banner

Βαγγέλης Ντούλες: Η 30 Ιουνίου πολιτικός χρόνος με συνέπειες για τη χώρα, απαραίτητη η λύση

Η αντιπολίτευση συνεχίζει τη ριζοσπαστική της κίνηση επιμένοντας για την απομάκρυνση από τη θέση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Εντωμεταξύ, οι τελευταίες μέρες φανερώνουν ότι εκείνη οδεύει προς αποχή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ης Ιουνίου.

Όπως και έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΔΚ,. Μπάσα, το επόμενο συλλαλητήριο θα είναι την Πέμπτη, μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Επίσης, μέρος της ενωμένης αντιπολίτευσης και της ριζοσπαστικής θέσης έναντι της κυβέρνησης είναι και ο σύμμαχος του ΔΚ, Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του ΚΕΑΔ, ο οποίος ήταν αυτή την Τρίτη καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού Vizion Plus όπου αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιομορφία την οποία διέρχεται η πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Τι έχετε να πείτε σχετικά με το τελευταίο γεγονός που έχει σχέση με την απειλή του συνάδελφου Καραμέλιου;

Πρόκειται για καταδικαστέο γεγονός, διότι είμαστε σε δημοκρατία και ο καθένας έχει το δικαίωμα λήψης αποφάσεως βάσει των πεποιθήσεων κι εκτίμησης των καταστάσεων. Πρόκειται για γεγονός, το οποίο θα πρέπει να διαλευκανθεί όσο νωρίτερα, ανεξάρτητα από ποια είναι η απόφασή του και από το γεγονός αν εγώ συμφωνώ ή όχι με την πράξη του. Είναι κατηγορηματικά απαράδεκτο να απειλείται οποιοσδήποτε πολιτικός για τις πολιτικές τους πράξεις.

Κύριε Ντούλε, συμφωνείτε πλήρως με τη στρατηγική που ακολουθεί το ΔΚ και το LSI ή έχετε κάποιες επιφυλάξεις;

Η λήψη της αποφάσεως είναι από κοινού, είναι συλλογική, σε κάθε βήμα της αντιπολιτευτικής δράσης, όπως την περίοδο που ήμασταν εντός του Κοινοβουλίου έτσι και για την απόφαση για το κάψιμο των εντολών και εν συνεχεία. Λειτουργεί ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης και η λήψη αποφάσεων γίνεται μετά από διαβούλευση όλων των πλευρών ως σύνολο.

Άρα αυτές που θεωρούνται βίαιες ενέργειες, ριζοσπαστικές, δεν τις βλέπετε ωε τέτοιες ή έχετε κάποια επιφύλαξη;

Δεν υπήρξε για καμιά στιγμή ούτε τάση ούτε στόχο από πλευράς της αντιπολίτευσης να κάνει χρήση βίας. Πρόκειται για σκοπό του πρωθυπουργού Ράμα να θεωρεί το συλλαλητήριο ως βίαιη αντίδραση της αντιπολίτευσης και επανειλημμένα δεν έπαψε να στήνει παγίδες, με απαρχή το συλλαλητήριο του Φεβρουαρίου, οπότε οι παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν δρόμο μόλις ο κύριος όγκος των διαδηλωτών βρέθηκε μπροστά στο Πρωθυπουργείο. Αυτό έγινε ώστε να προκαλέσουν τους διαδηλωτές να επιτεθούν στο κυβερνητικό μέγαρο. Επίσης και στα υπόλοιπα συλλαλητήρια προκάλεσαν, αλλά ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία, όσο ποτέ άλλη φορά σε τόσο μαζικά συλλαλητήρια στα Τίρανα, συνέχιζε να διαδηλώνει με πολιτική και ευθύνη και πολιτισμένα.

Εσείς έχετε μακρόχρονη πολιτική εμπειρία στην Αλβανία. Βλέπετε ότι η Διεθνή Κοινότητα αυτή τη στιγμή είναι συμπαγής κατά της θέσης της ενωμένης αντιπολίτευσης. Εσείς γνωρίζετε καλά και το βάρος και το ρόλο της. Πώς βλέπετε αυτόν τον απολογισμό της αντιπολίτευσης τασσόμενη εν μπλοκ κατά του διεθνούς παράγοντα;

Θα πρέπει να είμαστε σαφείς. Κι επειδή ερωτάτε εμένα το Βαγγέλη Ντούλε, σε συνθήκες ομαλού πολιτικού βίου, η απομάκρυνση έστω και από μία κοινοβουλευτική σύνοδο, δεν θα ήταν επιτρεπτή. Δεν υπάρχει πολιτική ομαλότητα η οποία θα επιδέχονταν την αποχή ή το κάψιμο των εντολών. Βρισκόμαστε σε μια πολιτική ανωμαλία, γι αυτό έχομε και μια ακραία απόφαση ενόψει ακραίας καταστάσεως. Κατά συνέπεια, η αντιπολίτευση αφού εξάντλησε όλα τα δυνατά μέσα που παρέχει η δημοκρατία για να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση και για να καταλάβει ο κύριος Ράμα ότι η χώρα έχει την ανάγκη επιλογών που είναι συνέπεια νέων, κανονικών, έντιμων κοινοβουλευτικών εκλογών, και δεν έλαβε θετική απάντηση, αλλά βρέθηκε ενώπιον της τυχοδιωκτικής συμπεριφοράς του πρωθυπουργού, υποχρεώθηκε να λάβει αυτή την ακραία απόφαση έχοντας ως σκοπό την επαναφορά της ομαλότητας στην πολιτική ζωή της χώρας. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι κανείς δυτικός και πρέσβης των χωρών από τις οποίες προέρχονται δεν έχουν στην αντίληψή τους την καλπονοθεία ή να έχουν συμμετάσχει σε κλοπή ή αγορά ψήφων ανώτερα στελέχη μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος στην εξουσία.

Η ελληνική κοινότητα στη χώρα μας είναι διασπασμένη. Αναφέρομαι στην πολιτική διάσταση, στο ΔΚ, στο ΣΚ, στο LSI. Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της διάσπασης για το κόμμα σας;

Το ΚΕΑΔ δεν απαιτεί να συμπεριλαμβάνει όλα τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία. Το 1991 όταν είχαμε εκλέξει 5 βουλευτές σε 5 εκλογικές περιφέρειες όταν δημογραφικά το εκλογικό σώμα ήταν συμπαγές 100% με μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Δύο από τους 5 βουλευτές εξελέγησαν στο δεύτερο γύρω, διότι σε εκείνες τις εκλογές η Ομόνοια δεν κατόρθωσε να πάρει το 50%, ενώ σήμερα υφίστανται οι ίδιοι λόγοι που καθιστούν διασπασμένα τα μέλη της ελληνικής κοινότητας. Συνεχίζεται να ασκείται συστηματική πίεση εκ μέρους του κράτους και της εξουσίας κι εγώ, δυστυχώς, έχω πει ότι το ΚΕΑΔ στο χώρο όπου ζει η Ελληνική Μειονότητα δεν έχει αντιμέτωπα τα πολιτικά κόμματα, αλλά το κράτος και τις κρατικές δομές που συμπεριλαμβάνονται σε αντισυνταγματική δράση ώστε να οδηγήσουν σε απόκλιση την ψήφο της Μειονότητας ώστε να μην οδηγηθεί φυσιολογικά, όπως θα έπρεπε, σε όφελος του ΚΕΑΔ.

Για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου δεν υπάρχουν περιθώρια ή μήπως τίθενται ακόμη σε ερωτηματικό η συμμετοχή της αντιπολίτευσης;

Δεν είμαι της άποψης να κάψουμε τις φάσεις της διαδικασίας. Εμείς είμαστε της άποψης και λάβαμε την απόφαση να ασκήσουμε συστηματικά όλη την πολιτική μας πίεση. Με ποιον τρόπο; Καταγγέλλοντας εμείς ως πολιτικοί και καλώντας σε στήριξη τους πολίτες, ώστε να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να οδηγηθεί σε μια λύση. Η 30η Ιουνίου είναι μακριά και εκλογές με μια κυβέρνηση του Έντι Ράμα στην εξουσία δεν θα είχαν κανένα νόημα. Αλλά, εμμένοντας ότι η 30η Ιουνίου ως πολιτικός χρόνος είναι μακρύς πολιτικός χρόνος και με συνέπειες για τη χώρα, θα έθετα την αναγκαιότητα λύσεως όσο το δυνατό νωρίτερα.

0 comments

Add your comment

Nickname:
E-mail:
Website:
Comment:

Other articlesgo to homepage

Ημερίδα για τις μειονότητες με πρωτοβουλία του ΚΕΑΔ στα Τίρανα

Ημερίδα για τις μειονότητες με πρωτοβουλία του ΚΕΑΔ στα Τίρανα(0)

Η καθιερωμένη Ημερίδα για τα δικαιώματα των εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων που αναγνωρίζει πλέον και δια Νόμου η πολιτεία στην Αλβανία, διοργανώθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Τιράνων. Πρόκειται για ετήσια δράση υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα- ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλη Ντούλε, που ήταν να γίνει την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα με αντιπροσωπεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα με αντιπροσωπεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ(0)

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει εκτεθειμένους τους συμπατριώτες μας στην Αλβανία και θα υποστηρίξει τα δικαιώματά τους. Η Αλβανία πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία είναι απολύτως συνυφασμένη με τον σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κατά τη συνάντηση που είχε απόψε με αντιπροσωπεία

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με αντιπροσωπεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με αντιπροσωπεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ(0)

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας/Ομόνοια και του κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην πολυεπίπεδη στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για ενίσχυση των

N. Δένδιας: Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά δίπλα στην ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία

N. Δένδιας: Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά δίπλα στην ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία(0)

Τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και η ανάγκη αντιμετώπισής τους συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους προέδρους και τα μέλη των αντιπροσωπειών της ΔΕΕΜ (Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας)/Ομόνοιας και του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ). Κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα

Από την συνάντηση του ΠτΔ κ.Π.Παυλόπουλου με αντιπροσωπείες της Οργάνωσης Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ), στην Αλβανία, και του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κ.Ε.Α.Δ.)

Από την συνάντηση του ΠτΔ κ.Π.Παυλόπουλου με αντιπροσωπείες της Οργάνωσης Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ), στην Αλβανία, και του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κ.Ε.Α.Δ.)(0)

«Η Ελλάδα θα διαδραματίζει, πάντοτε και στο ακέραιο, τον ρόλο υπεράσπισης και εγγύησης όλων, ανεξαιρέτως, των Δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, και όχι μόνο» διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τα μέλη της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «Ομόνοια» και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων

read more

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.