banner

Lajme back to homepage

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες στη Γενική Γραμματεία της ΔΣΟ Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες στη Γενική Γραμματεία της ΔΣΟ(0)

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, συμμετείχε στις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας του οργανισμού που έλαβαν χώρα στην Λεμεσό της Κύπρου από τις 3 έως τις 5 Απριλίου.

Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ενημέρωσε τα μέλη της Γενικής Γραμματείας καθώς και τους προέδρους των επιτροπών της ΔΣΟ για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Αλβανία γενικά και για την παραβίαση των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ειδικά.

Ο κ Ντούλες έκανε ιδιαίτερη μνεία στις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Ράμα που στοχεύουν στην υφαρπαγή των γαιών, ιδιοκτησία μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, στην ευρύτερη παράκτια περιοχή του Ιονίου και την σθεναρή αντίσταση των κατοίκων για την προστασία των περιουσιών τους.

Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, τα μέλη της Γενικής Γραμματείας και οι Πρόεδροι των επιτροπών της ΔΣΟ έγιναν δεκτοί και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ Συλλούρη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ Χριστοδουλίδη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κκ Χρυσόστομος υποδέχθηκε τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας και εγκαινίασε στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´ την έκθεση έργων διεθνούς διαγωνισμού εικονογραφικής τέχνης που διοργάνωσε η ΔΣΟ με θέμα «Η Ανάσταση του Ιησού».

 

 

http://tachydromos.org

Βαγγέλης Ντούλες από την «ZONE E LIRE»: ΖΟΥΜΕ ΕΠΟΧΗ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ – Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΤΥΡΑΝΝΙΑ Βαγγέλης Ντούλες από την «ZONE E LIRE»: ΖΟΥΜΕ ΕΠΟΧΗ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ – Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΤΥΡΑΝΝΙΑ(0)

Προσκεκλημένος στην πιο δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή, «ZONE E LIRE» (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ), του αλβανικού καναλιού KLAN του ομογενή δημοσιογράφου, Αριάν Τσάνι, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλης Ντούλες, σχολιάζοντας την επικαιρότητα παρομοίασε την κατάσταση των τελευταίων δύο μηνών στην Αλβανία να θυμίζει εποχές αυταρχισμού και τυραννίας.

Δήλωσε απερίφραστα ότι δεν ένιωθε μετανιωμένος που μαζί με τους υπόλοιπούς βουλευτές της Αλβανικής Αντιπολίτευσης οδηγήθηκε στην άνευ προηγουμένου στάση ακύρωσης της βουλευτικής εντολής του εξαιτίας του γεγονότος ότι το Αλβανικό Κοινοβούλιο είχε πάψει πια να είναι ο στίβος υγιούς πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ τους τελευταίους 12 μήνες δεν είχε επιχειρήσει να πάρει το λόγο, διότι ο πολιτικός λόγος είχε χάσει πια το βάρος του. Πρόκειται για μια απόφαση ακραία, αλλά που τον έφερε ενώπιον νέων προκλήσεων πιο σθεναρής υπεράσπισης των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, τα οποία τελευταία παραβιάζονταν καθημερινώς από τον αυταρχικό πρωθυπουργό της χώρας ΈντιΡάμα.

Αναφερόμενος στην απόφαση ορισμένων επιλαχόντων βουλευτών της λίστας να αποδεχτούν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το ρόλο του βουλευτή-κομπάρσου της Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και του Λιγκοράκι Καραμέλιο, προερχόμενου από τις γραμμές του ΚΕΑΔ, αλλά μέσα από τις λίστες του ΔΚ , τόνισε ότι θα συνιστούσε περισσότερη σοβαρότητα όταν αναφερόμαστε στη βούληση του λαού και να μην καταντούν γελοίοι επισημαίνοντας ότι έχουν συμβουλευτεί ποιος τον Τράμπ, ποιος τη Μέρκελ και ποιος τον ίδιο τον Θεό. Σημασία σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου έχει το γεγονός ότι οι πολίτες της χώρας έχουν κατανοήσει σωστά το μήνυμα της αντιπολίτευσης και συρρέουν κατά χιλιάδες στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο κ. Ντούλες ξεκαθάρισε ότι το ΚΕΑΔ συμμετέχει σε έναν αγώνα που στόχο έχει την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης της χώρας μέσα από την απομάκρυνση της κυβέρνησηςτης διαφθοράς και της διακίνησης ναρκωτικών και την οδήγησή της σε ελεύθερες και ανόθευτες εκλογές, όπου να εκλείπουν τα φαινόμενα αγοροπωλησίας και νοθείας της ψήφου του κυρίαρχου λαού. Δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει καμιά Συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Υπήρξε μόνο μια συμφωνία, η οποία υπαγορεύτηκε από την πολιτική κατάσταση πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2017 και που συνιστούσε τη συμμετοχή των μικρών κομμάτων στις λίστες του ΔΚ, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια για ανεξάρτητη κάθοδο. Με τη σύγκληση της Νέας Βουλής, το Σεπτέμβριο του 2017, οι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης ανεξαρτοποιήθηκαν και υπό αυτό το καθεστώς τελούσαν μέχρι την ημέρα που αποφάσισαν να κάψουν τις εντολές τους. Για τον κ. Ντούλε, οι μικρές πολιτικές δυνάμεις κάνουν τη δημοκρατία πιο εύρωστη.

Αναφερόμενος στις κινήσεις αντιπερισπασμού του Ράμα, τον οποίο θεωρεί πρωθυπουργό εν φυγή, παρομοίασε τις συνάξεις του με υπαλλήλους του δημοσίου ως επικήδειες εκδηλώσεις. Από την άλλη οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης είναι όλο και πιο μαζικές κι έχουν έντονο παλμό.

Κοινή απαίτηση των πολιτών είναι η πρώτη αυτής της κυβέρνησης, η οποία μέρα με την ημέρα μετατρέπεται σε μαύρη τύχη για τους πολίτες της χώρας που προσδοκούν την ευρωπαϊκή ένταξη.

tachydromos.org

Η προσωπική τραγικωμωδία του Ράμα ενέχει κινδύνους να μετατραπεί σε τραγωδία για τη χώρα Η προσωπική τραγικωμωδία του Ράμα ενέχει κινδύνους να μετατραπεί σε τραγωδία για τη χώρα(0)

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες δήλωσε απ’ την Κορυτσά ότι ο Πρωθυπουργός Ράμα πρέπει να ανατραπεί, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για ελεύθερες και έντιμες εκλογές. Σύμφωνα μ΄ αυτόν η εισδοχή στη Βουλή του νέου βουλευτή, Λιγκοράκη Καραμέλιο, ο οποίος βγήκε με τις λίστες του Δημοκρατικού Κόμματος στην Περιφέρεια Κορυτσάς, δεν αποτελεί λύση για τον Έντι Ράμα.

“Εστιάζοντας στην πραγματικότητα μας, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον κύριο λόγο του παλλαϊκού αιτήματος στη χώρα, που είναι η απομάκρυνση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα και να ανοίξει έτσι ο δρόμος στην υλοποίηση ελεύθερων εκλογών, προϊόν των οποίων θα είναι μια νέα κυβέρνηση. Αυτή που διασφαλίσει στους πολίτες της Αλβανία ευημερία, παιδεία και την ευρωπαϊκή προοπτική” δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ.

Όσον αφορά στην απόφαση του Καραμέλιο, να δεχτεί την εντολή του βουλευτή, ο Ντούλες είπε: “Ούτε ο Καραμέλιος, ούτε όσοι έπραξαν το ίδιο από όποια πολιτική δύναμη προσκολλούνται στο Ράμα, δεν μπορούν να τον εξυπηρετήσουν ως σωσίβιο. Είναι απλώς φαινόμενα, που στον πολιτικό βίο κάθε χώρας, είναι παροδικά και δεν μπορούν να έχουν καμιά συμβολή και νόημα λόγου.

Κατά συνέπεια θα πρέπει όλοι να είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ, ν’ανταποκριθούμε στο λαϊκό αίτημα, ν απομακρυνθεί ο κ. Ράμα, ν απομακρυνθεί η διακυβέρνηση του. Η ψήφος να μην εξαγοράζεται πλέον με σακιά αλεύρι, με εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ (OSHEE), του νερού, αλλά να διατυπώνουν την πραγματική πολιτική βούληση”.

Σε ότι αφορά τις τοπικές εκλογές, ο Ντούλες είπε ότι ο κ. Ράμα είναι αξιολύπητος και ότι η προσωπική του τραγικωμωδία κινδυνεύει να μετατραπεί σε τραγωδία για όλη τη χώρα.

Βαγγέλης Ντούλες: Η 30 Ιουνίου πολιτικός χρόνος με συνέπειες για τη χώρα, απαραίτητη η λύση Βαγγέλης Ντούλες: Η 30 Ιουνίου πολιτικός χρόνος με συνέπειες για τη χώρα, απαραίτητη η λύση(0)

Η αντιπολίτευση συνεχίζει τη ριζοσπαστική της κίνηση επιμένοντας για την απομάκρυνση από τη θέση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Εντωμεταξύ, οι τελευταίες μέρες φανερώνουν ότι εκείνη οδεύει προς αποχή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ης Ιουνίου.

Όπως και έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΔΚ,. Μπάσα, το επόμενο συλλαλητήριο θα είναι την Πέμπτη, μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Επίσης, μέρος της ενωμένης αντιπολίτευσης και της ριζοσπαστικής θέσης έναντι της κυβέρνησης είναι και ο σύμμαχος του ΔΚ, Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του ΚΕΑΔ, ο οποίος ήταν αυτή την Τρίτη καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού Vizion Plus όπου αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιομορφία την οποία διέρχεται η πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Τι έχετε να πείτε σχετικά με το τελευταίο γεγονός που έχει σχέση με την απειλή του συνάδελφου Καραμέλιου;

Πρόκειται για καταδικαστέο γεγονός, διότι είμαστε σε δημοκρατία και ο καθένας έχει το δικαίωμα λήψης αποφάσεως βάσει των πεποιθήσεων κι εκτίμησης των καταστάσεων. Πρόκειται για γεγονός, το οποίο θα πρέπει να διαλευκανθεί όσο νωρίτερα, ανεξάρτητα από ποια είναι η απόφασή του και από το γεγονός αν εγώ συμφωνώ ή όχι με την πράξη του. Είναι κατηγορηματικά απαράδεκτο να απειλείται οποιοσδήποτε πολιτικός για τις πολιτικές τους πράξεις.

Κύριε Ντούλε, συμφωνείτε πλήρως με τη στρατηγική που ακολουθεί το ΔΚ και το LSI ή έχετε κάποιες επιφυλάξεις;

Η λήψη της αποφάσεως είναι από κοινού, είναι συλλογική, σε κάθε βήμα της αντιπολιτευτικής δράσης, όπως την περίοδο που ήμασταν εντός του Κοινοβουλίου έτσι και για την απόφαση για το κάψιμο των εντολών και εν συνεχεία. Λειτουργεί ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης και η λήψη αποφάσεων γίνεται μετά από διαβούλευση όλων των πλευρών ως σύνολο.

Άρα αυτές που θεωρούνται βίαιες ενέργειες, ριζοσπαστικές, δεν τις βλέπετε ωε τέτοιες ή έχετε κάποια επιφύλαξη;

Δεν υπήρξε για καμιά στιγμή ούτε τάση ούτε στόχο από πλευράς της αντιπολίτευσης να κάνει χρήση βίας. Πρόκειται για σκοπό του πρωθυπουργού Ράμα να θεωρεί το συλλαλητήριο ως βίαιη αντίδραση της αντιπολίτευσης και επανειλημμένα δεν έπαψε να στήνει παγίδες, με απαρχή το συλλαλητήριο του Φεβρουαρίου, οπότε οι παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν δρόμο μόλις ο κύριος όγκος των διαδηλωτών βρέθηκε μπροστά στο Πρωθυπουργείο. Αυτό έγινε ώστε να προκαλέσουν τους διαδηλωτές να επιτεθούν στο κυβερνητικό μέγαρο. Επίσης και στα υπόλοιπα συλλαλητήρια προκάλεσαν, αλλά ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία, όσο ποτέ άλλη φορά σε τόσο μαζικά συλλαλητήρια στα Τίρανα, συνέχιζε να διαδηλώνει με πολιτική και ευθύνη και πολιτισμένα.

Εσείς έχετε μακρόχρονη πολιτική εμπειρία στην Αλβανία. Βλέπετε ότι η Διεθνή Κοινότητα αυτή τη στιγμή είναι συμπαγής κατά της θέσης της ενωμένης αντιπολίτευσης. Εσείς γνωρίζετε καλά και το βάρος και το ρόλο της. Πώς βλέπετε αυτόν τον απολογισμό της αντιπολίτευσης τασσόμενη εν μπλοκ κατά του διεθνούς παράγοντα;

Θα πρέπει να είμαστε σαφείς. Κι επειδή ερωτάτε εμένα το Βαγγέλη Ντούλε, σε συνθήκες ομαλού πολιτικού βίου, η απομάκρυνση έστω και από μία κοινοβουλευτική σύνοδο, δεν θα ήταν επιτρεπτή. Δεν υπάρχει πολιτική ομαλότητα η οποία θα επιδέχονταν την αποχή ή το κάψιμο των εντολών. Βρισκόμαστε σε μια πολιτική ανωμαλία, γι αυτό έχομε και μια ακραία απόφαση ενόψει ακραίας καταστάσεως. Κατά συνέπεια, η αντιπολίτευση αφού εξάντλησε όλα τα δυνατά μέσα που παρέχει η δημοκρατία για να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση και για να καταλάβει ο κύριος Ράμα ότι η χώρα έχει την ανάγκη επιλογών που είναι συνέπεια νέων, κανονικών, έντιμων κοινοβουλευτικών εκλογών, και δεν έλαβε θετική απάντηση, αλλά βρέθηκε ενώπιον της τυχοδιωκτικής συμπεριφοράς του πρωθυπουργού, υποχρεώθηκε να λάβει αυτή την ακραία απόφαση έχοντας ως σκοπό την επαναφορά της ομαλότητας στην πολιτική ζωή της χώρας. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι κανείς δυτικός και πρέσβης των χωρών από τις οποίες προέρχονται δεν έχουν στην αντίληψή τους την καλπονοθεία ή να έχουν συμμετάσχει σε κλοπή ή αγορά ψήφων ανώτερα στελέχη μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος στην εξουσία.

Η ελληνική κοινότητα στη χώρα μας είναι διασπασμένη. Αναφέρομαι στην πολιτική διάσταση, στο ΔΚ, στο ΣΚ, στο LSI. Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της διάσπασης για το κόμμα σας;

Το ΚΕΑΔ δεν απαιτεί να συμπεριλαμβάνει όλα τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία. Το 1991 όταν είχαμε εκλέξει 5 βουλευτές σε 5 εκλογικές περιφέρειες όταν δημογραφικά το εκλογικό σώμα ήταν συμπαγές 100% με μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Δύο από τους 5 βουλευτές εξελέγησαν στο δεύτερο γύρω, διότι σε εκείνες τις εκλογές η Ομόνοια δεν κατόρθωσε να πάρει το 50%, ενώ σήμερα υφίστανται οι ίδιοι λόγοι που καθιστούν διασπασμένα τα μέλη της ελληνικής κοινότητας. Συνεχίζεται να ασκείται συστηματική πίεση εκ μέρους του κράτους και της εξουσίας κι εγώ, δυστυχώς, έχω πει ότι το ΚΕΑΔ στο χώρο όπου ζει η Ελληνική Μειονότητα δεν έχει αντιμέτωπα τα πολιτικά κόμματα, αλλά το κράτος και τις κρατικές δομές που συμπεριλαμβάνονται σε αντισυνταγματική δράση ώστε να οδηγήσουν σε απόκλιση την ψήφο της Μειονότητας ώστε να μην οδηγηθεί φυσιολογικά, όπως θα έπρεπε, σε όφελος του ΚΕΑΔ.

Για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου δεν υπάρχουν περιθώρια ή μήπως τίθενται ακόμη σε ερωτηματικό η συμμετοχή της αντιπολίτευσης;

Δεν είμαι της άποψης να κάψουμε τις φάσεις της διαδικασίας. Εμείς είμαστε της άποψης και λάβαμε την απόφαση να ασκήσουμε συστηματικά όλη την πολιτική μας πίεση. Με ποιον τρόπο; Καταγγέλλοντας εμείς ως πολιτικοί και καλώντας σε στήριξη τους πολίτες, ώστε να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να οδηγηθεί σε μια λύση. Η 30η Ιουνίου είναι μακριά και εκλογές με μια κυβέρνηση του Έντι Ράμα στην εξουσία δεν θα είχαν κανένα νόημα. Αλλά, εμμένοντας ότι η 30η Ιουνίου ως πολιτικός χρόνος είναι μακρύς πολιτικός χρόνος και με συνέπειες για τη χώρα, θα έθετα την αναγκαιότητα λύσεως όσο το δυνατό νωρίτερα.

Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στο αλβανικό κανάλι A2/CNN [ΒΙΝΤΕΟ] Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στο αλβανικό κανάλι A2/CNN [ΒΙΝΤΕΟ](0)

Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στο αλβανικό κανάλι A2/CNN [ΒΙΝΤΕΟ]

 

 

 

Συνάντηση του Πρόεδρου του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε με τον Πρέσβη της ΕΕ στα Τίρανα, Λουίγκι Σορέκα Συνάντηση του Πρόεδρου του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε με τον Πρέσβη της ΕΕ στα Τίρανα, Λουίγκι Σορέκα(0)

Τη Δευτέρα, μετά από δικό του αίτημα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες μετέβη στην πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με τον Πρέσβη της ΕΕ στην αλβανική πρωτεύουσα, Λουίγκι Σορέκα.

Ο κύριος Ντούλες ενημέρωσε τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας με την κατάφορη παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χιμάρας και γενικότερα στους ελληνικούς και ορθόδοξους πληθυσμούς των νοτίων παράκτιων περιοχών της χώρας, μέσα από νομοθετήματα και νομικές πρακτικές που παραβιάζουν το βασικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου πάνω στην περιουσία του.

Παραθέτοντας την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή, ο κ. Ντούλες μετέφερε την απόφαση των κατοίκων της περιοχής και των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κατά αυτών των προσπαθειών που έχουν απώτερο στόχο την περιουσιακή αποψίλωση των Ελλήνων και τον εξαναγκασμό τους να εγκαταλείψουν τα πατρώα εδάφη και να διαγράφεται κατ’ αυτόν τον τρόπο από χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, δημογραφική αλλοίωση της περιοχής.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία και το πλεονέκτημα του ΚΕΑΔ και του Βαγγέλη Ντούλε Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία και το πλεονέκτημα του ΚΕΑΔ και του Βαγγέλη Ντούλε(0)

Η χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε, σε εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος καθώς αναλύονταν η πολιτική κατάσταση στη χώρα, το αδιέξοδο της κρίσης και η εξελίξεις που αναμένονται, ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το πολιτικό του εκτόπισμα αλλά κυρίως το πλεονέκτημα του.

Το τελευταίο δεν αφορά στο βάθος της πολιτικής του διορατικότητας, ούτε και στην ωριμότητα του πολιτικού λόγου. Πρόκειται για προσόντα που τα αναγνωρίζουν πολιτικού φίλοι και αντίπαλοι του. Πρόκειται βέβαια για πολιτικό με εμπειρία και επί το πλείστον με συνέπεια στις αρχές του και σε ιδανικά που αφορούν την δημοκρατική πραγματικότητα σε ευρωατλαντικά πρότυπα.

Στην ουσία με αυτά αποτελεί ένα σημαντικό κεκτημένο για το σύνολο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού είτε τον στήριξε, είτε όχι στις πολιτικές του επιλογές και μάχες. Στην ουσία όμως εφόσον η πολιτική ανάλυση τον έχει ταυτίσει στην ουσία με την έκφραση της πολιτικής θέσης της ΕΕΜ, εκείνος έχει επαξίως ανταποκριθεί στην πρόκληση και έχει κατορθώσει όντως να αποδείξει ότι η κοινότητα την οποία εκφράζει κι εκπροσωπεί έχει υψηλότερη πολιτική στάθμη και αξιώσεις.

Δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφερόμενοι κύκλοι στα Τίρανα να έχουν μια σιωπηλή, υποταγμένη και ανέκφραστη μειονότητα, γίνεται ευκολότερα αντιληπτό πόσο πολλαπλασιαστικά ωφέλιμη είναι η παρουσία, ο λόγος, οι απόψεις και οι θέσεις που λαμβάνει ο Πρόεδρος της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εκφράζει την αυτόνομη πολιτική έκφραση της ΕΕΜ ως συνέχεια και συνεκτικό κομμάτι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Για να επανέλθουμε όμως στο πλεονέκτημα που προκύπτει ακόμη πιο σαφές σε περιόδους όπως η υφιστάμενη που διέρχεται ο δημόσιος και πολιτικός βίος στην Αλβανία. Πρόκειται για κάτι που έχει επισημανθεί και σε άλλες περιστάσεις αλλά που δεν είναι καθόλου αυτονόητο για όσους γνωρίζουν τους όρους του πολιτικού παιγνίου στα Τίρανα.

Είναι η ακεραιότητα που μέσα από πολλές προσωπικές θυσίες μπόρεσε να διαφυλάξει ο ίδιος ο Ντούλες, είτε αυτό αφορά στην πολιτική του πορεία και σταδιοδρομία, είτε ζητήματα ηθικής υφής. Σε μια πολιτική τάξη που κυριολεκτικά τελεί υπό τη σήψη της συναλλαγής εκείνος στάθηκε διαχρονικά μακριά από τα φαινόμενα αυτά. Ενώ ακόμη και για μεγάλα κόμματα και άλλους πολιτικούς έχουν διαπιστωθεί η αμφιταλάντευση σε θέσεις, εκείνος τηρώντας ίσες αποστάσεις από τα κόμματα εξουσίας, και όταν συμμετείχε σε κυβερνητικές συνεργασίες και όταν βρέθηκε σε αντιπολίτευση κράτησε ίσες αποστάσεις. Σ’ αυτό ιδιαίτερα χρήσιμο υπήρξε το μέτρο. Και ως μέτρο χρησιμοποίησε τις αξίες και τις αρχές που διέπουν τις ώριμες δημοκρατίες, τις πρακτικές των ευρωατλαντικών δημοκρατιών και αυτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισοπολιτείας και ισονομίας.

Αυτό του εξασφαλίζει την ελευθερία του λόγου, της τοποθέτησης και κυρίως όπως απεδείχθη και ψες τον καταστεί «δύσκολο» στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση τόσο απ’ τους υπολοίπους μετέχοντες στη συζήτηση όσο και από τους άλλους πολιτικούς.

Το πλεονέκτημα αυτό της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της ανεπηρέαστης πολιτικής ανάλυσης που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα του Β. Ντούλε στην ουσία μετατρέπεται σε ουσιαστικό πλεονέκτημα και για την αντιπολίτευση που αυτή τον συμπεριλαμβάνει στις γραμμές της. Είναι ο πολιτικός απ’ τις γραμμές της που τόσο απ’ τις θέσεις που πρεσβεύει και δημόσια διακηρύσσει όσο κυρίως απ’ την ελάχιστη φθορά της παρουσίας στο πολιτικό προσκήνιο, συντελούν ώστε να ασκεί πειστική κρητική στην αυταρχική διακυβέρνηση Ράμα αλλά και να αναδεικνύει τα θετικά στοιχεία του αγώνα της αντιπολίτευσης που δεν έχουν σχέση μόνο με την εναλλαγή στην εξουσία αλλά τις αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης.

[ΒΙΝΤΕΟ]Ο Βαγγέλης Ντούλες στην εκπομπή της Ένι Βασίλη στο Top Channel για τις πολιτικές εξελίξεις

 

https://youtu.be/MgsF8CnfFV4

Βαγγέλης Ντούλες: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Έντι Ράμα Βαγγέλης Ντούλες: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Έντι Ράμα(0)

Βαγγέλης Ντούλες

Πηγή:Slpress.gr

Η μαζική παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, στις 21 Φεβρουαρίου, ήταν μια ακραία και άνευ προηγουμένου κίνηση για χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Ως τέτοια θεωρήθηκε και κατακρίθηκε αυστηρά τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ. Αντιθέτως, για την πλειοψηφία των Αλβανών δεν ήταν απλά αναμενόμενη, αλλά απαίτηση. Ήταν η λογική έκβαση των πολιτικών εξελίξεων των δύο τελευταίων ετών στην χώρα.

Όπως και σε όλους τους προηγούμενους κύκλους συγκρουσιακών εξελίξεων στον ούτως ή άλλως ασταθή πολιτικό βίο της Αλβανίας τα τελευταία 28 χρόνια (μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος), κι αυτή τη φορά η ρίζα του κακού ήταν οι τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2017. Αξίζει εδώ να επισημάνουμε πως η Αλβανία, όπως προκύπτει και από τις αντίστοιχες εκθέσεις του ΟΑΣΕ, είναι η μόνη χώρα-μέλος του πρώην ανατολικού μπλοκ που δεν κατάφερε, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990, να διοργανώσει έστω και μια φορά πραγματικά ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.

Τον Φεβρουάριο του 2017, τέσσερις μήνες πριν την διεξαγωγή των ήδη προγραμματισμένων κοινοβουλευτικών εκλογών (βάσει του Συντάγματος προκηρύσσονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έξι μήνες πριν τη διεξαγωγή τους), η αντιπολίτευση πέρασε στην επίθεση. Αποφάσισε την αποχή από τις εργασίες του Κοινοβουλίου, τη διοργάνωση συνεχιζόμενων νυχθημερόν μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, στήνοντας γιγάντιο αντίσκηνο στην κεντρική λεωφόρο, και την οριστική μη συμμετοχή της στις εκλογές χωρίς την έγκαιρη εκπλήρωση τριών αιτημάτων:

Τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης χωρίς τον Ράμα πρωθυπουργό. Τον αποκλεισμό βάσει νόμου των εγκληματικών στοιχείων που είχαν παρεισφρήσει στα πολιτικά κόμματα από τις εκλογές.

Την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και κυρίως της καλλιέργειας και του εμπορίου ναρκωτικών.

Τελικά οι εκλογές διεξήχθησαν με μία μόνο εβδομάδα καθυστέρηση, μετά την επίτευξη συμβιβασμού -στο παρά πέντε- μεταξύ των δύο πλευρών. Ο συμβιβασμός ήταν αποτέλεσμα συστηματικών, επίπονων και πολλές φορές εκβιαστικών παρεμβάσεων του αμερικανικού και ευρωπαϊκού παράγοντα. Αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής ήταν να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας των δύο πλευρών με τον Ράμα πρωθυπουργό, ο αποκλεισμός αρκετών υποψηφίων με ύποπτο παρελθόν κυρίως από τα ψηφοδέλτια του Σοσιαλιστικού Κόμματος και η κοινή δέσμευση για μια έντιμη εκλογική διαδικασία.

Επανήλθε πιο αυταρχικός

Και όντως η διαδικασία κύλησε φαινομενικά ομαλά. Ο Ράμα αναδείχθηκε νικητής αυτή τη φορά αυτοδύναμα. Οι ξένοι παρατηρητές, όμως, έκαναν λόγο στις εκθέσεις τους για αλλοίωση της ψήφου στο βαθμό του 20%. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υπήρξαν χλιαρές. Η συμμετοχή της στην προεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα το γεγονός ότι στελέχη της ηγήθηκαν υπουργείων όπως αυτά των Εσωτερικών και της Δικαιοσύνης της είχαν περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια.

Χωρίς τα εμπόδια πλέον της συμμετοχής συμμάχων στη διακυβέρνηση, ο Ράμα επανήλθε πιο αυταρχικός και αποφασισμένος στην υλοποίηση αμφιβόλων πρωτοβουλιών. Ξεκίνησε με το νομοσχέδιο για την κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου στο κέντρο των Τιράνων και την χορήγηση άδειας ανέγερσης συγκροτήματος πολυόροφων πολυκατοικιών και εμπορικών κέντρων σε εταιρεία γνωστή για τις στενές διασυνδέσεις με το περιβάλλον του ίδιου και του δημάρχου των Τιράνων. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την μήνιν όλης της καλλιτεχνικής κοινότητας και της διανόησης της χώρας. Του στέρησε και το προσωπείο που ζωγράφου-καλλιτέχνη, το οποίο ουκ ολίγες φορές χρησιμοποίησε επιτυχώς κυρίως στο εξωτερικό για να δημιουργήσει την εικόνα ενός δυτικού πολιτικού.

Συνέχισε με το έργο διεύρυνσης του δακτυλίου στην περιοχή Αστήρ των Τιράνων. Το σχέδιο προέβλεπε την κατεδάφιση άνω των 300 κατοικιών. Και ενώ οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν να προστατέψουν τις περιουσίες τους, τα ΜΜΕ αποκάλυψαν διπλό σκάνδαλο στην υπόθεση αυτή. Αφενός το έργο ήταν υπερβολικά υπερτιμημένο (40 εκατ. ευρώ για 2 χλμ δρόμο), αφετέρου είχε ανατεθεί σε εταιρεία, η οποία ενώ είχε εμφανιστεί στον διαγωνισμό με αμερικανικά έγγραφα, αυτά στη συνέχεια αποδείχθηκαν πλαστά. Στην πραγματικότητα ήταν συμφερόντων οικονομικού παράγοντα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών

Με σειρά νομοθετικών και εκτελεστικών πρωτοβουλιών προετοίμασε το έδαφος για την υφαρπαγή όλων των τουριστικά αξιοποιήσιμων οικοπέδων της παράκτιας γραμμής του Ιουνίου από τους νόμιμους ιδιοκτήτες ως επί το πλείστον Έλληνες. Τα έδωσε στους αποκαλούμενους «στρατηγικούς επενδυτές», οι οποίοι είναι γνωστοί στην κοινή γνώμη ως πελάτες του Πρωθυπουργού.

Τα παραπάνω γεγονότα, που ενδεικτικά αναφέραμε, όπως και πολλά άλλα όμοιά τους, ήρθαν να διογκώσουν την ήδη έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, απόρροια της χρόνιας εξαθλίωσης, ανεργίας και μετανάστευσης που μαστίζουν την αλβανική κοινωνία. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο στις διαμαρτυρόμενες κοινωνικές ομάδες προστέθηκαν και οι φοιτητές. Απέναντι στα αιτήματα τους για χαμηλότερα δίδακτρα, ανθρώπινες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες, έλεγχο των πλαστών επιστημονικών τίτλων του ακαδημαϊκού προσωπικού κ.α., ο πρωθυπουργός στάθηκε με τη γνωστή αλαζονεία του. Αναγκάστηκε, όμως, σύντομα να ανακρούσει πρύμνα.

Βιώνοντας για πρώτη φορά την ωμή απαξίωση και απομυθοποίησή του, ιδίως σε χώρους όπως τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, τα οποία θεωρούσε μέχρι τότε δικό του προνομιακό ακροατήριο, διαισθάνθηκε την επερχόμενη μαζική κοινωνική αντίδραση και προχώρησε σε ριζικό ανασχηματισμό. Αντικατέστησε τα δικά του «πολιτικά τέκνα» σε πρωτοκλασάτα υπουργεία με ανώνυμους, άσχετους με την πολιτική, αγνώστους ακόμη και στο ίδιο του κόμμα εξωκοινοβουλευτικούς με στόχο «να μην μπορέσει κανείς να βρει κάτι μεμπτό να τους προσάψει».

Τότε ακριβώς είδαν το φως της δημοσιότητας σε έγκριτα διεθνή ΜΜΕ στοιχεία για υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών ανώτατων στελεχών, υπουργών και δημάρχων, στενών συνεργατών του Ράμα. Οι υποκλοπές αποκαλύπτουν το όργιο συναλλαγών τους με σεσημασμένος εκπροσώπους του οργανωμένου εγκλήματος με αντικείμενο την εξαγορά ψήφων στις εκλογές του 2017.

Απέναντι στην κοινή γνώμη

Η αντιπολίτευση η οποία είχε καταγγείλει με πενιχρά μέχρι τότε αποτελέσματα τα φαινόμενα αυτά, είδε πλέον την ζυγαριά της κοινής γνώμης να γέρνει προς το μέρος της για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Προχώρησε σε καταγγελίες και διαμαρτυρίες με τον Ράμα να τις απαξιώνει και να τις χλευάζει και τη δικαιοσύνη να αδρανεί. Αυτό εξόργισε ακόμη περισσότερο όχι μόνο τους παραδοσιακούς οπαδούς της αντιπολίτευσης, αλλά και επιφανείς εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι απηύθυναν και αυτοί έκκληση για δυναμικές διαδηλώσεις. Κοινό αίτημα η παραίτηση Ράμα και η συγκρότηση νέας κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος με άλλο πρωθυπουργό με σκοπό τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο Ράμα αγνόησε επιδεικτικά τη μαζικότερη διαδήλωση των τελευταίων 20 ετών στη χώρα. Για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη δεδομένη πολιτική συγκυρία δεν υπήρχε άλλη διέξοδος από την ανορθόδοξη κίνηση της μαζικής παραίτησης όλων των βουλευτών τους. Παρά τον εμφανή πανικό που τον έχει κυριεύσει μετά την τελευταία κίνηση της αντιπολίτευσης, ο Ράμα δηλώνει πως τεχνικά δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στη ομαλή συνέχιση της διακυβέρνησης του.

Οι πρόωρες εκλογές, όμως, είναι θέμα χρόνου. Η αντιπολίτευση υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 30 Ιουνίου. Η ΕΕ δεν θα μπορέσει να ανάψει το πράσινο φως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Η ήδη εύθραυστη οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μια τέτοια μέσο-μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα. Τα Δυτικά Βαλκάνια δε χωράνε περισσότερη αστάθεια. Και ενώ ο κόσμος είναι στους δρόμους και στις πλατείες το πλήθος των διαμαρτυρομένων αυξάνει συνεχώς με κάλεσμα για το επόμενο μεγάλο αντάμωμα έξω από το γραφείο του Ράμα στις 16 Μαρτίου.

Ο Προέδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Ευάγγελος Ντούλες μιλάει στο iefimerida και εξηγεί τι συμβαίνει στην Αλβανία Ο Προέδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Ευάγγελος Ντούλες μιλάει στο iefimerida και εξηγεί τι συμβαίνει στην Αλβανία(0)

Την απόφαση όλων των βουλευτών της Αλβανικής αντιπολίτευσης να παραδώσουν τις έδρες τους και να ζητήσουν από τον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα πρόωρες εκλογές και εξεύρεση λύσης στα τεράστια προβλήματα που βιώνει η χώρα αναλύει στο iefimerida.gr ο ελληνικής καταγωγής παραιτηθείς βουλευτής Ευάγγελος Ντούλες.

Όπως εξηγεί οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με το οργανωμένο έγκλημα αλλά και η οικονομική κατάσταση της Αλβανίας οδήγησε τους πολίτες στον δρόμο και τους βουλευτές στην απόφαση να παραιτηθούν.

«Παραιτήθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση με μία εξαίρεση. Η απόφαση ελήφθη αρχικά ομόφωνα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή από το δημοκρατικό κόμμα, στη συνέχεια από το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, που έχει 19 βουλευτές, με μία εξαίρεση και στη συνέχεια και από εμάς τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι είμαστε και πρόεδροι τεσσάρων μικρών κομμάτων. Αποφασίσαμε από κοινού να παραιτηθούμε από την ιδιότητα του βουλευτή έτσι ώστε να διευκολύνουμε με τον τρόπο αυτό την εξεύρεση λύσης. Γιατί είναι ήδη πολύ τεταμένη η πολιτική ζωή του τόπου. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά πως οι εκλογές του 2017 ήταν προβληματικές. Το είχαμε βιώσει. Οι αποκαλύψεις όμως της ‘Φωνής της Αμερικής’ για τα φαινόμενα εξαγοράς ψήφων από στελέχη του κόμματός του κυρίου Ράμα, υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων και υπουργών και οι συναλλαγές με εγκληματικά στοιχεία για ψηφοθηρικούς λόγους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της Αλβανίας διαδήλωση. Τεράστια όσον αφορά τη μαζικότητα αλλά και τον παλμό. Δεν υπήρχε όμως καμία ευθιξία από την πλευρά της κυβέρνησης του κυρίου Ράμα. Επομένως ελπίζουμε ότι σε συνδυασμό και με τις συνεχόμενες διαδηλωσεις παντού στη χώρα θα έρθει η πολιτική λύση η οποία δεν είναι άλλη από την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του και ταυτοχρόνως τη συγκρότηση μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές».

Χάνονται τα δικαιώματα της ομογένειας

Όπως λέει ο πρόεδρος του κόμματος της ένωσης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων η ομογένεια τα τελευταία έξι χρόνια της διακυβέρνησης του Εντι Ράμα έχει χάσει μεγάλο μέρος από τα δικαιώματα της, ενώ παράλληλα γίνεται και συνεχής προσπάθεια υφαρπαγής των Ελληνικών περιουσιών.

«Όλα αυτά τα χρόνια η ομογένεια αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα. Επιμένουν οι αλβανικές αρχές να μην αναγνωρίζουν και να μη σέβονται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Έχουμε τεράστια προβλήματα με το ιδιοκτησιακό, με την εκπαίδευση, με την πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά. Όμως τα τελευταία έξι χρόνια σημειώθηκαν σοβαρά βήματα προς τα πίσω. Σας θυμίζω μερικά από αυτά. Το 2014 με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην περιοχή της Χιμάρας προστέθηκαν κοινότητες και περιοχές οι οποίες δεν έχουν καν γεωγραφική συνέχεια. Και γιατί έγινε αυτό, Με τον απώτερο σκοπό να αλλοιώσουν τη δημογραφική σύνθεση ώστε το Κυβερνών κόμμα του κυρίου Rama να έχει το πάνω χέρι. Με απώτερο στόχο κάτ εμέ με τη στρατηγική του κυρίου Rama την αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην περιοχή την παραθαλάσσια του Ιονίου, εις βάρος των ιδιοκτητών, που στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι Έλληνες.

Από την άλλη πλευρά έχουμε την πρώτη κυβέρνηση μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος που ο Ελληνισμός δεν εκπροσωπείται στην κυβέρνηση και αυτό είναι ενδεικτικό των προθέσεων του κυρίου Ράμα. Ξέρετε πάρα πολύ καλά πως αποτελεί παράδοση σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι μειονότητες να εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση. Αυτό συνέβαινε και στην Αλβανία για 23 συναπτά έτη. Δεν συμβαίνει αυτό με τις κυβερνήσεις του κυρίου Ράμα. Και προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως δεν εννοώ του δικού μου κόμματος. Οποιουδήποτε ελληνικής καταγωγής πολιτικού έστω και από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Ράμα παραμυθιάζει την κοινή γνώμη στην Αλβανία

«Έχετε παρακολουθήσει και έχετε μεταφέρει στην κοινή γνώμη της Ελλάδας τις θέσεις του κυρίου Ράμα ακόμα και για την Ακρόπολη. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό αυτοί που έσωσαν την Ακρόπολη ήταν οι Αλβανοί. Λέει και άλλες παρόμοιες τέτοιες τρελές ιστορίες, με τις οποίες παραμυθιάζει την κοινή γνώμη, καλλιεργώντας έτσι τη μισαλλοδοξία και δημιουργώντας τεχνητά εμπόδια στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Θέλει να πάει πίσω τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας

«Γνωρίζετε ότι εμείς ως κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στόχο έχουμε την ένταξη των Βορειοηπειρωτών με τη δική τους ταυτότητα, τη δική τους την περηφάνια, τον δικό τους πολιτισμό στην αλβανική κοινωνία και ταυτόχρονα σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό μέλλον. Ο Ράμα έχει αντίθετη πολιτική. Αυτή της αφομοίωσης και διαιρεί τους Έλληνες σε δύο κατηγορίες. Οι καλοί και οι κακοί Έλληνες. Καλοί καθ αυτόν Έλληνες είναι αυτοί που υποκύπτουν, προσυπογράφουν και εφαρμόζουν τις πολιτικές του και οι κακοί Έλληνες είναι όσοι νιώθουν υπερήφανοι για την ταυτότητά τους, αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους και για το σεβασμό τους. Πρέπει να αναφερθώ και στο τραγικό συμβάν της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα την 28η Οκτωβρίου του 2018, από την κυβέρνηση Ράμα, τη στιγμή που ο ίδιος είχε την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πολλές άλλες πράξεις και θέσεις του κυρίου Ράμα, οι οποίες στοχεύουν στο να φέρουν πολύ πίσω τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας. Τη στιγμή που η Αλβανία χρειάζεται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Προσφυγή στις κάλπες

Η λύση σύμφωνα με τον ομογενή Βουλευτή είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες, η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή ένωση.

«Η χώρα διολισθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο και αυτό πρέπει επειγόντως να το σταματήσουμε. Είναι κρίσιμες οι στιγμές γιατί έχουν προκηρυχθεί δημοτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου. Περιμένει η Αλβανία μία απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Εάν θα προχωρήσει με την έναρξη των διαπραγματεύσεων πράγμα που δεν φαίνεται να συμβαίνει με τα σημερινά δεδομένα. Λοιπόν. Εάν δεν μπει μία τελεία στη διακυβέρνηση της χώρας από τον Rama, εάν δεν ακολουθήσουν κινήσεις συμβιβασμού, οι οποίες θα εξομαλύνουν την κατάσταση και θα οδηγήσουν σε νέες εκλογές, τότε είναι δυσοίωνα τα μηνύματα. Εμείς ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε ούτως ώστε να οδηγηθούμε σύντομα σε συναινετικές λύσεις, οι οποίες θα απελευθερώσουν δυνάμεις και θα δημιουργήσουν δυναμική σε όλους τους τομείς της χώρας. Η οικονομία στερείται εδώ και μερικά χρόνια ζωτικές για αυτή άμεσες ξένες επενδύσεις. Εκεί που κυριαρχεί η εγκληματικότητα δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις. Οι πολίτες εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα. Είναι πρωτοφανείς οι αριθμοί των αιτούντων βίζας για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσω λοταρίας που οργανώνουν οι Αμερικανοί. Είναι πολλοί αυτοί που αιτούνται χωρίς βέβαια να δικαιούνται άσυλο σε Βόρειες χώρες της Ευρώπης. Για την Ελλάδα γνωρίζετε τι συμβαίνει. Εάν δεν αλλάξει η διακυβέρνηση της χώρας όλα αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν».

Πηγή: iefimerida.gr

Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στο αλβανικό κανάλι A2/CNN  [ΒΙΝΤΕΟ] Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στο αλβανικό κανάλι A2/CNN [ΒΙΝΤΕΟ](0)

Συνέντευξη Προέδρου ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε στο Α2CNN

 

«…Διαφανή, υπεύθυνη και όσο το συντομότερο διαλεύκανση της υπόθεσης δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα…»

 

–         Ο Νόμος περί Μειονοτήτων στην ουσία εμπεριέχει ακύρωση των προβλέψεων της Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

–         Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί ως πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού για εσωτερική κατανάλωση

 

–         Βήματα για ένωση ή συντονισμό ενεργειών με το ΚΕΑΔ – MEGA για την αναμενόμενη εκλογική αναμέτρηση τοπικής εξουσίας

 

Μετά από μακρά σιωπή και συνειδητή αποχή απ’ τις δημόσιες εμφανίσεις κι εκπομπές τηλεοπτικής συζήτησης, όπως και ο διευθύνων την πολιτική εκπομπή «ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ» (I Ftuar), του Τηλεοπτικού Σταθμού, A2CNN, κ. Έντρι Τζάφο, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Αυλώνας κ. Βαγγέλης Ντούλες, παραχώρησε συνέντευξη εφ όλης της ύλης εκεί, την Πέμπτη, 31 Γενάρη, το βράδυ.

 

Πρόκειται για μια συνέντευξη που άγγιξε τόσο ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης με κύριο γνώρισμα την παράλυση του πολιτικού διαλόγου και την κατάπτωση του δημόσιου βίου που επιφέρει τόσο την εγκατάλειψη συμμετοχής για την βελτίωση της κατάστασης του ακαδημαϊκού κόσμου και ευρύτερα των προσωπικοτήτων αλλά και την μαζική εγκατάλειψη απ’ τους πολίτες της χώρας, όσο και τα αυτού καθεαυτού θέματα που αφορούν την κατάσταση της ΕΕΜ και τις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας.

 

Εξ άλλου η συνέντευξη έγινε το βράδυ μιας ημέρας που στη Βουλή υπήρξε ιδιαίτερη ένταση, με κύριο σημείο αναφορά τις αποκαλύψεις της «Φωνής της Αμερικής» στην αλβανική εκπομπή για εξαγορά ψήφων και χειραγωγίες των εκλογών από εγκληματικές ομάδες υπέρ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

Το θέμα που κατέλαβε μεγάλο μέρος της συνέντευξης αφορούσε στο συμβάν της δολοφονίας απ’ τις δυνάμεις της Αστυνομίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στις 28 Οκτωβρίου παρελθόντος στους Βουλιαράτες. Ο κ. Ντούλες είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί σκληρά όχι καταδικάζοντας όχι μόνο το γεγονός της εκτέλεσης που μπορούσε να αποφευχθεί αλλά και στο πως προπαρασκευάστηκε η κατάσταση, με προκλήσεις και ερεθισμούς απ’ το πρωί από άνδρες της αστυνομίας, του Κ. Κατσίφα ζητώντας του να κατεβάσει συγκεκριμένη ελληνική σημαία. Στη συνέχεια αφού οδηγήθηκε στο πιάσει στα χέρια του όπλο τον καταδίωξαν και δολοφόνησαν ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει βγει η επίσημη εκδοχή των φορέων της πολιτείας για το τι συνέβη. Ο κ. Ντούλες ενώ εξήγησε τη θέση του σε ότι αφορά στην παρουσία του δίπλα στην οικογένεια και την ημέρα της κηδείας, επέμεινε ειδικά στην ανάγκη επιτέλους να βγει το πόρισμα.

 

Το γεγονός αυτό της εν ψυχρώ δολοφονίας, ενώ υπάρχουν στη χώρα πολύ πιο βαριά επεισόδια με πολλά θύματα, οι δράστες έχουν συλληφθεί, έχει επιφέρει όχι απλά ψυχολογικό αντίκτυπο στους κόλπους της κοινωνίας της ΕΕΜ, η οποία τέτοιες σκηνές δεν έχει ζήσει ούτε επί βασιλείας Ζώγκου και ούτε στον απολυταρχικό καθεστώς Χότζα.

 

Η υπόθεση θα έχει συνέπειες πολιτικές, διοικητικές και δικαστικές συνέπειες στη χώρα σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ. Πολιτικές διότι ήδη το Ευρωκοινοβούλιο έχει σχετικό Ψήφισμα, διοικητικές διότι αποτελούν τα δικαιώματα της ΕΕΜ όρο για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δικαστικές καθώς η οικογένεια επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προσφύγει και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοσης δίκιου.

 

Ειδικά εξετάστηκε το θέμα του Νόμου πέρι Μειονοτήτων που η Κυβέρνηση Ράμα έχει εγκρίνει στη Βουλή ήδη απ’ το Δεκέμβριο 2017 ενώ δεν υπάρχει καμιά πρόοδος στην πρακτική εφαρμογή του, πράγμα για το οποίο αντιδρούν τόσο οι εκπρόσωποι της ΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ όσο και η Ελλάδα που για την επανέναρξη και βελτίωση του διαλόγου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αναμένει βήματα πρακτικά για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Ο κ. Ντούλες επεσήμανε ότι ενώ ο Νόμος ήταν απαραίτητο να υποδείξει τρόπους πρακτικής εφαρμογής της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης την οποία η χώρα έχει από χρόνια κυρώσει και συμπεριλάβει στο εγχώριο νομικό πλαίσιο, στην ουσία την καταστρατηγεί την ίδια την Σύμβαση και ακυρώνει το πνεύμα της. Ενώ οι  εκθέσεις  μηχανισμών του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιβλέπουν την εφαρμογή της Σύμβασης απ’ τις χώρες μέλη, είναι επικριτικές και βάζουν το δάκτυλο στην πληγή επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα στην Αλβανία είναι η απουσία μηχανισμού καταγραφής και αναγνώρισης των μειονοτήτων με βάση την αρχή της ελεύθερης βούλησης και αυτοπροσδιορισμού των μελών τους, ο Νόμος δεν δίνει λύση. Ως εκ τούτου μετατρέπεται σε ακόμη ένα παραπλανητικό νομοθέτημα που δεν θα φέρει λύσεις και πρόοδο.

 

Εφόσον ρωτήθηκε ο Βαγγέλης Ντούλες, Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, ένας απ’ τους καλούς γνώστες και συνειδητός αγωνιστής για την αναβάθμιση των διακρατικών σχέσεων Αλβανίας – Ελλάδας επεσήμανε ότι δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι η παρατηρούμενη σήμερα επιδείνωση των σχέσεων είναι επιλογή του Πρωθυπουργού Ράμα, πράγμα το οποίο και έχει δημοσίως ομολογήσει. Προφανώς η κατάσταση των σχέσεων δεν αντανακλά ούτε το επίπεδο στο οποίο οι λαοί και οι κοινωνίες επικοινωνούν και συνεργάζονται ούτε τις προσδοκίες τους. Επομένως και δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής μέλος της ΕΕ με την οποία η Αλβανία έχει χερσαία σύνορα, θα πρέπει οποιαδήποτε τεχνητά εμπόδια και διαστρεβλώσεις προβάλλονται απ’ το Ράμα ως επίδειξη εθνικισμού και ψευτοπατριωτισμού να εκλείψουν και να υπάρξει σύντομα η αναμενόμενη στρατηγική προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

 

Η είδηση που προέκυψε στη συνέντευξη αφορά στα εσωτερικά της ΕΕΜ στο πλαίσιο μάλιστα της αναμενόμενης εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη τοπικών αρχών στους Δήμους και περιοχές όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει και δραστηριοποιείται η ΕΕΜ και οι κοινότητες της. Ο κ. Βαγγέλης Ντούλες δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες και συζητήσεις προσέγγισης μεταξύ ΚΕΑΔ και ΜEGA ώστε να υπάρξει συνεργασία και εάν όχι συντονισμός για ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης εκπροσώπησης και του αποτελέσματος στις δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου. Λόγω του τηλεοπτικού χρόνου δεν υπήρξαν περισσότερες επί του θέματος λεπτομέρειες.

 

 

 

 

 

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.