρωτίστως, σημασία έχει η συμμαχία να φτάσει το στόχο της. Κατέβηκα στην 11-η θέση του ψηφοδελτίου της αντιπολίτευσης στα Τίρανα. Δεν θα με ικανοποιούσε το ίδιο αν ήμουν 15-ος, αλλά την εκλογική μάχη θα την έδινα το ίδιο. Είναι μια ευκαιρία και για το ΚΕΑΔ. Έχουμε σημαντικό αριθμό μελών της Εθνικής  Ελληνικής Μειονότητας και βλάχων κι υπάρχουν ακόμη οι ευπαθείς ομάδες που πιστεύουν στην υποστήριξη μας. Είναι η στιγμή να δοκιμαστούμε. Κανείς δεν μπορεί να βγει από τα κομματικά του πλαίσια. Ο Ράμα αφήνει πίσω του καμένη γη, τη νέα κυβέρνηση υπομένει πρόκληση ιστορικών διαστάσεων.”

 

Παρακάτω θα βρείτε το link  της συνέντευξης

 

https://www.youtube.com/watch?v=1CT24Sn6WjE&feature=emb_title

 

 

Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στην εκπομπή «ZONE E LIRE» του Αριάν Τσάνη [ΒΙΝΤΕΟ] Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στην εκπομπή «ZONE E LIRE» του Αριάν Τσάνη [ΒΙΝΤΕΟ](0)

Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στην εκπομπή «ZONE E LIRE» του Αριάν Τσάνη [ΒΙΝΤΕΟ]

Η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Απριλίου, ιστορική ευκαιρία για δημοψηφισματική νίκη των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και υποψήφιος του ΔΚ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Τιράνων (αρ. 11) στην εκπομπή «ZONE E LIRE» του Αριάν Τσάνη.

Παρακάτω θα βρείτε το link  της συνέντευξης

https://youtu.be/fHHqny-1BIo

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – 8 Μαρτίου 2021 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – 8 Μαρτίου 2021(0)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Στα όρια της δικής μας αδυναμίας να ακολουθήσουμε το Μεγάλο Τιμονιέρη όπως στο περιεχόμενο έτσι και στο ύφος της λογοδιάρροιάς του σημερινού ξημερώματος, θα αρκεστούμε να αναφερθούμε στον ίδιο, την αφεντιά του Έντι Ράμα στη χαιρετιστήρια ομιλία του στο 20-ο συνέδριο του ΚΕΑΔ στις 31.3.2912:

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να χαιρετήσω το φίλο μου Βαγγέλη Ντούλε κι ευχόμενός του επιτυχίες, να του εκφράσω το βαθύ σεβασμό για το γεγονός ότι έχει ηγηθεί του ΚΕΑΔ μέσα από ξεκάθαρες αξίες και αρχές προσφέροντας το όμορφο προσωπικό του παράδειγμα στην αλβανική πολιτική ζωή …

Ήταν πάντα στην πρωτοπορία της προσπάθειας αναδείξεως των αξιών και των αρχών αυτού του κόμματος,  σε καλές και σε δύσκολες μέρες και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έτρεξε να εξασφαλίσει για λόγου του κυβερνητική καρέκλα. Μπορεί να φαίνεται μικρό πράγμα, εγώ όμως πιστεύω ότι για όλα τα μέλη και τους συμπαθούντες του ΚΕΑΔ, θα πρέπει να είναι μεγάλο πράγμα ότι ο πρόεδρος του κόμματός σας είναι ο μόνος πρόεδρος κόμματος στην Αλβανία που δεν έχει καθίσει ποτέ σε υπουργική καρέκλα.

Και ως πρόεδρος του ΚΕΑΔ στην κυβέρνηση κατά την προηγούμενη εντολή και ως ηγέτης του στην αντιπολίτευση, δίπλα μας σε αυτή την εντολή,  ο Βαγγέλης ήταν ο ίδιος ευγενής πολίτης κι ο αξιοπρεπής πολιτικός σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους και, πρώτα απ’ όλα με το κοινό.

Γνωρίζοντας τον από κοντά, θα ήθελα να σας πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα ότι δεν ήταν ποτέ πολιτικός του μίσους και της λάσπης, αλλά ήταν πάντα ο άνθρωπος που το πάθος για την πολιτική το έχει αναθρέψει με τις πεποιθήσεις και με τις ιδέες του…

Τελικά, ποιον θα πρέπει να πιστέψουν οι πολίτες, τον γελωτοποιό του ξημερώματος η εκείνον της δύσης;

 

Γραφείο Τύπου κι Επικοινωνίας

ΚΕΑΔ

Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Β. Ντούλες: Ολοκληρώνουμε τη συμφωνία με το ΔΚ για εκλογική σύμπραξη με στόχο την μεγιστοποίηση της συμβολής στην απομάκρυνση του Ράμα απ’ την εξουσία Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Β. Ντούλες: Ολοκληρώνουμε τη συμφωνία με το ΔΚ για εκλογική σύμπραξη με στόχο την μεγιστοποίηση της συμβολής στην απομάκρυνση του Ράμα απ’ την εξουσία(0)

Στην εκπομπή “ Top Talk ” της ενημερωτικής ζώνης του τηλεοπτικού σταθμού ‘Top Channel” ήταν καλεσμένος χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλης Ντούλες. 100 μέρες προ των εκλογών της 25ης Απριλίου προφανώς το ενδιαφέρον του δημοσιογράφου αφορούσε στις ζυμώσεις στο χώρος της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το ΔΚ όπου εδώ και 6 χρόνια πλέον μετέχει το ΚΕΑΔ αφού προηγήθηκε προγραμματική διαφοροποίηση και πολιτική ρήξη με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Ωστόσο ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, πολιτικός βραχίονας της ΟΜΟΝΟΙΑ-ς αναφέρθηκε και στα ουσιαστικά προβλήματα που έχουν οξυνθεί κατά τη διακυβέρνηση Ράμα σε ότι αφορά στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μελών της ΕΕΜ. Επισημαίνοντας την αποκαλούμενη διοικητική μεταρρύθμιση και το μεγάλο πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες ειδικά στην παράκτια ζώνη Χιμάρας, που για τον κ. Ντούλε αποτελεί ξεκάθαρη κρατική λεηλασία εις βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών προς όφελος επιχειρηματιών – πελατών της Κυβέρνησης, άφησε να εννοηθεί ότι αυτά αποτελούν βασικές αιτίες της απομάκρυνσης απ’ το συνασπισμό με το Ράμα.
Αναφερόμενος ωστόσο στο τι αναμένει απ’ την συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Λιουλζίμ Μπάσα εάν και εφόσον έρθουν στην εξουσία με τις εκλογές του Απρίλη ο κ. Ντούλες επεσήμανε ότι η συμφωνία που επιδιώκει δεν θα αφορά μόνο τα αριθμητικά δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης αλλά ακριβώς ουσιαστικά προγραμματικά στοιχεία. Ο κ. Μπάσα εξ άλλου έχει δημοσίως δεσμευτεί ότι στο ιδιοκτησιακό θα υπάρξει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για την επικράτηση της βασικής νομικής αρχής ότι οι νομοθετικές πρακτικές πρέπει να επιβεβαιώνουν τα περιουσιακά δικαιώματα και όχι να απαλλοτριώνουν αυθαιρέτως.
Δεδομένου του Εκλογικού Κώδικα όπως αλαζονικά και χωρίς τις διακομματικές επιβεβλημένες συναινέσεις ψήφισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τα μικρά κόμματα άλλο τόσο με βάση την αρνητική παράδοση της διαχείρισης της ψήφου και χειραγώγησης των αποτελεσμάτων. Για την αντιπολίτευση κατά συνέπεια προέχει ο πραγματισμός ώστε να μπορέσει να φέρει αποτέλεσμα νίκης. Εξ άλλου με το κλίμα που επικρατεί στη χώρα, την εσωτερική πολιτική κατάσταση, την οικονομία, την κοινωνική φτώχεια και εξαθλίωση, η καλύτερη υπηρεσία δεν είναι παρά η αλλαγή κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου είπε ότι ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με το ΔΚ, είναι πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο και σε λεπτομέρειες όπως που ο ίδιος θα κατέλθει υποψήφιος με πιθανό το σενάριο να εγκαταλείψει την εκλογική περιφέρεια Αυλώνας για την Κορυτσά.
Σε ότι αφορά σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ελληνοαλβανικών σχέσεων καθώς το θέμα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της πολιτικής επικαιρότητας στην Αλβανίας ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες αναφέρθηκε άλλη μια φορά σε πρόσφατα δημοσιεύματα των Financial Times για να καταγγείλει ότι ο Ράμα γίνεται το μακρύ χέρι στα Βαλκάνια για τη Νέοθωμανική πλατφόρμα του Τούρκου Προέδρου. Κατήγγειλε άλλη μια φορά την Τουρκία ως τον ταραχοποιό παράγοντα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς είναι η μόνο χώρα που δεν έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση Θαλασσίου Δικαίου και τούτο με μοναδικό σκοπό την εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών στο Αιγαίο εις βάρος της Ελλάδας. Εξ άλλου αυτή είναι η δομή και η ιστορία των διαφορών Τουρκίας και Ελλάδας στην οποία κατά την κατευθυνόμενη απ’ το Ράμα προπαγάνδα θέλησε ο ίδιος να αναλάβει ρόλο διαπραγματευτή!!! Σχετικά με την υποδοχή που του επιφυλάχτηκε στην Αθήνα και το κλίμα οικειότητας που ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας επέδειξε ο κ. Ντούλες ανέφερε ότι ποτέ η Αθήνα δεν αμφισβήτησε την διπλωματική προσέγγιση της Αλβανίας με στόχο αναβαθμισμένες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών. Είναι ο κ. Ράμα που επέλεξε το αντίθετο και υπεύθυνος για την πρωτοφανή δυσχέρεια που οι σχέσεις αυτές περνούν οχτώ χρόνια τώρα.

Παρακάτω θα βρείτε το link  της συνέντευξης

https://youtu.be/Vs4AQcsMP4U

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – 10/12/2020 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – 10/12/2020(0)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα Ανθρώπινα Δικαιώματα η σημερινή, ωστόσο, η κατάσταση και τα μέτρα διαχείρισης της Πανδημίας Covid-19, μας επέβαλλαν την αναβολή της Ημερίδας που έχει γίνει πλέον παράδοση, της Συνάντησης που το ΚΕΑΔ διοργανώνει με παράγοντες της πολιτικής ζωής, της κοινωνίας των πολιτών και ειδικά των εκπροσώπων των Εθνικών Μειονοτήτων, καθώς και των πολιτιστικό-γλωσσικών μειονοτήτων. Η Συνάντηση προσφέρει τη δυνατότητα περεταίρω ευαισθητοποίησης, για ανάλυση και απολογισμό της κατάστασης στη χώρα έναντι των προχωρημένων πρακτικών στο πεδίο των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων, αποτελεί ένα βήμα για τη συνεχή υπόμνηση της διάστασης του πολίτη με περισσότερες ελευθερίες και αξιοπρέπεια.

Σεβόμενοι τον περιορισμό της Ημερίδας για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες του Ανθρώπου, επαναλαμβάνουμε εν τούτοις την έκκληση μας, ως πολιτικός φορέας, για το ουσιαστικό έλλειμμα που αθροίζει η πολιτεία και η κοινωνία μας σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά γνωρίζει και επικίνδυνες  παλινδρομήσεις σε ολοκληρωτισμό και παραβιάσεις των κεκτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η τραγική περίπτωση της αστυνομικής εκτέλεσης του νεαρού συμπολίτη μας, Κλοντιάν Ράσια στα Τίρανα, αποτελεί το πιο εύγλωττο παράδειγμα για το πώς περιφρονείται ακόμη και το βασικό δικαίωμα: το δικαίωμα  στη ζωή. Οι συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομειακά ιδρύματα για την θεραπεία των ασθενών απ’ την Πανδημία του κορονοϊού, επίσης πέραν των άλλων αποτελεί παραβίαση θεμελιακού δικαιώματος του πολίτη. Η οικονομική εξαθλίωση και η φτώχεια, η μαζική απομάκρυνση των νέων απ’ τη χώρα στο τέλος – τέλος είναι έμπρακτη άρνηση του δικαιώματος για πρόσβαση στην ευημερία και την κοινωνική πρόοδο.

Δυστυχώς η κατάσταση σε ότι αφορά στα μέλη των Εθνικών Μειονοτήτων, των Πολιτιστικών ή Γλωσσικών, γνωρίζει ή επιδείνωση ή στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα. Εκδηλώνει εξ άλλου την αλαζονεία της κυβέρνησης και την έλλειψη πνεύματος ειλικρινούς διαλόγου και επικοινωνίας για την έμπρακτη υλοποίηση νέας νοοτροπίας, προσέγγισης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η έγκριση νόμων και αποφάσεων δεν αποτελεί λύση εάν δεν συνδυάζεται με την πολιτική βούληση εφαρμογής. Δικαιώματα όπως εκείνα για αξιοπρεπή εκπροσώπηση, συμμετοχή στο δημόσιο βίο, παιδεία στην μητρική γλώσσα, προαγωγή της γλώσσας και του πολιτισμού, απρόσκοπτη χρήση της μητρικής γλώσσας στη διοίκηση και το δημόσιο, κυρίως ελευθερία στον αυτοπροσδιορισμό σε ό,τι αφορά στην εθνική ή θρησκευτική ταυτότητα, ισότητα ενώπιο του νόμου ανεξαρτήτως εθνικής ή φυλετικής καταγωγής, παραμένουν εκκρεμεί και μη εφαρμοστέα. Οι εκκλήσεις μας είναι συνεχείς, ταυτοχρόνως όμως αποτελούν πλέον και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις υπό την οπτική των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ.

Το ΚΕΑΔ παραμένει σταθερό στις δεσμεύσεις του ώστε να είναι στην πρωτοπορία του αγώνα για ευρύτερο χώρο στα δικαιώματα του πολίτη, των μελών των εθνικών, πολιτιστικών και γλωσσικών μειονοτήτων στη χώρα.

 

Τίρανα, στις 10/12/2020

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.