banner

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία και το πλεονέκτημα του ΚΕΑΔ και του Βαγγέλη Ντούλε

Η χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε, σε εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος καθώς αναλύονταν η πολιτική κατάσταση στη χώρα, το αδιέξοδο της κρίσης και η εξελίξεις που αναμένονται, ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το πολιτικό του εκτόπισμα αλλά κυρίως το πλεονέκτημα του.

Το τελευταίο δεν αφορά στο βάθος της πολιτικής του διορατικότητας, ούτε και στην ωριμότητα του πολιτικού λόγου. Πρόκειται για προσόντα που τα αναγνωρίζουν πολιτικού φίλοι και αντίπαλοι του. Πρόκειται βέβαια για πολιτικό με εμπειρία και επί το πλείστον με συνέπεια στις αρχές του και σε ιδανικά που αφορούν την δημοκρατική πραγματικότητα σε ευρωατλαντικά πρότυπα.

Στην ουσία με αυτά αποτελεί ένα σημαντικό κεκτημένο για το σύνολο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού είτε τον στήριξε, είτε όχι στις πολιτικές του επιλογές και μάχες. Στην ουσία όμως εφόσον η πολιτική ανάλυση τον έχει ταυτίσει στην ουσία με την έκφραση της πολιτικής θέσης της ΕΕΜ, εκείνος έχει επαξίως ανταποκριθεί στην πρόκληση και έχει κατορθώσει όντως να αποδείξει ότι η κοινότητα την οποία εκφράζει κι εκπροσωπεί έχει υψηλότερη πολιτική στάθμη και αξιώσεις.

Δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφερόμενοι κύκλοι στα Τίρανα να έχουν μια σιωπηλή, υποταγμένη και ανέκφραστη μειονότητα, γίνεται ευκολότερα αντιληπτό πόσο πολλαπλασιαστικά ωφέλιμη είναι η παρουσία, ο λόγος, οι απόψεις και οι θέσεις που λαμβάνει ο Πρόεδρος της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εκφράζει την αυτόνομη πολιτική έκφραση της ΕΕΜ ως συνέχεια και συνεκτικό κομμάτι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Για να επανέλθουμε όμως στο πλεονέκτημα που προκύπτει ακόμη πιο σαφές σε περιόδους όπως η υφιστάμενη που διέρχεται ο δημόσιος και πολιτικός βίος στην Αλβανία. Πρόκειται για κάτι που έχει επισημανθεί και σε άλλες περιστάσεις αλλά που δεν είναι καθόλου αυτονόητο για όσους γνωρίζουν τους όρους του πολιτικού παιγνίου στα Τίρανα.

Είναι η ακεραιότητα που μέσα από πολλές προσωπικές θυσίες μπόρεσε να διαφυλάξει ο ίδιος ο Ντούλες, είτε αυτό αφορά στην πολιτική του πορεία και σταδιοδρομία, είτε ζητήματα ηθικής υφής. Σε μια πολιτική τάξη που κυριολεκτικά τελεί υπό τη σήψη της συναλλαγής εκείνος στάθηκε διαχρονικά μακριά από τα φαινόμενα αυτά. Ενώ ακόμη και για μεγάλα κόμματα και άλλους πολιτικούς έχουν διαπιστωθεί η αμφιταλάντευση σε θέσεις, εκείνος τηρώντας ίσες αποστάσεις από τα κόμματα εξουσίας, και όταν συμμετείχε σε κυβερνητικές συνεργασίες και όταν βρέθηκε σε αντιπολίτευση κράτησε ίσες αποστάσεις. Σ’ αυτό ιδιαίτερα χρήσιμο υπήρξε το μέτρο. Και ως μέτρο χρησιμοποίησε τις αξίες και τις αρχές που διέπουν τις ώριμες δημοκρατίες, τις πρακτικές των ευρωατλαντικών δημοκρατιών και αυτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισοπολιτείας και ισονομίας.

Αυτό του εξασφαλίζει την ελευθερία του λόγου, της τοποθέτησης και κυρίως όπως απεδείχθη και ψες τον καταστεί «δύσκολο» στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση τόσο απ’ τους υπολοίπους μετέχοντες στη συζήτηση όσο και από τους άλλους πολιτικούς.

Το πλεονέκτημα αυτό της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της ανεπηρέαστης πολιτικής ανάλυσης που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα του Β. Ντούλε στην ουσία μετατρέπεται σε ουσιαστικό πλεονέκτημα και για την αντιπολίτευση που αυτή τον συμπεριλαμβάνει στις γραμμές της. Είναι ο πολιτικός απ’ τις γραμμές της που τόσο απ’ τις θέσεις που πρεσβεύει και δημόσια διακηρύσσει όσο κυρίως απ’ την ελάχιστη φθορά της παρουσίας στο πολιτικό προσκήνιο, συντελούν ώστε να ασκεί πειστική κρητική στην αυταρχική διακυβέρνηση Ράμα αλλά και να αναδεικνύει τα θετικά στοιχεία του αγώνα της αντιπολίτευσης που δεν έχουν σχέση μόνο με την εναλλαγή στην εξουσία αλλά τις αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης.

[ΒΙΝΤΕΟ]Ο Βαγγέλης Ντούλες στην εκπομπή της Ένι Βασίλη στο Top Channel για τις πολιτικές εξελίξεις

 

0 comments

Add your comment

Nickname:
E-mail:
Website:
Comment:

Other articlesgo to homepage

Βαγγέλης Ντούλες: Η 30 Ιουνίου πολιτικός χρόνος με συνέπειες για τη χώρα, απαραίτητη η λύση

Βαγγέλης Ντούλες: Η 30 Ιουνίου πολιτικός χρόνος με συνέπειες για τη χώρα, απαραίτητη η λύση(0)

Η αντιπολίτευση συνεχίζει τη ριζοσπαστική της κίνηση επιμένοντας για την απομάκρυνση από τη θέση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Εντωμεταξύ, οι τελευταίες μέρες φανερώνουν ότι εκείνη οδεύει προς αποχή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ης Ιουνίου. Όπως και έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΔΚ,. Μπάσα, το επόμενο συλλαλητήριο θα είναι την Πέμπτη, μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στο αλβανικό κανάλι A2/CNN [ΒΙΝΤΕΟ]

Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στο αλβανικό κανάλι A2/CNN [ΒΙΝΤΕΟ](0)

Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στο αλβανικό κανάλι A2/CNN [ΒΙΝΤΕΟ]      

Συνάντηση του Πρόεδρου του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε με τον Πρέσβη της ΕΕ στα Τίρανα, Λουίγκι Σορέκα

Συνάντηση του Πρόεδρου του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε με τον Πρέσβη της ΕΕ στα Τίρανα, Λουίγκι Σορέκα(0)

Τη Δευτέρα, μετά από δικό του αίτημα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες μετέβη στην πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με τον Πρέσβη της ΕΕ στην αλβανική πρωτεύουσα, Λουίγκι Σορέκα. Ο κύριος Ντούλες ενημέρωσε τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας με την κατάφορη παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χιμάρας και γενικότερα

Βαγγέλης Ντούλες: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Έντι Ράμα

Βαγγέλης Ντούλες: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Έντι Ράμα(0)

Βαγγέλης Ντούλες Πηγή:Slpress.gr Η μαζική παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, στις 21 Φεβρουαρίου, ήταν μια ακραία και άνευ προηγουμένου κίνηση για χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Ως τέτοια θεωρήθηκε και κατακρίθηκε αυστηρά τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ. Αντιθέτως, για την πλειοψηφία των Αλβανών δεν ήταν

Ο Προέδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Ευάγγελος Ντούλες μιλάει στο iefimerida και εξηγεί τι συμβαίνει στην Αλβανία

Ο Προέδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Ευάγγελος Ντούλες μιλάει στο iefimerida και εξηγεί τι συμβαίνει στην Αλβανία(0)

Την απόφαση όλων των βουλευτών της Αλβανικής αντιπολίτευσης να παραδώσουν τις έδρες τους και να ζητήσουν από τον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα πρόωρες εκλογές και εξεύρεση λύσης στα τεράστια προβλήματα που βιώνει η χώρα αναλύει στο iefimerida.gr ο ελληνικής καταγωγής παραιτηθείς βουλευτής Ευάγγελος Ντούλες. Όπως εξηγεί οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με το οργανωμένο

read more

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.