banner

Ντούλες για τη συμφωνία των ΑΟΖ: Η Συμφωνία του 2009 δίκαιη, η αντιπαράθεση για μίλια που χαρίζονται είναι παραμύθια

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, δηλώνει ότι η συμφωνία του 2009 με την Ελλάδα για την ΑΟΖ ήταν δίκαια και ότι π Ράμα τη χρησιμοποίησε πολιτικά.

Ντούλες: Κατά ρη διάρκεια του 2009, μεταξύ των κυβερνήσεων της Αλβανίας και της Ελλάδας υπογράφηκε μια συμφωνία για όλες τις ΑΟΖ, η οποία είχε την τύχη που γνωρίζουμε, διότι ο Ράμα έκανε πολιτική χρήση της συμφωνίας. Η συμφωνία του 2009 ήταν σωστή από κάθε άποψη, δίκαιη και με αμοιβαίο όφελος και για τις χώρες, ενώ η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν συνέπεια πίεσης ενός τρίτου παράγοντα και του εθνο-λαϊκισμού που ο ίδιος ο Ράμα καλλιέργησε εκείνη τη χρονική περίοδο.

Προσκεκλημένης στη ζώνη της βραδινής συνεντεύξεως στο τηλεοπτικό κανάλι OraNews, ο Ντούλες συνδέει τη σωστότητα της συμφωνίας και με το γεγονός ότι η κατηγορία του ΥΠΕΞ Μπουσάτι για την ομάδα διαπραγμάτευσής της απορρίφθηκε από τα αλβανικά δικαστήρια.

Ντούλες: Γνωρίζετε ότι είχε αρχίσει δικαστικό προτσές όπου οι διαπραγματευτές εκείνης της συμφωνίας κατηγορήθηκαν από τον ΥΠΕΞ Μπουσάτι και ότι εκείνη η αγωγή μπήκε στο αρχείο, διακόπηκε η ποινική δίωξη επειδή δεν υπήρξαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Υπάρχει η δυνατότητα να υπαγορευτεί; Διανύουμε την τεχνολογική εποχή που δεν μπορεί να σαλέψει χιλιοστόμετρο και όχι των παραμυθιών για τόσα και τόσα θαλασσινά μίλια που χαρίζονται ή που προσφέρονται ως δωρεά.

Την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε σχετικά με τις τωρινές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας, μετά την απόρριψη της συμφωνίας για την ΑΟΖ του 2009 από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Ντούλες τη βλέπει ως συνέπεια του ανθελληνικού κλίματος που δημιούργησε ο ίδιος ο Ράμα.

Ντούλες: Συμπορευόμαστε με τις δηλώσεις Κοτζιά. Διαχειριζόμαστε το θέμα στις συνθήκες που στους αλβανούς πολίτες δεν διευκρινίζεται η αλφαβήτα. Όσες φορές γίνεται λόγος για μια πιθανή συμφωνία για τη θαλάσσια ΑΟΖ μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδα,ς ο κάθε αλβανός πολίτης παίρνει στα χέρια του έναν χάρακα κι ένα μοιρογνωμόνιο και λέει «ελάτε να βγούμε στην πλατεία «Σκεντέρμπεη» να διαδηλώσουμε. Το δίκαιο θαλάσσης είναι από τις πιο περίπλοκες υποθέσεις και οι εμπειρογνώμονες πάνω σ’ αυτό το θέμα αριθμούνται με τα δάκτυλα των χεριών ατην Ευρώπη, δεν βρίσκονται στην Αλβανία. Στην Ελλάδα υπάρχει ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο Κοτζιάς αναφέρθηκε σε ένα πράγμα που υπάρχει αντικειμενικά πέρα από τον ίδιο και πέρα από μας. Η Ελλάδα δικαιούται την εφαρμογή βάσει της Συμφωνίας Θαλάσσης της αυτομάτου επέκτασης των χωρικών υδάτων της, διότι υπάρχουν δύο έννοιες, τα χωρικά ύδατα και οι ΑΟΖ (Ζώνες Οικονομικής Αποκλειστικότητας).

Τι σημαίνει η δήλωση Κοτζιά για επέκταση της Ελλάδας 12 ναυτικά μίλια στα θαλάσσια ύδατα της Αλβανίας;

Ντούλες:Αναφορικά με τα12 μίλια, η Αλβανική Δημοκρατία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Τότε, γιατί η Ελληνική Δημοκρατία, η Ιταλία, η Κροατία δε δικαιούται να κάνει χρήση του ίδιου πλεονεκτήματος που απορρέει η Συμφωνία Θαλάσσης;Προβλέπεται στη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών. Το θέμα προκύπτει όταν δεν υπάρχει όταν δεν υπάρχει θαλάσσιος χώρος αρκετός ώστε η κάθε πλευρά να επεκταθεί στα 12 ναυτικά μίλια. Τότε βάζουμε ένα μέτρο στη μέση και λαμβάνεται υπόψη η μέση γραμμή. Πρόκειται για ένα πράγμα πολύ απλό και κανείς δεν παίρνει κάτι άδικα από τον άλλον. Αν η Συμφωνία του 2009 θα είχε εφαρμοστεί, σήμερα και η Αλβανία και η Ελλάδα, θα ήταν σε πιο ευνοϊκές θέσεις για να αξιοποιήσουν τον πλούτο που οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, αξιοποιούν εδώ και πολύ καιρό. Η επίτευξη συμφωνίας δε σημαίνει, σώνει και καλά, ότι η μία πλευρά αποσπά κάτι από την άλλη. Σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι ορισμένα, το τι ανήκει στον καθέναν.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, κατηγορεί το Ράμα ότι τις στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα τις μετέτρεψε σε προβληματικές σχέσεις.

Ντούλες: Υπάρχουν δυο όψεις του προβλήματος,η βελτίωση των σχέσεων της Αλβανίας με την Ελλάδα αποτελεί βούληση ευρείας αποδοχής των αλβανών πολιτών, οι οποίο επιθυμούν ώστε οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα να είναι όσο γίνεται πιο εντατικές και πιο ομαλές. Αιωρείται ένα ερώτημα: γιατί επί 5 κατά σειρά χρόνια ο Ράμα μετατράπηκε σε τελάλης φερόμενος κατά των φιλικών κι αρμονικών σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας; Γιατί, ενώ το 2013 παρέλαβε σχέσεις στρατηγικού επιπέδου, το 2017 έρχεται και μας λέει ότι είναι προβληματικές σχέσεις; Από στρατηγικές σχέσεις ο ίδιος που κυβερνά αυτό το διάστημα, τις καταντά σε προβληματικές σχέσεις. Όλοι μας επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων, διότι δεν πρόκειται για θέμα επιθυμίας αλλά αναγκαιότητας. Εγώ το πράττω καθημερινώς. Πρόκειται για μια παγίδα που μας έχει στήσει ο Ράμα. Το έχω καταγγείλει και στην εκπομπή σας ότι οδηγήθηκε σε πολιτικό έγκλημα, θεωρώντας την κακή χρησιμοποίηση των εξωτερικών σχέσεων της χώρας σε όφελος των κομματικών συμφερόντων του. Πρόκειται για πολιτικό αμάρτημα για όλους όσους γνωρίζουν τις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις γειτονίας.

Ερωτούμενος αν το ΔΚ κάνει το ίδιο λάθος, όπως ο πρωθυπουργός Ράμα το 2009 όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο Ντούλες είπε:

Ντούλες: Δεν έχουμε ακόμη μια στάσηπάνω σε συγκεκριμένο θέμα από την αντιπολίτευση, επειδή η κυβέρνηση δεν έφερε συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας. Υπάρχουν θέματα που είναι συνέπεια της πολιτικής του Ράμα και που οδήγησαν σε χρήση ρητορικής που δημιουργεί ανθελληνικό κλίμα κι αντιπαράθεση στην Αλβανία. Τι συνέβηκε με την εφαρμογή της συμφωνίας για το σεβασμό των πεσόντων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου; Επί πέντε ετών κατά σειρά την εμποδίζει και ξαφνικά έρχεται στην πραγματικότητα και καταλαβαίνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει πριν 5 χρόνια. Αρχίζει η διαδικασία, αλλά με την εκταφή και αναγνώριση των πρώτων πεσόντων, αρχίζει ξανά μια ακραία ρητορική γιατί κάποιος στα κοινωνικά δίκτυα λέει ότι δεν πρόκειται για έλληνα πεσόντα, αλλά για ιταλό. Διότι βρίσκουν μια ταμπέλα που αναγράφει Greco, και άρα αυτό δε σημαίνει έλληνας πεσόντας, αλλά ιταλός με το επώνυμο το επώνυμο Greco. Ακολούθησε μια πολιτική τελείως εσφαλμένη που δημιούργησε τις δικές τις συνέπειες στην κοινή γνώμη, κι αυτά τα πράγματα απαιτούν χρόνο για επανόρθωση. Βλέπετε πόσο παρεξηγημένα είναι αυτά τα θέματα; Όλα τα ΜΜΕ πήραν φωτιά, τα είπε ο τάδε στρατηγός, ο τάδε αρχαιολόγος. Δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν ότι και οι ιταλοί που ενταφίασαν τους έλληνες πεσόντες είχαν το μέγιστο σεβασμό που απαιτεί ο κώδικας τιμής των πεσόντων για τον ενταφιασμό τους μετά της απαιτούμενης τελετουργίας. Η επί πολλών ετών συμπεριφορά μας ήταν κυνική και κανείς δε μίλησε, αφού απορρίφθηκαν κατηγορηματικά τα επιχειρήματα που κυκλοφόρησαν αυτές τι ,μέρες. Δεν προβλήθηκε η χειρονομία του ηλικιωμένου άντρα στο Ντραγκότι που είπε ότι και στην περίοδο του κομμουνισμού, την έκταση εκείνη δεν την καλλιεργήσαμε ως γεωργική έκταση σε ένδειξη τιμής και σεβασμού προς τους έλληνες πεσόντες.

0 comments

Add your comment

Nickname:
E-mail:
Website:
Comment:

Other articlesgo to homepage

Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης

Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης(0)

Συνάντηση στελεχών και κατοίκων της περιοχής διοργανώθηκε σήμερα στη Δερβιτσάνη, με το συντονισμό του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Αργυρόκαστρο, αναφορικά με τις εκλογές της 25ης Απριλίου. Κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ – Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα ενώ μετείχαν επίσης ο υποψήφιος της Συμμαχίας για Αλλαγή της Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Μπάρκας και

Συνάντηση προέδρου ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας  με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια

Συνάντηση προέδρου ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια(0)

Συνάντηση με μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία πραγματοποίησε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, στο υπουργείο. Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας, Βασίλη Κάγιο, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και τον πρόεδρο του παραρτήματος Ομόνοιας στη Χειμάρρα, Φρέντι Μπελέρη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου

Προεκλογική συνάντηση στο Παράρτημα ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα

Προεκλογική συνάντηση στο Παράρτημα ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα(0)

Ντούλες: Με την ψήφο και την επιλογή μας στις 25 Απρίλη ας στηρίξουμε το διαχρονικό αγώνα για ιδιοκτησιακό, σεβασμό της αρχής αυτοπροσδιορισμού, γλώσσα και παιδεία για τα μέλη της ΕΕΜ Με πρωτοβουλία του Τοπικού Παραρτήματος της ΔΕΕΕΜ.ΟΜΟΝΟΙΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Χιμάρας, προεκλογική συνάντηση με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα

Προεκλογική δραστηριότητα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ  στη Λειβαδιά

Προεκλογική δραστηριότητα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Λειβαδιά(0)

Συνάντηση με στελέχη και μέλη των δομών της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, διοργάνωσε σήμερα το τοπικό της Παράρτημα ενόψει των Εκλογών της 25ης Απριλίου, στη Λειβαδιά. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες καθώς επίσης και η επικεφαλής του Συνδυασμού της Αντιπολίτευσης

Ο Ντούλες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΕΕΜ, το ρόλο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας κ.α.

Ο Ντούλες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΕΕΜ, το ρόλο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας κ.α.(0)

Η μετακίνηση του Προέδρου της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα-ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, απ’ την εκλογική Περιφέρεια Αυλώνας σ’ αυτή της Πρωτεύουσας – Τίρανα, ενώ εκ πρώτης όψης φαίνεται όχι θεμιτή, λειτουργεί ωστόσο ουσιαστικά σε ότι αφορά την μεταφορά των προβλημάτων που απασχολούν τα μέλη της ΕΕΜ, ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Εξ άλλου ο κ. Νοτύλες έχει

read more

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.