banner

Lajme back to homepage

Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Β. Ντούλες: Ολοκληρώνουμε τη συμφωνία με το ΔΚ για εκλογική σύμπραξη με στόχο την μεγιστοποίηση της συμβολής στην απομάκρυνση του Ράμα απ’ την εξουσία Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Β. Ντούλες: Ολοκληρώνουμε τη συμφωνία με το ΔΚ για εκλογική σύμπραξη με στόχο την μεγιστοποίηση της συμβολής στην απομάκρυνση του Ράμα απ’ την εξουσία(0)

Στην εκπομπή “ Top Talk ” της ενημερωτικής ζώνης του τηλεοπτικού σταθμού ‘Top Channel” ήταν καλεσμένος χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλης Ντούλες. 100 μέρες προ των εκλογών της 25ης Απριλίου προφανώς το ενδιαφέρον του δημοσιογράφου αφορούσε στις ζυμώσεις στο χώρος της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το ΔΚ όπου εδώ και 6 χρόνια πλέον μετέχει το ΚΕΑΔ αφού προηγήθηκε προγραμματική διαφοροποίηση και πολιτική ρήξη με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Ωστόσο ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, πολιτικός βραχίονας της ΟΜΟΝΟΙΑ-ς αναφέρθηκε και στα ουσιαστικά προβλήματα που έχουν οξυνθεί κατά τη διακυβέρνηση Ράμα σε ότι αφορά στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μελών της ΕΕΜ. Επισημαίνοντας την αποκαλούμενη διοικητική μεταρρύθμιση και το μεγάλο πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες ειδικά στην παράκτια ζώνη Χιμάρας, που για τον κ. Ντούλε αποτελεί ξεκάθαρη κρατική λεηλασία εις βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών προς όφελος επιχειρηματιών – πελατών της Κυβέρνησης, άφησε να εννοηθεί ότι αυτά αποτελούν βασικές αιτίες της απομάκρυνσης απ’ το συνασπισμό με το Ράμα.
Αναφερόμενος ωστόσο στο τι αναμένει απ’ την συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Λιουλζίμ Μπάσα εάν και εφόσον έρθουν στην εξουσία με τις εκλογές του Απρίλη ο κ. Ντούλες επεσήμανε ότι η συμφωνία που επιδιώκει δεν θα αφορά μόνο τα αριθμητικά δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης αλλά ακριβώς ουσιαστικά προγραμματικά στοιχεία. Ο κ. Μπάσα εξ άλλου έχει δημοσίως δεσμευτεί ότι στο ιδιοκτησιακό θα υπάρξει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για την επικράτηση της βασικής νομικής αρχής ότι οι νομοθετικές πρακτικές πρέπει να επιβεβαιώνουν τα περιουσιακά δικαιώματα και όχι να απαλλοτριώνουν αυθαιρέτως.
Δεδομένου του Εκλογικού Κώδικα όπως αλαζονικά και χωρίς τις διακομματικές επιβεβλημένες συναινέσεις ψήφισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τα μικρά κόμματα άλλο τόσο με βάση την αρνητική παράδοση της διαχείρισης της ψήφου και χειραγώγησης των αποτελεσμάτων. Για την αντιπολίτευση κατά συνέπεια προέχει ο πραγματισμός ώστε να μπορέσει να φέρει αποτέλεσμα νίκης. Εξ άλλου με το κλίμα που επικρατεί στη χώρα, την εσωτερική πολιτική κατάσταση, την οικονομία, την κοινωνική φτώχεια και εξαθλίωση, η καλύτερη υπηρεσία δεν είναι παρά η αλλαγή κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου είπε ότι ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με το ΔΚ, είναι πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο και σε λεπτομέρειες όπως που ο ίδιος θα κατέλθει υποψήφιος με πιθανό το σενάριο να εγκαταλείψει την εκλογική περιφέρεια Αυλώνας για την Κορυτσά.
Σε ότι αφορά σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ελληνοαλβανικών σχέσεων καθώς το θέμα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της πολιτικής επικαιρότητας στην Αλβανίας ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες αναφέρθηκε άλλη μια φορά σε πρόσφατα δημοσιεύματα των Financial Times για να καταγγείλει ότι ο Ράμα γίνεται το μακρύ χέρι στα Βαλκάνια για τη Νέοθωμανική πλατφόρμα του Τούρκου Προέδρου. Κατήγγειλε άλλη μια φορά την Τουρκία ως τον ταραχοποιό παράγοντα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς είναι η μόνο χώρα που δεν έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση Θαλασσίου Δικαίου και τούτο με μοναδικό σκοπό την εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών στο Αιγαίο εις βάρος της Ελλάδας. Εξ άλλου αυτή είναι η δομή και η ιστορία των διαφορών Τουρκίας και Ελλάδας στην οποία κατά την κατευθυνόμενη απ’ το Ράμα προπαγάνδα θέλησε ο ίδιος να αναλάβει ρόλο διαπραγματευτή!!! Σχετικά με την υποδοχή που του επιφυλάχτηκε στην Αθήνα και το κλίμα οικειότητας που ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας επέδειξε ο κ. Ντούλες ανέφερε ότι ποτέ η Αθήνα δεν αμφισβήτησε την διπλωματική προσέγγιση της Αλβανίας με στόχο αναβαθμισμένες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών. Είναι ο κ. Ράμα που επέλεξε το αντίθετο και υπεύθυνος για την πρωτοφανή δυσχέρεια που οι σχέσεις αυτές περνούν οχτώ χρόνια τώρα.

Παρακάτω θα βρείτε το link  της συνέντευξης

https://youtu.be/Vs4AQcsMP4U

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – 10/12/2020 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – 10/12/2020(0)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα Ανθρώπινα Δικαιώματα η σημερινή, ωστόσο, η κατάσταση και τα μέτρα διαχείρισης της Πανδημίας Covid-19, μας επέβαλλαν την αναβολή της Ημερίδας που έχει γίνει πλέον παράδοση, της Συνάντησης που το ΚΕΑΔ διοργανώνει με παράγοντες της πολιτικής ζωής, της κοινωνίας των πολιτών και ειδικά των εκπροσώπων των Εθνικών Μειονοτήτων, καθώς και των πολιτιστικό-γλωσσικών μειονοτήτων. Η Συνάντηση προσφέρει τη δυνατότητα περεταίρω ευαισθητοποίησης, για ανάλυση και απολογισμό της κατάστασης στη χώρα έναντι των προχωρημένων πρακτικών στο πεδίο των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων, αποτελεί ένα βήμα για τη συνεχή υπόμνηση της διάστασης του πολίτη με περισσότερες ελευθερίες και αξιοπρέπεια.

Σεβόμενοι τον περιορισμό της Ημερίδας για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες του Ανθρώπου, επαναλαμβάνουμε εν τούτοις την έκκληση μας, ως πολιτικός φορέας, για το ουσιαστικό έλλειμμα που αθροίζει η πολιτεία και η κοινωνία μας σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά γνωρίζει και επικίνδυνες  παλινδρομήσεις σε ολοκληρωτισμό και παραβιάσεις των κεκτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η τραγική περίπτωση της αστυνομικής εκτέλεσης του νεαρού συμπολίτη μας, Κλοντιάν Ράσια στα Τίρανα, αποτελεί το πιο εύγλωττο παράδειγμα για το πώς περιφρονείται ακόμη και το βασικό δικαίωμα: το δικαίωμα  στη ζωή. Οι συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομειακά ιδρύματα για την θεραπεία των ασθενών απ’ την Πανδημία του κορονοϊού, επίσης πέραν των άλλων αποτελεί παραβίαση θεμελιακού δικαιώματος του πολίτη. Η οικονομική εξαθλίωση και η φτώχεια, η μαζική απομάκρυνση των νέων απ’ τη χώρα στο τέλος – τέλος είναι έμπρακτη άρνηση του δικαιώματος για πρόσβαση στην ευημερία και την κοινωνική πρόοδο.

Δυστυχώς η κατάσταση σε ότι αφορά στα μέλη των Εθνικών Μειονοτήτων, των Πολιτιστικών ή Γλωσσικών, γνωρίζει ή επιδείνωση ή στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα. Εκδηλώνει εξ άλλου την αλαζονεία της κυβέρνησης και την έλλειψη πνεύματος ειλικρινούς διαλόγου και επικοινωνίας για την έμπρακτη υλοποίηση νέας νοοτροπίας, προσέγγισης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η έγκριση νόμων και αποφάσεων δεν αποτελεί λύση εάν δεν συνδυάζεται με την πολιτική βούληση εφαρμογής. Δικαιώματα όπως εκείνα για αξιοπρεπή εκπροσώπηση, συμμετοχή στο δημόσιο βίο, παιδεία στην μητρική γλώσσα, προαγωγή της γλώσσας και του πολιτισμού, απρόσκοπτη χρήση της μητρικής γλώσσας στη διοίκηση και το δημόσιο, κυρίως ελευθερία στον αυτοπροσδιορισμό σε ό,τι αφορά στην εθνική ή θρησκευτική ταυτότητα, ισότητα ενώπιο του νόμου ανεξαρτήτως εθνικής ή φυλετικής καταγωγής, παραμένουν εκκρεμεί και μη εφαρμοστέα. Οι εκκλήσεις μας είναι συνεχείς, ταυτοχρόνως όμως αποτελούν πλέον και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις υπό την οπτική των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ.

Το ΚΕΑΔ παραμένει σταθερό στις δεσμεύσεις του ώστε να είναι στην πρωτοπορία του αγώνα για ευρύτερο χώρο στα δικαιώματα του πολίτη, των μελών των εθνικών, πολιτιστικών και γλωσσικών μειονοτήτων στη χώρα.

 

Τίρανα, στις 10/12/2020

Σβήνουν τις ελληνικές πινακίδες – Αντίδραση του πρόεδρου του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε Σβήνουν τις ελληνικές πινακίδες – Αντίδραση του πρόεδρου του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε(0)

Συνέχειας έργο είναι το κατόρθωμα των τελευταίων ημερών στο Δήμο Φοινικαίων, καθώς οι γνωστοί άγνωστοι πήραν ξανά τις βούρτσες κι άρχισαν να σβήνουν με μανία τις φρεκογραμμένες ελληνικές πινακίδες που η ίδια η Οδική Αρχή της Αλβανίας είχε πρόσφατα τοποθετήσει στον εθνικό οδικό άξονα που διαπερνά τον εν λόγω Δήμο. Προκαλεί αποτροπιασμό στις γραμμές τον ελλήνων γηγενών του Δήμου ότι δεν αντιδρά καμιά αρχή, ακόμη ούτε η τοπική εξουσία, αλλά και οι δήθεν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας και τα ΜΜΕ.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, ώ συνήθως η μόνη φωνή που υψώνεται στα βορειοηπειρωτικά θέματα, καταδικάζει την επαναλαμβανόμενη αυτή πράξη και απευθύνει έκκληση προς τους πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι τέτοιες ενεργείς δυναμιτίζουν την ίδια την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και καλεί όλους από κοινού σε πράξεις αντίστασης προς τα φαινόμενα παραβίασης των νόμιμων εθνικών δικαίων και δικαιωμάτων των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

https://twitter.com/edoyles/status/1280846756360716289

«Εδώ και μέρες, στην πλειοψηφία των δίγλωσσων πινακίδων που η Οδική Αρχή είχε τοποθετήσει κατά μήκους της εθνικής οδού που διανύει το Δήμο Φοινικαίων, έχουν σβήσει τις ονομασίες στην ελληνική γλώσσα, τη μητρική γλώσσα των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Πρόκειται για φαινόμενο που δε συμβαίνει για πρώτη φορά.

Εντούτοις, αν και πρόκειται για πράξη που: α) αποτελεί ποινικό αδίκημα, β) παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα της εγχώριας νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, γ) μαρτυρά και υποδαυλίζει εθνικό μίσος, η τοπική εξουσία σιωπά, η δικαιοσύνη ούτε που ασχολείται, η κυβέρνηση έχει κλείσει μάτια κι αφτιά.

Η έκκλησή μας για το ενσυνείδητο ευρωπαϊκό τμήμα της πολιτικής, για την υγιή δημόσια κοινή γνώμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνιστά ώστε από κοινού να βάλουμε φράγμα μια για πάντα σε τέτοια φαινόμενα, στους υπαίτιους και στους εμπνευστές τους.»

 

http://tachydromos.org/

 

Συνάντηση στελεχών του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – Β. Ντούλες: Με τη συμμετοχή και τη συσπείρωση μας μπορούμε να αλλάξουμε τη δυσοίωνη κατάσταση Συνάντηση στελεχών του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – Β. Ντούλες: Με τη συμμετοχή και τη συσπείρωση μας μπορούμε να αλλάξουμε τη δυσοίωνη κατάσταση(0)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στελεχών και μελών από όλες τις περιοχές Αγ. Σαράντα και Δελβίνου, με πρωτοβουλία των τοπικών Παραρτημάτων της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Η συνάντηση εστίασε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, τη θέση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική αστάθεια στην Αλβανία και την βεβαρυμμένη κατάσταση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο που δημιουργεί η Πανδημία Covid-19 καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν την καλύτερη οργανωτική λειτουργία των δομών της Οργάνωσης.

Την κεντρική πολιτική εισήγηση είχε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, πρώην βουλευτής Περιφέρειας Αυλώνας ενώ για θέματα ειδικού τοπικού ενδιαφέροντος μίλησε ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλης Κάγιος.

Ο κ. Ντούλες αναφέρθηκε εκτενώς στο χάσμα μεταξύ προπαγάνδας, νομικής κατοχύρωσης και πρακτικής εφαρμογής του πλαισίου των δικαιωμάτων για την ΕΕΜ. Παρόλο που το ζήτημα αυτό αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο όρο στην έναρξη διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τους θεσμούς της ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, ο Πρωθυπουργός Ράμα συνεχίζει την ανειλικρινή προσέγγιση και επιχειρεί εμπαιγμό. Απόδειξη και η προπαγανδιστική διάχυση της δήθεν ρύθμισης για χρήση στη διοίκηση της μητρικής γλώσσας της ΕΕΜ. Όπως και ο ίδιος ο Νόμος περί Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων εκ του οποίου απορρέει, το Σχέδιο Απόφασης δεν επιφέρει τίποτε ουσιαστικό στο ζητούμενο για προσδιορισμό των μελών της ΕΕΜ με βάση την βούληση τους και την απόρριψη της λογικής των :μειονοτικών ζωνών” πράγμα το οποίο παροτρύνουν ΗΠΑ και Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ για άλλη μια φορά καυτηρίασε το γεγονός ότι ούτε σε τέτοιας σημασίας ζητήματα καταφέρνουμε ενωμένη κι ενιαία στάση υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους τους “δικούς μας” που προ ετών γέμιζαν τις αίθουσες στις οποίες ο Ράμα παραπλανούσε για την πανάκεια του εν λόγω νομοθετήματος.

 

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις πολλές φορές δεν έχει σημασία το νομικό εργαλείο αλλά κυρίως η βούληση στην εφαρμογή του. Και όταν δεν υπάρχει βούληση προσφεύγεις στην πολιτική επιβολή. Για τούτο όμως χρειάζεται ενότητα και συσπείρωση.

Η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη και απ ότι νομίζουμε αλλά ωστόσο εάν επιδείξουμε στις επερχόμενες εκλογές περισσότερο πραγματισμό και ενωτική μαχητικότητα μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.

Στη συνάντηση έγινε επίσης αναφορά στην πληθώρα κλοπών, διαρρήξεων αλλά και πολιτικής φύσης επεισοδίων από τη δραστηριοποίηση ανθελληνικών οργανώσεων, πράγμα που επιβαρύνει την κατάσταση δημόσιας ασφάλειας.

Η οικονομική και κοινωνική θέση της υπαίθρου μετά και την Πανδημία αγγίζει τα όρια επιβίωσης δεδομένου ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει και χρηματοδοτήσει σχέδιο υποστήριξης για τις επιχειρήσεις ή τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Καταγγέλθηκε επίσης η παντελή έλλειψη χρηματοδοτήσεων για τις υποδομές και ειδικά τον οδικό άξονα στα Ριζά των Αγ. Σαράντα.

Πολλοί εκ των συμμετεχόντων παρενέβησαν με τοποθετήσεις που αφορούν στην πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών, ώστε οι προβληματισμοί της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αποτελέσουν συνείδηση όλο και περισσότερων εδώ στα πάτρια εδάφη αλλά και την Ελλάδα, προϋπόθεση τούτο για μεγαλύτερη απόδοση της προσπάθειας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ανάλογες συναντήσεις θα ακολουθήσουν και στα άλλα παραρτήματα και ανά τις περιοχές Τομείς της Οργάνωσης.

 

tachydromos.org

 

 

Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες: Πολιτικές δίωξης και τρομοκράτησης των μελών της ΕΕΜ από την πολιτεία παρόμοιες με εκείνες της σκοτεινής περιόδου 1994-1996 Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες: Πολιτικές δίωξης και τρομοκράτησης των μελών της ΕΕΜ από την πολιτεία παρόμοιες με εκείνες της σκοτεινής περιόδου 1994-1996(0)

Στην μεγάλης ακροαματικότητας εκπομπή «Zone e Lire” (Ελεύθερη Ζώνη) του δημοσιογράφου Αριάν Τσάνη στον τηλεοπτικό σταθμό παναλβανικής εμβέλειας «Klan” ήταν καλεσμένος την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα) που εκπροσωπεί την ΕΕΜ, κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Πέραν των ζητημάτων γενικού πολιτικού ενδιαφέροντος και την οπτική του ΚΕΑΔ στα εσωτερικά επικαιρότητας στην Αλβανία, υπήρξε η ευκαιρία ώστε ο κ. Ντούλες, πολιτικός με μεγάλη εμπειρία και καθ ύλην αρμόδιος για ζητήματα του Β.Ηπειρωτικού Ελληνισμού να αναφερθεί σε θέματα ουσιαστικά που αφορούν στην πραγματικότητα παραβίασης ουσιωδών δικαιωμάτων για τα μέλη και τις κοινότητες της ΕΕΜ.

Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ στάθηκε στο θέμα της συνεχούς και άνευ ουσιαστικού λόγου κλήτευσης μελών της ΕΕΜ από διάφορες κοινότητες της σε κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Κράτους που εδρεύουν στο Φίερι. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση των νέων απ’ τη Γράψη που σχεδόν τους ενοχοποιούν για συνθήματα που γράφτηκαν εκεί μέσα στη νύχτα και σε δρόμο που διέρχονται διάφοροι. Επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα που επεσήμανε είναι εκείνο των νέων της Χιμάρας που ολοκληρώνουν την διαδικασία να τους επαγγελθεί κατηγορία από την Αντιτρομοκρατική που διεξάγει και τις ανακρίσεις γιατί κράτησαν ένα λάβαρο με τον Άγιο Γεώργιο ή την Βυζαντινή σημαία τόσο χαρακτηριστική για τον εκκλησιαστικό χώρο στον οποίο είχαν φωτογραφηθεί.

Την κατάσταση ο κ. Ντούλες την σύγκρινε με εκείνη τη σκοτεινή περίοδο διώξεων εις βάρους του γηγενούς Ελληνισμού του 1994-1996. Παράλληλα με την καταγγελία προειδοποίησε την πολιτεία να διακόψει άμεσα τις πολιτικές αυτές συμπεριφορές που δεν έχουν σχέση ούτε με την πραγματική νοοτροπία των μελών της ΕΕΜ και την πολιτική τους ούτε όμως με το κράτος δικαίου και μάλιστα ευρισκόμενο σε διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Οι σκληρές τοποθετήσεις του Προέδρου του ΚΕΑΔ που στην ουσία αντανακλούν την εξίσου απαράδεκτη κατάσταση που με στόχο την πολιτική χειραγώγηση της ΕΕΜ δημιουργεί η κυβέρνηση, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των εθνικιστικών και ανθελληνικών κύκλων. Βεβαιώνεται έτσι έμμεσα η σχέση που έχουν όλοι οι περίεργοι αυτοί κύκλοι και το πόσο επηρεάζουν τις πολιτικές της πολιτείας σε ότι αφορά στην ΕΕΜ και τα ελληνο-αλβανικά. Χαρακτηριστική είναι άμεση ανάρτηση γνωστού δημοσιογράφου του αστυνομικού ρεπορτάζ (αντιλαμβάνεται κανείς με ποιους συναλλάσσεται σε ένα όχι και τόσο δυσανάγνωστο περιβάλλον όπως των Τιράνων) που αναπαράχθηκε τάχιστα σε όλους τους ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης του εθνικιστικού φάσματος σε Αλβανία, Κόσοβο και Σκόπια.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ντούλες αναφέρθηκε στις νομικές συνέπειες που βιάζεται η Κυβέρνηση να μετατρέψει σε τετελεσμένο σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία με βάση το Νόμο 20/2020, στην περιοχή της Χιμάρας και όλης της παραλιακής ζώνης. Για τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ ένας αυθαίρετος και αντισυνταγματικός Νόμος όπως ο εν λόγω δεν μπορεί να επιφέρει νόμιμο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου η κοινωνία έχει κάθε δίκιο να αντιδρά και οι αγώνες θα επιφέρουν αποτέλεσμα όσο και αν κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο έχοντας απέναντι τον αυταρχισμό του καθεστώτος του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ο κ. Ντούλες για άλλη μια φορά κατήγγειλε σαν την πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των κτημάτων της Μονής της Παναγίας και των κατοίκων της Νίβιτσας στον Κόλπο της Κακομιάς. Επί το πλείστον επεσήμανε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πείσει η Κυβέρνηση τους φορείς της ΕΕ για την παραβίαση θεμελιακού δικαιώματος όπως αυτό της ακίνητης περιουσίας, δεδομένου ότι αυτό το ζήτημα έχει εγγραφεί πλέον ως προϋπόθεση για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων εισχώρησης της Αλβανίας στην Ένωση.

Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος του δημοσιογράφου ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ αναφέρθηκε και στις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας με ειδική έμφαση σε ότι αφορά στα τεκταινόμενα στην υπόθεση της ΑΟΖ και θαλάσσιων ορίων μεταξύ των δύο χωρών στο Ιόνιο. Με δεδομένο ότι η Αλβανία είναι πλέον εκτεθειμένη ότι στην υπόθεση αυτή κάνει παιχνίδι που υποδεικνύει η Τουρκία και ότι η Ελλάδα υπέγραψε ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ιταλία, η κυβέρνηση Ράμα έχει μόνο μια επιλογή. Με περισσότερη τόλμη και ειδικά βλέποντας το συμφέρον της Αλβανίας ώστε να αποκτήσει νόμιμα δικαιώματα στη διαχείριση του θαλασσίου και υποθαλασσίου πλούτου αλλά και να απαλλάξει τις διμερείς σχέσεις απ’ το κλίμα δυσπιστίας που η ίδια καλλιέργησε θα πρέπει να ολοκληρώσει συμφωνία με την Αθήνα. Συμφωνία που θα στηρίζεται όπως και η ακυρωθείσα στη Διεθνή Συνθήκη για τις Θάλασσες αλλά κυρίως στο κριτήριο της ειλικρίνειας και διαφάνειας με το οποίο είχε καταρτιστεί και η προηγούμενη.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ στο Euronews Albania: για περιουσιακό των μελών της ΕΕΜ, την στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, το ρόλο της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας και την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ στο Euronews Albania: για περιουσιακό των μελών της ΕΕΜ, την στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, το ρόλο της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας και την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα(0)
Στην εκπομπή Ilvanow της δημοσιογράφου Ίλβα Τάρε, στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews Albania, ήταν προσκεκλημένος χθες, Τρίτη, 16 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες.Το βασικό θέμα της συζήτησης μπορεί να ήταν το ζήτημα της αποκαλούμενης εκλογικής μεταρρυθμίσεως που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο στην Αλβανία, ωστόσο όμως οι ερωτήσεις άγγιξαν ουσιαστικά θέματα. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ερωτηθείς τοποθετήθηκε εκ νέου για την υπόθεση της υπό κρατική κάλυψη προσπάθειας υφαρπαγής περιουσιών των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ στην παραλιακή ζώνη και όχι μόνο. Εξέφρασε τις δικές του εκτιμήσεις για την ανάγκη ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας σε ότι αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μετά και απ’ την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας και τη δυναμική που αυτή δημιουργεί. Επί το πλείστον επεσήμανε το σπουδαίο ρόλο που έχει παίξει και παίζει η Ελλάδα στην πορεία των διαδικασιών για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Σε ότι αφορά στο θέμα των περιουσιών ειδικά στην παραλιακή ζώνη του Ιονίου: Χιμάρα, Αγ. Σαράντα, Κόλπος Αυλώνας κ.α. ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ τόνισε ότι ως πολιτική δύναμη πάντα υπήρξε δίπλα στους κατοίκους για την προστασία των δικαιωμάτων τους στην ακίνητη περιουσία που ιστορικά τους ανήκει, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα περάσει η αδικία και το ΚΕΑΔ θα διενεργήσει όλη την πολιτική ισχύ προς την κατεύθυνση αυτή. Επεσήμανε τη νέα διάσταση που προσλαμβάνει η υπόθεση δεδομένου ότι αποτελεί έναν απ’ τους προκαταρκτικούς όρους για την έναρξη της διαπραγμάτευσης της Αλβανικής κυβέρνησης με την ΕΕ. Και στη νέα μεθοδολογία διεύρυνσης η διαδικασία δεν επιτρέπει υπερπήδηση των σκαλιών αλλά την ένα προς ένα ανάβαση. Έτσι η σωρεία των Νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων που ενέχουν όλα τα στοιχεία της παραβίασης του θεμελιακού δικαιώματος ιδιοκτησίας, την αυθαιρεσία με σκοπό την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσουν ουσιαστικό εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου για ημερομηνία πρώτης συνάντησης με τους μηχανισμούς της ΕΕ.

Στο σημείο αυτό η δημοσιογράφος ρώτησε εάν τούτο υπονοεί την πιθανότητα άσκησης βέτο από πλευράς της Ελλάδας για να εισπράξει την απάντηση ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα και υποχρέωση προστασίας των μελών της ΕΕΜ αλλά ποτέ δεν υπήρξε εμπόδιο στην πρόοδο της Αλβανίας προς του Ευρωπαϊκούς και Έυρωατλαντικούς θεσμούς και φορείς. Υπενθύμισε την στήριξη διαχρονικά μετά την πτώση του κομουνισμού για την ένταξη της Αλβανίας στον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και ειδικά τις πρωτοβουλίες ως προς την ΕΕ και το ενδιαφέρον της για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ως εκ τούτου η Ελλάδα επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση στα ζητήματα της εφαρμογής δικαιωμάτων για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, την κατοχύρωση των περιουσιακών κ.α. στην ουσία βοηθάει την Αλβανία να προσεγγίσει τα ζητήματα αυτά με τις προδιαγραφές που θα της απαιτηθούν απ’ τα κριτήρια της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ερωτήθηκε επίσης για ενδεχόμενες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Ελλάδας και Αλβανίας ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για την ΑΟΖ και άλλα σχετικά στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου ειδικά υπό το πρίσμα της δυναμικής που ανοίγει η ανάλογη συμφωνίας της δεύτερης με την Ιταλία. Ο κ. Ντούλες είχε την ευκαιρία να φέρει προς γνώση του αλβανικού κοινού την πρόσφατη ομολογία του απόστρατου Τούρκου ναυάρχου για το ρόλο της Τουρκία στην αναβολή της Συμφωνίας που οι δύο χώρες είχαν υπογράψει το 2009. Έτσι οι υποθέσεις και υποψίες ότι η Αλβανία και ειδικά ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα είχαν κάνει παιχνίδι τρίτης χώρας στην υπόθεση είναι πλέον επιβεβαιωμένες. Εν τούτοις όμως εφόσον το τριεθνές σημείο στο Ιόνιο είναι τώρα πιο ξεκάθαρο δύναται να επανέλθει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και πειθαρχία στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και να ολοκληρώσει τη Συμφωνία. Η επί τόσα χρόνια εκκρεμότητα μπορεί να εξυπηρετεί την Τουρκία βλάπτει όμως την Αλβανία καθώς δεν μπορεί να προγραμματίσει εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και κυρίως διατηρείται άθλια κατάσταση καχυποψίας στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα στόχευσε την υπεξαίρεση θαλάσσιου χώρου της Αλβανίας. Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική κυβέρνηση κινείται με κριτήριο ειλικρίνειας και σε αυτό το ζήτημα έναντι της Αλβανίας και κυρίως με προσήλωση στους κανόνες διεθνούς νομιμότητας.

Δεδομένου ότι η Αλβανία είναι μέλος και έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι όπως και η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά απ’ την Τουρκία διότι έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που απορρέουν απ’ αυτή τη διεθνή συνθήκη. Είναι ώρα να αποδειχτεί ποιος ασκεί πολιτική προσήλωσης στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ποιος συμπεριφέρεται σαν διεθνής ληστής και η Τουρκία μάλλον έχει τέτοια χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, έμπειρος πολιτικός με πολυετή παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας και γνώστης των άθλιων μικροπολιτικών παιχνιδιών, εξέφρασε την απογοήτευση του για την επιχειρούμενη δήθεν εκλογική μεταρρύθμιση. Στην ουσία η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων απ’ τη μια δεν άγγιξε ουσιαστικά θέματα της υπόθεσης, στάθηκε στα ανώδυνα περιθωριακά και επί το πλείστον προχωρά η υλοποίηση με πολλά εμπόδια λόγω ανειλικρίνειας που επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός και το ΣΚ. Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι τα μικρά παιχνίδια για περισσότερη εξουσία και χειραγώγηση του εκλογικού σώματος και των εκλογικών διαδικασιών υπερέχει του συμφέροντος της χώρας καθώς και τούτο αποτελεί προϋπόθεση στην έναρξη των διαδικασιών ένταξης με την ΕΕ.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της συνέντευξης:

http://tachydromos.org/

Ντούλες: Ιδιαίτερα επιθετικός ο Πρωθυπουργός στην αρπαγή της ακινήτου περιουσίας στην Παραλιακή  Ζώνη Ντούλες: Ιδιαίτερα επιθετικός ο Πρωθυπουργός στην αρπαγή της ακινήτου περιουσίας στην Παραλιακή Ζώνη(0)

 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν χθεσινή συνέντευξη σε πολιτικό κανάλι του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε.  Πρόκειται για εκπομπή πολιτικού περιεχομένου στην ενημερωτική ζώνη του καναλιού “ABC NEWS” των Τιράνων και το δημοσιογράφο Έντρι Τζάφο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ντούλες είχε την ευκαιρία βασικά να αναλύσει τα περί του Σχεδίου Νόμου για Οριστικοποίηση Διαδικασιών Εγγραφής Ακινήτου Περιουσίας, ο οποίος συζητάτε με τη διαδικασία σχεδόν του κατεπείγοντος στην Βουλή της Αλβανίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ερμήνευσε τη θέση του πολιτικού σχηματισμού και κατ επέκταση τις ανησυχίες της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και τις ενστάσεις περί του εν λόγω Νομοσχεδίου αλλά και της εν γένει κατάστασης που επικρατεί στη σφαίρα κατοχύρωσης ακινήτου περιουσίας και ιδιωτικών περιουσιών.

Μετέφερε για το ακροαματικό κοινό το γεγονός ότι η ανησυχία αυτή του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν αφορά μόνο συγκεκριμένη περιοχή όπως η Χιμάρα αλλά σχεδόν όλη τη χώρα όπου εκκρεμεί η υπόθεση της απόδοσης και ειδικά της εγγραφής και κατοχύρωσης της περιουσίας. Γίνεται όμως πολύ πιο έντονη στην εν λόγω παραλιακή ζώνη καθώς εκεί η αξία γης για τουριστική εκμετάλλευση είναι μεγάλη και επί το πλείστον εκεί υφίστανται τα πελατειακά «πλυντήρια» του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού για την επένδυση κεφαλαίων σκοτεινής προέλευσης. Είναι ακριβώς αυτός ίσως ο λόγος της βιασύνης της Κυβέρνησης ώστε δια του εν λόγω και υπό συζήτηση Νομοσχεδίου να τους εγγυηθεί την περιουσιακή κατάσταση στις περιοχές που έχουν επενδύσει παραβιάζοντας τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Για τον κ. Ντούλε ο κ. Ράμα, ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από προκατόχους του και ιδιαίτερα επιθετικός στις πρακτικές υφαρπαγής βιαίας της γης στην παραλιακή ζώνη. Τα ανέφερε τούτα καθώς ο δημοσιογράφος έφερε υπόψη την κατάσταση που απ’ το 2004 έχει δημιουργηθεί στον Κόλπο της Κακομιάς πλησίον της Νίβητσας. Και τότε το ΚΕΑΔ είχε τεθεί στο πλευρό των κατοίκων και της Εκκλησίας που έχει εκεί Μοναστήρι, με τεράστιο πολιτικό κόστος.

 

Δείτε το Βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=WiIpbUJ1_lY&feature=emb_title

 

Ανάλογο κόστος προφανώς «εισπράττει» και κατά τις σημερινές αντιδράσεις αλλά κατά τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ, αξίζει διότι οι υπάρχει τεράστια πίεση προς τις τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν άλλο τρόπο να εκδηλώσουν την αντίδραση τους. Στην ουσία το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ λειτουργούν ως ενισχυτές και πολιτική εκφραστές της κοινωνικής αντίδρασης και επί το πλείστον αφυπνίζουν συνολικά την αλβανική κοινή γνώμη ότι η αδικία με την ακίνητη περιουσία δεν είναι κάτι εύκολο, αγγίζει των πυρήνα των  δικαιωμάτων του ανθρώπου και δεν επιφέρει ουσιαστική ανάπτυξη. Κάπως όπως η κατάσταση στην Κακομιά θα καταλήξει όλο αυτό που στήνεται υπό την ευθύνη της Κυβέρνησης Ράμα στην ευρύτερη ζώνη των παραλίων της Χιμάρας, του Κόλπου του Αυλώνα, των Αγ. Σαράντα κ.α. διότι κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θέλει επιχειρήσεις που θα τελούν σε μόνιμη διένεξη με την τοπική κοινωνία.

Στην εκπομπή αναλύθηκε επίσης η πολιτική κατάσταση στη χώρα με τον κ. Ντούλε να επιμένει άλλη μια φορά ότι δεν υφίσταται άλλη διέξοδο απ’ την προσφυγή σε διπλές κάλπες για βουλευτικές εκλογές και αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία και ορθώς λειτουργικό δημοκρατικό πολίτευμα η πρόωρες εκλογές όταν υφίσταται μια πολιτική εσωτερική δυσκολία δεν αποφεύγονται. Ο κ. Ράμα όμως για λίγο παραπάνω παραμονή στην εξουσία, για λόγους που εκείνος μόνο γνωρίζει δεν προσφεύγει στην λαϊκή ετυμηγορία. Για τον κ. Ντούλε μπορεί να αντίδραση της αντιπολίτευσης με την εγκατάλειψη των βουλευτικών αξιωμάτων να ήταν υπερβολική αντίδραση στα όρια μάλιστα πολιτικής φρονιμότητας ωστόσο όμως κρίνεται εκ των υστέρων ωφέλιμη ώστε να ανοίξει το απόστημα του αυταρχικού καθεστώτος που ο Ράμα επιχειρεί να εγκαταστήσει στην χώρα.

Σχετικά με ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα εκδώσει Διάταγμα Διάλυσης της Βουλής, στις 15 τρέχοντος όπως ανακοίνωσε, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ επανέλαβε θέση του ότι κάτι τέτοιο έπρεπε συμβεί από παρελθόντας Μάη.

Στο τελευταίο μέρος της Συνέντευξης του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε η συζήτηση στράφηκε αιφνιδιαστικά απ’ το δημοσιογράφο στις διαρροές εισαγγελικών αρχών περί δήθεν αυτοκτονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Με μια πονηρή μάλιστα ερμηνεία ότι σ’ αυτή την περίπτωση που το πόρισμα προκύψει αληθινό θα ήταν παρηγοριά για τους οικείους ώστε να φύγει από πάνω τους η υπόνοια δολοφονίας με κρατική ευθύνη. Ο κ. Ντούλες υπογράμμισε την αντίθεση μεταξύ ανακοινώσεων ειδικών της αστυνομίας δυνάμεων που επιχειρούσαν εκείνη την ημέρα, αναντιστοιχία δηλώσεων Πρωθυπουργού Ράμα και δήθεν πορίσματος ιατροδικαστών και ανακριτών περί αυτοκτονίας. Επί το πλείστον για άλλη μια φορά καυτηρίασε την απαράδεκτη από πάσης φύσεως απάνθρωπη καθυστέρηση της σωρούς του μακαρίτη προς ταφή. Εξέφρασε δε απορίες και κατήγγειλε ακόμη μια φορά την αδικαιολόγητη νομικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά κ.α. καθυστέρηση ώστε να υπάρξει επιτέλους η δικαστική άποψη και πόρισμα για τα τεκταινόμενα εκείνη την ημέρα. Μπορεί τα χειραγωγημένα ΜΜΕ να εκδηλώνουν απαράδεκτη επιθετικότητα οσάκις θέτουμε το θέμα ως ΚΕΑΔ, είπε ο κ. Ντούλες, ωστόσο όμως υπάρχει Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ώστε να εκδοθεί εμπρόθεσμα πόρισμα για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, το οποίο στην χώρα το αποσιωπούν σκοπίμως.

 

tachydromos.org

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – 26.02.2020 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – 26.02.2020(0)

Τίρανα, στις 26.02.2020

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Το Κόμμα Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το τελευταίο διάστημα οργανώνει κύκλο επαφών με αντιπροσωπευτικά σωματεία και κοινωνικές ομάδες συμφερόντων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που άπτεται του θέματος των ιδιοκτησιών σε γενικότερο πλαίσιο και του Νομοσχεδίου «Για την ολοκλήρωση των μεταβατικών διαδικασιών της ιδιοκτησίας στην Αλβανική Δημοκρατία» ειδικά.

Διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι η Κυβέρνηση, παραβιάζοντας εξόφθαλμα κάθε αρχή διαφάνειας, προετοιμάζεται να μπάσει σε κοινοβουλευτική διαδικασία το εν λόγω Νομοσχέδιο,

1.Χωρίς διαβούλευση με τις κοινωνικές ομάδες συμφερόντων και χωρίς να αναπτύσσει καμιά δημόσια συζήτηση,

2.Προσπερνώντας είτε  λαμβάνοντας υπόψη επιλεκτικά τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Βενετίας,

3.Φέροντας προ τετελεσμένων δεκάδες χιλιάδες πολίτες και κοινότητες που χάνουν τελεσίδικα τις ιδιοκτησίες τους, αλλά και το νόμιμο δικαίωμα διεκδίκησης των.

Η Κυβέρνηση του κυρίου Ράμα στοχεύει ώστε, αγνοώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τη Δικαιοσύνη, να μετατρέψει το θέμα του χειρισμού των ιδιοκτησιών σε αποκλειστικό δικαίωμά της, είτε των δομών που έχουν θεσμική εξάρτηση απ’  αυτή η που διακατέχονται από τυφλή πολιτική αφοσίωση.

Ειδικότερα, μέσω αυτού του Νομοσχεδίου, ο Ράμα ανοίγει το δρόμο για την εκπλήρωση του στρατηγικού στόχου του για την αλλοίωση  του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κυρίως στην παραλιακή περιοχή, αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια, στερώντας περιουσιακά τους νόμιμους ιδιοκτήτες και εκχωρώντας δικαιώματα ιδιοκτησίας στα συμφέροντα των ολιγαρχών – πελάτες της προσωπικής εξουσίας του.

Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, σε συνάρτηση με το Νόμο Στρατηγικών Επενδυτών, το Νόμο για την Επιχείρηση Επενδύσεων και την Υπουργική Απόφαση για τις Απαλλοτριώσεις, συνιστά ταφόπλακα για την ιδιοκτησία και τη νόμιμη περιουσία.

Ημερίδα για τις μειονότητες με πρωτοβουλία του ΚΕΑΔ στα Τίρανα Ημερίδα για τις μειονότητες με πρωτοβουλία του ΚΕΑΔ στα Τίρανα(0)

Η καθιερωμένη Ημερίδα για τα δικαιώματα των εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων που αναγνωρίζει πλέον και δια Νόμου η πολιτεία στην Αλβανία, διοργανώθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Τιράνων. Πρόκειται για ετήσια δράση υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα- ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλη Ντούλε, που ήταν να γίνει την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, 10 Δεκεμβρίου και είχε αναβληθεί λόγω της εκτάκτου καταστάσεως απ τους σεισμούς.

Το  σάββατο, 18 Ιανουαρίου, λοιπόν εκπρόσωποι μειονοτικών συλλογικοτήτων και κινήσεων, αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχαν την ευκαιρία να κάνουν απολογισμό της κατάστασης που επικρατεί σε μια αντιπαράθεση των απαιτήσεων τους, του νομικού πλαισίου της Αλβανίας, των Διεθνών συμβάσεων και πρακτικών που τις κατοχυρώνουν με την πραγματικότητα που επικρατεί.

Το μότο εξ άλλου της Εκδήλωσης: “Δικαιώματα των μειονοτήτων- μια ανεκπλήρωτη υποχρέωση” συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση σε ότι αφορά στην υλοποίηση του πλαισίου δικαιωμάτων για τις μειονότητες με βάση έναν ειλικρινή διάλογο εκπροσώπων τους με τους φορείς της πολιτείας και τη συνδρομή των διεθνών οργανισμών με εξειδίκευση στον τομέα αυτό.

 

Στην Ημερίδα μετείχε και η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα. Σοφία Φιλλιπίδου δεδομένου ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα είναι η σημαντικότερη αριθμητικά και καλύτερα πολιτικά οργανωμένη στη χώρα αλλά επί το πλείστον η Ελλάδα προσδίδει ειδική σημασία στην εκπλήρωση απ την πολιτεία της Αλβανίας υποχρεώσεων στο πεδίο των μειονοτικών δικαιωμάτων στην προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων ενσωμάτωσης στην ΕΕ όπου το θέμα αποτελεί προϋπόθεση.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος παρουσίασε σύντομα την κατάσταση των δικαιωμάτων για την ΕΕΜ υπό το πρίσμα της Οργάνωσης. Σε ότι αφορά την αδικαιολόγητη υστέρηση και κολκισιεργεία για την έκδοση εφαρμοστικών νομοθετημάτων για τον Περί Μειονοτήτων Νόμο- πλαίσιο, και ειδικά την πρακτική εφαρμογή και σεβασμό του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, υπήρξε κοινή σύμπτωση και απαίτηση και των άλλων μειονοτήτων που εκπροσωπούνταν.

 

Ο Πρόεδρος του παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑ-ς Χιμάρας κ. Μπελέρης έκανε ειδική μνεία στην άρνηση της Κυβερνήσεως να τους αναγνωρίσει αυτό το καθεστώς και επίσης στη στέρηση βασικού δικαιώματος όπως αυτό της ιδιοκτησίας σε ακίνητες περιουσίες.

 

Για άλλη μια χρονιά έγινε αισθητή η παρουσία εκπροσώπων της Ελληνοβλαχικής κοινότητας της Μουζακιάς με αίτημα την καταγραφή της ύπαρξης τους με ιδιαίτερη συγκέντρωση σε πόλεις και κωμοπόλεις της περιοχής καθώς και μέριμνα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας.

 

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΚ της αντιπολίτευσης κ. Ε. Σπάχο, ανέφερε τη βούληση της πολιτικής του δύναμης για μεγαλύτερη και πιο ειλικρινή προσέγγιση με τις οργανώσεις των μειονοτήτων. Υπογραμμίζοντας ότι για το σύνολο της κοινωνίας υφίσταται παραβίαση των δικαιωμάτων υπό καθεστώτα όπως του Ράμα που κυβερνά με αυταρχισμό και έλλειψη σεβασμού στους κανόνες της δημοκρατίας, υποσχέθηκε ότι με το ΔΚ στην κυβέρνηση θα υπάρξει άλλη φροντίδα για την υλοποίηση των δικαιωμάτων για τις μειονότητες κατά τις υποδείξεις και των διεθνών οργανισμών.

 

Ο κ. Βαγγέλης Ντούλες, Πρόεδρος ΚΕΑΔ ως οικοδεσπότης έκανε τα συμπεράσματα της Ημερίδας σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει απλώς χάσμα ανάμεσα στις υποσχέσεις, το νομικό πλαίσιο και την πραγματικότητα, αλλά υστερόβουλη απροθυμία απ’ την Κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό της προσέγγισης των μειονοτήτων και εφαρμογή βήμα-βήμα των τεκμηριωμένων απαιτήσεων τους. Εξ άλλου για τον κ. Ντούλε, ο οποίος είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τον Περί Μειονοτήτων Νόμο, και δεν τον είχε ψηφίσει, αυτός μετατρέπεται σε φάρσα και εμπαιγμό για τις μειονότητες, δεδομένου ότι τίποτε απ’ όσα προβλέπει δεν έχει εφαρμοστεί. Ως τεκμήριο μάλιστα της δόλιας αντίληψης της Κυβέρνησης στα θέματα δικαιωμάτων των μειονοτήτων ανέφερε ότι είχε υποσχεθεί την έκδοση του εφαρμοστικού πλαισίου εντός 2018 και μόλις οι εξελίξεις έδειξαν ότι δεν θα δίδονταν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ΕΕ εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια και δεν υφίσταται μέχρι σήμερα κανένα θετικό βήμα.

Ο κ. Ντούλες κατηγόρησε την Κυβέρνηση αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Αλβανίας για σύγχρονο στρουθοκαμηλισμό στο ζήτημα αυτό. Εν τούτοις ο σεβασμός κι ειλικρινή προσέγγιση του θέματος των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι πολιτικής πολιτισμός και καθρέφτης για την ωρίμανση της δημοκρατίας και των λειτουργικών θεσμών της.

Μη εφαρμογή των δικαιωμάτων για τα μέλη και κοινότητες των μειονοτήτων, όπως κατ’ εξακολούθηση παρατηρεί το Συμβούλιο της Ευρώπης στην ουσία παραβιάζει τις αρχές της ισοπολιτείας και ισονομίας και δυσμενή διάκριση για τους πολίτες που ανήκουν σ’ αυτές.

Τέλος για τον κ. Ντούλε όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση άρνησης στην εφαρμογή προηγμένων πρακτικών για τις μειονότητες, καθυστερεί ο εξευρωπαϊσμός της κοινωνίας της Αλβανίας, της νοοτροπίας και της πολιτικής της τάξης και κατά συνέπεια απομακρύνεται με δική της υπαιτιότητα η προοπτική ένταξης.

 

Η Ημερίδα, οι διαπιστώσεις και συμπεράσματα της έτυχαν ευρείας προβολής στα εγχώρια ΜΜΕ.

 

 

 

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα με αντιπροσωπεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα με αντιπροσωπεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ(0)

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει εκτεθειμένους τους συμπατριώτες μας στην Αλβανία και θα υποστηρίξει τα δικαιώματά τους. Η Αλβανία πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία είναι απολύτως συνυφασμένη με τον σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κατά τη συνάντηση που είχε απόψε με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ)–Ομόνοια και του Κόμματος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ).

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΕΕΜ–Ομόνοια κ.κ. Βασίλης Χάγιος και Γιώργος Τζομάκας, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο Πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ΔΕΕΕΜ–Ομόνοια κ. Φρέντυ Μπελέρης και η αν. Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΕΕΕΜ–Ομόνοια κυρία Άννα Τσίμου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τασούλας δήλωσε:

«Συναντήθηκα σήμερα με τον Πρόεδρο της Ομόνοιας, τον Πρόεδρο του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στελέχη τους. Κάναμε μια ευρεία επισκόπηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και συζητήσαμε για τη θέση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η οποία υφίσταται απαράδεκτες δοκιμασίες αυτή την περίοδο της Ιστορίας, που έχουν σχέση με τα περιουσιακά της δικαιώματα, με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, με την εκπαίδευση. Όλα αυτά οφείλουμε ως Ελλάδα να τα επισημαίνουμε και να υποστηρίζουμε την προστασία αυτών των δικαιωμάτων που η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται να μην εννοεί να σεβαστεί.

Ξέρουμε τη σημασία που έχει για την Αλβανία η ευρωπαϊκή της προοπτική και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη από τον Πρωθυπουργό αλλά και από το Υπουργείο Εξωτερικών, να μη αφήσει εκτεθειμένους τους συμπατριώτες μας στην Αλβανία και θα υποστηρίξει τα δικαιώματά τους. Η Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία είναι απολύτως συνυφασμένη με τον σεβασμό των δικαιωμάτων που προανέφερα».

Τα μέλη της αντιπροσωπείας ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Βουλής για την εποικοδομητική συζήτηση και τη στήριξή του στα δίκαια της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, σημειώνοντας: «Σας θεωρούμε δικό μας άνθρωπο και λόγω της καταγωγής σας ως Ηπειρώτη».

 

 

 

www.hellenicparliament.gr

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.