banner

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία και το πλεονέκτημα του ΚΕΑΔ και του Βαγγέλη Ντούλε

Η χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε, σε εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος καθώς αναλύονταν η πολιτική κατάσταση στη χώρα, το αδιέξοδο της κρίσης και η εξελίξεις που αναμένονται, ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το πολιτικό του εκτόπισμα αλλά κυρίως το πλεονέκτημα του.

Το τελευταίο δεν αφορά στο βάθος της πολιτικής του διορατικότητας, ούτε και στην ωριμότητα του πολιτικού λόγου. Πρόκειται για προσόντα που τα αναγνωρίζουν πολιτικού φίλοι και αντίπαλοι του. Πρόκειται βέβαια για πολιτικό με εμπειρία και επί το πλείστον με συνέπεια στις αρχές του και σε ιδανικά που αφορούν την δημοκρατική πραγματικότητα σε ευρωατλαντικά πρότυπα.

Στην ουσία με αυτά αποτελεί ένα σημαντικό κεκτημένο για το σύνολο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού είτε τον στήριξε, είτε όχι στις πολιτικές του επιλογές και μάχες. Στην ουσία όμως εφόσον η πολιτική ανάλυση τον έχει ταυτίσει στην ουσία με την έκφραση της πολιτικής θέσης της ΕΕΜ, εκείνος έχει επαξίως ανταποκριθεί στην πρόκληση και έχει κατορθώσει όντως να αποδείξει ότι η κοινότητα την οποία εκφράζει κι εκπροσωπεί έχει υψηλότερη πολιτική στάθμη και αξιώσεις.

Δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφερόμενοι κύκλοι στα Τίρανα να έχουν μια σιωπηλή, υποταγμένη και ανέκφραστη μειονότητα, γίνεται ευκολότερα αντιληπτό πόσο πολλαπλασιαστικά ωφέλιμη είναι η παρουσία, ο λόγος, οι απόψεις και οι θέσεις που λαμβάνει ο Πρόεδρος της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εκφράζει την αυτόνομη πολιτική έκφραση της ΕΕΜ ως συνέχεια και συνεκτικό κομμάτι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Για να επανέλθουμε όμως στο πλεονέκτημα που προκύπτει ακόμη πιο σαφές σε περιόδους όπως η υφιστάμενη που διέρχεται ο δημόσιος και πολιτικός βίος στην Αλβανία. Πρόκειται για κάτι που έχει επισημανθεί και σε άλλες περιστάσεις αλλά που δεν είναι καθόλου αυτονόητο για όσους γνωρίζουν τους όρους του πολιτικού παιγνίου στα Τίρανα.

Είναι η ακεραιότητα που μέσα από πολλές προσωπικές θυσίες μπόρεσε να διαφυλάξει ο ίδιος ο Ντούλες, είτε αυτό αφορά στην πολιτική του πορεία και σταδιοδρομία, είτε ζητήματα ηθικής υφής. Σε μια πολιτική τάξη που κυριολεκτικά τελεί υπό τη σήψη της συναλλαγής εκείνος στάθηκε διαχρονικά μακριά από τα φαινόμενα αυτά. Ενώ ακόμη και για μεγάλα κόμματα και άλλους πολιτικούς έχουν διαπιστωθεί η αμφιταλάντευση σε θέσεις, εκείνος τηρώντας ίσες αποστάσεις από τα κόμματα εξουσίας, και όταν συμμετείχε σε κυβερνητικές συνεργασίες και όταν βρέθηκε σε αντιπολίτευση κράτησε ίσες αποστάσεις. Σ’ αυτό ιδιαίτερα χρήσιμο υπήρξε το μέτρο. Και ως μέτρο χρησιμοποίησε τις αξίες και τις αρχές που διέπουν τις ώριμες δημοκρατίες, τις πρακτικές των ευρωατλαντικών δημοκρατιών και αυτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισοπολιτείας και ισονομίας.

Αυτό του εξασφαλίζει την ελευθερία του λόγου, της τοποθέτησης και κυρίως όπως απεδείχθη και ψες τον καταστεί «δύσκολο» στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση τόσο απ’ τους υπολοίπους μετέχοντες στη συζήτηση όσο και από τους άλλους πολιτικούς.

Το πλεονέκτημα αυτό της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της ανεπηρέαστης πολιτικής ανάλυσης που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα του Β. Ντούλε στην ουσία μετατρέπεται σε ουσιαστικό πλεονέκτημα και για την αντιπολίτευση που αυτή τον συμπεριλαμβάνει στις γραμμές της. Είναι ο πολιτικός απ’ τις γραμμές της που τόσο απ’ τις θέσεις που πρεσβεύει και δημόσια διακηρύσσει όσο κυρίως απ’ την ελάχιστη φθορά της παρουσίας στο πολιτικό προσκήνιο, συντελούν ώστε να ασκεί πειστική κρητική στην αυταρχική διακυβέρνηση Ράμα αλλά και να αναδεικνύει τα θετικά στοιχεία του αγώνα της αντιπολίτευσης που δεν έχουν σχέση μόνο με την εναλλαγή στην εξουσία αλλά τις αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης.

[ΒΙΝΤΕΟ]Ο Βαγγέλης Ντούλες στην εκπομπή της Ένι Βασίλη στο Top Channel για τις πολιτικές εξελίξεις

 

https://youtu.be/MgsF8CnfFV4

0 comments

Add your comment

Nickname:
E-mail:
Website:
Comment:

Other articlesgo to homepage

Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Κάμζα: Ο Μέτα να παρατείνει 6 μήνες τις εκλογές, να ανοίξει ο δρόμος μεταβατικής κυβέρνησης

Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Κάμζα: Ο Μέτα να παρατείνει 6 μήνες τις εκλογές, να ανοίξει ο δρόμος μεταβατικής κυβέρνησης(0)

Οι πρόεδροι του «Φόρουμ για Ελεύθερες εκλογές», σύμμαχοι του ΔΚ της αντιπολίτευσης είχαν ως επόμενο σταθμό για την παρουσίαση των θέσεών τους για το ξεπέρασμα της πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής κρίσης που μαστίζει την Αλβανία το Δήμο της Κάμζα. Οι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους πολίτες να σκληρύνουν την αντίστασή τους και να

Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Σκόδρα: Χωρίς την αντιπολίτευση δεν υπάρχουν εκλογές

Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Σκόδρα: Χωρίς την αντιπολίτευση δεν υπάρχουν εκλογές(0)

Η πόλη της Σκόδρας ήταν ο πέμπτος σταθμός του «Φόρουμ για ελεύθερες εκλογές» που οργάνωσε η ομάδα των Κεντροδεξιών Κομμάτων. Οι σύμμαχοι του ΔΚ, Βαγγέλης Ντούλες, Ντασαμίρ Σέχι, Ναρντ Ντόκα, Φατμίρ Μεντίου και Αγκρόν Ντούκα μίλησαν για την κατάσταση που διέρχεται η χώρα σε συνάντηση με τις κομματικές δομές και τους οπαδούς και συμπαθούντες των

Βαγγέλης Ντούλες: Ανακρίσεις – φάρσα κατά μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για τρομοκρατία

Βαγγέλης Ντούλες: Ανακρίσεις – φάρσα κατά μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για τρομοκρατία(0)

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες σε συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι στα Τίρανα, απηύθυνε την έντονη διαμαρτυρία για τις ανακρίσεις –ϕάρσα κατά των δεκάδων μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για τρομοκρατία. Η καταγγελία Ντούλε έχει ως εξής: «Τις τελευταίες μέρες η Εισαγγελία Βαρέων Εγκλημάτων καλεί δεκάδες πολίτες, μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας υπό την

Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Λέζα: Δεν θα επιτρέψουμε εκλογές φάρσα στις 30 Ιουνίου

Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Λέζα: Δεν θα επιτρέψουμε εκλογές φάρσα στις 30 Ιουνίου(0)

Η Λέζα ήταν ο επόμενος σταθμός της «Κεντροδεξιάς συμμαχίας». Οι ηγέτες των πέντε συμμαχικών με το ΔΚ κομμάτων, Βαγγέλης Ντούλες της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φατμίρ Μεντίου του Ρεπουμπλικανικού, Αγκρόν Ντούκα του Αγροτικού, Ναρντ Ντόκα των Χριστιανοδημοκρατών και του Ντασαμίρ Σέχι της Εθνικής Ανάπτυξης ανέπτυξαν ανοικτή συζήτηση με τα στελέχη και τους οπαδούς των

Συνάντηση του κινήματος των 5 στο Φιέρι: ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Συνάντηση του κινήματος των 5 στο Φιέρι: ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ(0)

Μετά από τα Τίρανα και το Δυρράχιο, το «Φόρουμ για ελεύθερες εκλογές» των Κομμάτων της Κεντροδεξιάς είχε επόμενο σταθμό την πόλη Φίερι. Οι σύμμαχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντασαμίρ Σέχι, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ανάπτυξης, Ναρντ Ντόκα, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Φατμίρ Μεντίου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του Κόμματος Ένωση για τα Ανθρώπινα

read more

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.