banner

Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στο αλβανικό κανάλι A2/CNN [ΒΙΝΤΕΟ]

Συνέντευξη Προέδρου ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε στο Α2CNN

 

«…Διαφανή, υπεύθυνη και όσο το συντομότερο διαλεύκανση της υπόθεσης δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα…»

 

–         Ο Νόμος περί Μειονοτήτων στην ουσία εμπεριέχει ακύρωση των προβλέψεων της Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

–         Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί ως πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού για εσωτερική κατανάλωση

 

–         Βήματα για ένωση ή συντονισμό ενεργειών με το ΚΕΑΔ – MEGA για την αναμενόμενη εκλογική αναμέτρηση τοπικής εξουσίας

 

Μετά από μακρά σιωπή και συνειδητή αποχή απ’ τις δημόσιες εμφανίσεις κι εκπομπές τηλεοπτικής συζήτησης, όπως και ο διευθύνων την πολιτική εκπομπή «ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ» (I Ftuar), του Τηλεοπτικού Σταθμού, A2CNN, κ. Έντρι Τζάφο, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Αυλώνας κ. Βαγγέλης Ντούλες, παραχώρησε συνέντευξη εφ όλης της ύλης εκεί, την Πέμπτη, 31 Γενάρη, το βράδυ.

 

Πρόκειται για μια συνέντευξη που άγγιξε τόσο ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης με κύριο γνώρισμα την παράλυση του πολιτικού διαλόγου και την κατάπτωση του δημόσιου βίου που επιφέρει τόσο την εγκατάλειψη συμμετοχής για την βελτίωση της κατάστασης του ακαδημαϊκού κόσμου και ευρύτερα των προσωπικοτήτων αλλά και την μαζική εγκατάλειψη απ’ τους πολίτες της χώρας, όσο και τα αυτού καθεαυτού θέματα που αφορούν την κατάσταση της ΕΕΜ και τις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας.

 

Εξ άλλου η συνέντευξη έγινε το βράδυ μιας ημέρας που στη Βουλή υπήρξε ιδιαίτερη ένταση, με κύριο σημείο αναφορά τις αποκαλύψεις της «Φωνής της Αμερικής» στην αλβανική εκπομπή για εξαγορά ψήφων και χειραγωγίες των εκλογών από εγκληματικές ομάδες υπέρ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

Το θέμα που κατέλαβε μεγάλο μέρος της συνέντευξης αφορούσε στο συμβάν της δολοφονίας απ’ τις δυνάμεις της Αστυνομίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στις 28 Οκτωβρίου παρελθόντος στους Βουλιαράτες. Ο κ. Ντούλες είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί σκληρά όχι καταδικάζοντας όχι μόνο το γεγονός της εκτέλεσης που μπορούσε να αποφευχθεί αλλά και στο πως προπαρασκευάστηκε η κατάσταση, με προκλήσεις και ερεθισμούς απ’ το πρωί από άνδρες της αστυνομίας, του Κ. Κατσίφα ζητώντας του να κατεβάσει συγκεκριμένη ελληνική σημαία. Στη συνέχεια αφού οδηγήθηκε στο πιάσει στα χέρια του όπλο τον καταδίωξαν και δολοφόνησαν ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει βγει η επίσημη εκδοχή των φορέων της πολιτείας για το τι συνέβη. Ο κ. Ντούλες ενώ εξήγησε τη θέση του σε ότι αφορά στην παρουσία του δίπλα στην οικογένεια και την ημέρα της κηδείας, επέμεινε ειδικά στην ανάγκη επιτέλους να βγει το πόρισμα.

 

Το γεγονός αυτό της εν ψυχρώ δολοφονίας, ενώ υπάρχουν στη χώρα πολύ πιο βαριά επεισόδια με πολλά θύματα, οι δράστες έχουν συλληφθεί, έχει επιφέρει όχι απλά ψυχολογικό αντίκτυπο στους κόλπους της κοινωνίας της ΕΕΜ, η οποία τέτοιες σκηνές δεν έχει ζήσει ούτε επί βασιλείας Ζώγκου και ούτε στον απολυταρχικό καθεστώς Χότζα.

 

Η υπόθεση θα έχει συνέπειες πολιτικές, διοικητικές και δικαστικές συνέπειες στη χώρα σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ. Πολιτικές διότι ήδη το Ευρωκοινοβούλιο έχει σχετικό Ψήφισμα, διοικητικές διότι αποτελούν τα δικαιώματα της ΕΕΜ όρο για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δικαστικές καθώς η οικογένεια επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προσφύγει και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοσης δίκιου.

 

Ειδικά εξετάστηκε το θέμα του Νόμου πέρι Μειονοτήτων που η Κυβέρνηση Ράμα έχει εγκρίνει στη Βουλή ήδη απ’ το Δεκέμβριο 2017 ενώ δεν υπάρχει καμιά πρόοδος στην πρακτική εφαρμογή του, πράγμα για το οποίο αντιδρούν τόσο οι εκπρόσωποι της ΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ όσο και η Ελλάδα που για την επανέναρξη και βελτίωση του διαλόγου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αναμένει βήματα πρακτικά για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Ο κ. Ντούλες επεσήμανε ότι ενώ ο Νόμος ήταν απαραίτητο να υποδείξει τρόπους πρακτικής εφαρμογής της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης την οποία η χώρα έχει από χρόνια κυρώσει και συμπεριλάβει στο εγχώριο νομικό πλαίσιο, στην ουσία την καταστρατηγεί την ίδια την Σύμβαση και ακυρώνει το πνεύμα της. Ενώ οι  εκθέσεις  μηχανισμών του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιβλέπουν την εφαρμογή της Σύμβασης απ’ τις χώρες μέλη, είναι επικριτικές και βάζουν το δάκτυλο στην πληγή επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα στην Αλβανία είναι η απουσία μηχανισμού καταγραφής και αναγνώρισης των μειονοτήτων με βάση την αρχή της ελεύθερης βούλησης και αυτοπροσδιορισμού των μελών τους, ο Νόμος δεν δίνει λύση. Ως εκ τούτου μετατρέπεται σε ακόμη ένα παραπλανητικό νομοθέτημα που δεν θα φέρει λύσεις και πρόοδο.

 

Εφόσον ρωτήθηκε ο Βαγγέλης Ντούλες, Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, ένας απ’ τους καλούς γνώστες και συνειδητός αγωνιστής για την αναβάθμιση των διακρατικών σχέσεων Αλβανίας – Ελλάδας επεσήμανε ότι δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι η παρατηρούμενη σήμερα επιδείνωση των σχέσεων είναι επιλογή του Πρωθυπουργού Ράμα, πράγμα το οποίο και έχει δημοσίως ομολογήσει. Προφανώς η κατάσταση των σχέσεων δεν αντανακλά ούτε το επίπεδο στο οποίο οι λαοί και οι κοινωνίες επικοινωνούν και συνεργάζονται ούτε τις προσδοκίες τους. Επομένως και δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής μέλος της ΕΕ με την οποία η Αλβανία έχει χερσαία σύνορα, θα πρέπει οποιαδήποτε τεχνητά εμπόδια και διαστρεβλώσεις προβάλλονται απ’ το Ράμα ως επίδειξη εθνικισμού και ψευτοπατριωτισμού να εκλείψουν και να υπάρξει σύντομα η αναμενόμενη στρατηγική προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

 

Η είδηση που προέκυψε στη συνέντευξη αφορά στα εσωτερικά της ΕΕΜ στο πλαίσιο μάλιστα της αναμενόμενης εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη τοπικών αρχών στους Δήμους και περιοχές όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει και δραστηριοποιείται η ΕΕΜ και οι κοινότητες της. Ο κ. Βαγγέλης Ντούλες δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες και συζητήσεις προσέγγισης μεταξύ ΚΕΑΔ και ΜEGA ώστε να υπάρξει συνεργασία και εάν όχι συντονισμός για ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης εκπροσώπησης και του αποτελέσματος στις δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου. Λόγω του τηλεοπτικού χρόνου δεν υπήρξαν περισσότερες επί του θέματος λεπτομέρειες.

 

 

 

 

 

0 comments

Add your comment

Nickname:
E-mail:
Website:
Comment:

Other articlesgo to homepage

Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης

Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης(0)

Συνάντηση στελεχών και κατοίκων της περιοχής διοργανώθηκε σήμερα στη Δερβιτσάνη, με το συντονισμό του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Αργυρόκαστρο, αναφορικά με τις εκλογές της 25ης Απριλίου. Κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ – Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα ενώ μετείχαν επίσης ο υποψήφιος της Συμμαχίας για Αλλαγή της Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Μπάρκας και

Συνάντηση προέδρου ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας  με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια

Συνάντηση προέδρου ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια(0)

Συνάντηση με μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία πραγματοποίησε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, στο υπουργείο. Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας, Βασίλη Κάγιο, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και τον πρόεδρο του παραρτήματος Ομόνοιας στη Χειμάρρα, Φρέντι Μπελέρη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου

Προεκλογική συνάντηση στο Παράρτημα ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα

Προεκλογική συνάντηση στο Παράρτημα ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα(0)

Ντούλες: Με την ψήφο και την επιλογή μας στις 25 Απρίλη ας στηρίξουμε το διαχρονικό αγώνα για ιδιοκτησιακό, σεβασμό της αρχής αυτοπροσδιορισμού, γλώσσα και παιδεία για τα μέλη της ΕΕΜ Με πρωτοβουλία του Τοπικού Παραρτήματος της ΔΕΕΕΜ.ΟΜΟΝΟΙΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Χιμάρας, προεκλογική συνάντηση με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα

Προεκλογική δραστηριότητα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ  στη Λειβαδιά

Προεκλογική δραστηριότητα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Λειβαδιά(0)

Συνάντηση με στελέχη και μέλη των δομών της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, διοργάνωσε σήμερα το τοπικό της Παράρτημα ενόψει των Εκλογών της 25ης Απριλίου, στη Λειβαδιά. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες καθώς επίσης και η επικεφαλής του Συνδυασμού της Αντιπολίτευσης

Ο Ντούλες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΕΕΜ, το ρόλο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας κ.α.

Ο Ντούλες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΕΕΜ, το ρόλο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας κ.α.(0)

Η μετακίνηση του Προέδρου της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα-ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, απ’ την εκλογική Περιφέρεια Αυλώνας σ’ αυτή της Πρωτεύουσας – Τίρανα, ενώ εκ πρώτης όψης φαίνεται όχι θεμιτή, λειτουργεί ωστόσο ουσιαστικά σε ότι αφορά την μεταφορά των προβλημάτων που απασχολούν τα μέλη της ΕΕΜ, ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Εξ άλλου ο κ. Νοτύλες έχει

read more

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.