banner

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και ταυτόχρονα Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου καλεσμένος στην εκπομπή “Tonight” της δημοσιογράφου Ίλβα Τάρε (Oranews) – 12.11.2014

–          Συζητήθηκε  αρκετά για τις Μειονότητες κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας κυρίως λόγω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Πρέσεβο, στην πολυδιαφημισμένη  κοιλάδα  για τα δικαιώματά τους εκεί. Πως μετέφερε ο πρωθυπουργός  το μήνυμα εκεί έξω

Ντούλες: Είναι ευχάριστο όταν συζητάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά και τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων ειδικότερα, ότι υπάρχει ένα κενό και όταν συζητιέται σε τόσο υψηλά επίπεδα μόνο όφελος έχουμε όλοι, όχι μόνο εμείς οι οποίοι είμαστε μέλη των εθνοτικών μειονοτήτων, αλλά σε ολόκληρη τη κοινωνία και σε ολόκληρη την περιοχή. Τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι παγκόσμια δικαιώματα και ιδίως στη διεθνής δικαιοδοσία του ΕΚ και, κατά συνέπεια, όταν γίνεται λόγος για τα δικαιώματα αυτά όταν έχουμε επίγνωση αυτών και προσπαθούμε να τις εφαρμόσουμε, το όφελος είναι προς όλους. Αλλά τη στιγμή που υποστήριζω εκείνων που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, δικαίως δεν μπορώ να συμφωνήσω καθόλου με τη σύγκριση που έκανε αναφέροντας ως παράδειγμα το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων γενικότερα και ειδικότερα την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

 

–          Να παρακολουθήσουμε τη δήλωση του πρωθυπουργού για εκείνους που δεν μπόρεσαν να την παραακολουθήσουν.

“Σήμερα, στην Αλβανία, υπάρχει μια ελληνική μειονότητα η οποία δεν αισθάνεται ούτε για μια στιγμή στη ζωή της καμιά δοαφορά, πόσο μάλλον διάκριση, σε σχέση με τους Αλβανούς πολίτες, με αλβανική εθνικότητα. Λοιπόν, εμείς οι Αλβανοί πρέπει όλοι να είμαστε περήφανοι, διότι αυτό που θέλουμε για τον εαυτό μας δεν το αρνούμαστε στον άλλον”. (Μέρος από τη  δήλωση του Πρωθυπουργού).

 

–          Αυτή ήταν η αντίδραση σε αυτό το κομμάτι για το σεβασμό της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, η οποία ούτε για μια στιγμή στη ζωή της δεν υπάρχει διαφορά πόσο μάλλον διακρίσεις.

Ντούλες: Πιστεύω ότι ο κ. Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία και εγώ προσωπικά να συζητήσει τα θέματα αυτά για να είναι έμπιστος, έχω προσπαθήσει στο έπακρο όπως σε θεσμικές συναντήσεις ως Πρόεδρος του ΣΚ ή ως Πρωθυπουργός και ως Πρόεδρος του ΚΕΑΔ αλλά και ντιμπέιτ στο κοινοβούλιο για να χρησιμοποιεί τη γλώσσα των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των ετήσιων εκθέσεων του τμήματος του κράτους. Στην Αλβανία λείπει ένας αναπόσπαστος νόμος για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, πρέπει να το εγκρίνει το σηντομότερο δυνατόν η Αλβανία.

 

Έχετε λάβει καμιά απάντηση?

Dule: Δεν έχουμε λάβει απάντηση ακόμα, πάντα προς την ΕΕ, όχι προς εμάς, διότι γινεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα ασχοληθεί ακριβώς με τη σύνταξη του παρόντος νόμου. Δεύτερον είμαστε η μόνη χώρα στην δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δεν έχουν σαφή στατιστικά στοιχεία, ποιοί είναι και πού ζουν τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία.

 

–          Γιατί το μποϋκοτάρατε δεν συμμετείχατε, γι’αυτό δεν είναι σαφή.

Ντούλες: Εσείς όπως και ο Πρωθυπουργός έχετε το δικαίωμα της γνώμης σας, όπως έχω και εγώ το δικαίωμα της γνώμης μου, αλλά πάλι θα χρησιμοποιήσω τη γλώσσα της έκθεσης που βγαίνει κάθε τρία χρόνια για την εκτιμήση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη γραμματεία για την τήρηση των διατάξεων της σύμβασης-πλαισίου του ΕΣ εγκεκριμένο από το Συμβούλιο των Υπουργών των κρατών μέλων του Συμβουλίου, το οποίο λέει ότι «η απογραφή είναι σε άμεση αντίφαση με το άρθρο 3 της σύμβασης-Πλαισίου, που είναι το δικαίωμα των πολιτών να δηλώνουν” και ως εκ τούτου, το προϊόν αυτής της καταχώρησης είναι απαράδεκτο. Δεν ήταν τα μέλη των μειονοτήτων που με τη θέλησή τους μποϊκόταραν την απογραφή, αλλά ήταν ο τρόπος της οργάνωσης αυτής της εγγραφής που τους αφαίρεσε στη πραγματικότητα το δικαίωμα της αυτο-δήλωσης. Μια εγγραφή χωρίς το δικαίωμα της αυτο-δήλωσης δεν έχει νόημα. Επομένως πώς μπορείς να ισχυρίζεσαι ως πρωθυπουργός μιας χώρας πως στη χώρα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων και αποτελείς παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση, από τη στιγμή που δεν έχεις κάνει το άλφα. Σας λέω μερικά γεγονότα. Γνωρίζετε ότι στον Αλβανικό στρατό δεν υπάρχςει κανείς αξιωματικός μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων, για χρόνια στην αστυνομία μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, στο διπλωματικό σώμα είναι ένας ή δύο αντιπροσώποι, καθώς και στο δικαστικό σύστημα. Όλα τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι τα μέλη της ελληνικής μειονότητας ανήκουν στο υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Κατά την περίοδο της κυβέρνησης Μπερίσα είχε δραστικό καθαρισμό, συστηματικό σε αυτές τις δομές, μιλάμε για το πρώτο μέρος της κυβέρνησης ’92 -’97. Ακόμα και σήμερα, με πολύ σκεπτικισμό δέχονται μέλη της ελληνικής μειονότητας σε αυτές τις δομές. Τα μειονοτικά δικαιώματα είναι Τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι πάνω από το κόμμα. Πιθανόν να είχατε την ευκαιρία να διαβάσετε και να ακούσετε για μένα, πως επιμένω ότι πέραν του να είμαι Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, είμαι απλώς και ένα μέλος μιας μειονότητας και συμπονώ την τήρηση στον ευατό μου αυτών των δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τις κομματικές ταυτότητες. Εσείς θεωρείται φυσικό ότι στη Αλβανική Δημοκρατία σήμερα δεν έχουμε νομάρχη για πρώτη φορά μετά το 1990, κανέναν αντινομάρχη.

–           Αλλά είχατε μέχρι πρόσφατα τον υφυπουργό Εξωτερικών, αυτή τη στιγμή έχετε τον υφυπουργό Γεωργίας και του Περιβάλλοντος, επίπεδο εκπροσώπησης δεν είναι αυτό?             

Ντούλες: Αυτό είναι το επίπεδο εκπροσώπησης του ΚΕΑΔ όχι της ελληνικής μειονότητας, δεν πρέπει να συγχέουμε τα πράγματα. Και στην εποχή του κομμουνισμού υπήρξε μια Αντιπρόεδρος ως ένας πολύ αξιοσέβαστος άνθρωπος, αλλά πολιτικά χρησιμοποιούμενη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η εκπροσώπηση της ελληνικής εθνικής μειονότητας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οι εκπρόσωποί της δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως φύλλο συκής για την κατάσταση του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θέλω να είμαι σαφής ότι τα τελευταία χρόνια σημειωθεί βήματα πίσω, όσον αφορά τα μέλη των εθνοτικών μειονοτήτων έχουν επίσης και έννοιες που δεν είχουν θετική τάση.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός και οι σχέσεις με τον Ράμα, ο υφυπουργός εξωτερικών, Άλκης Πούλης, έχει δηλώσει παραίτηση?

Ντούλες: Έχει δηλώση παραίτηση πριν μερικές εβδομάδες για λόγους οι οποίοι γνωστοποιήθηκαν σε μένα όπως και στον Πρωθυπουργό. Θα δημοσιευθούν τη στιγμή που θα επισημοποιηθεί η παραίτηση. Έχει να κάνει και με το συνασπισμό, με τον τρόπο λειτουργίας και την κυβέρνηση.

 

Πώς πάει ο κυβερνητικός συνασπισμός, όπου είστε μέρος?

Ντούλες: Πιστεύω ότι για το κοινό έχει μικρή σημασία. Πάντα ήμου της εκτίμησης ότι στη χώρα μας, δεν έχουμε καμία παράδοση των συμμαχιών και συνεργασιών. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για μια συμμαχία που βασίζεται στην αρχή της σύνθεσης. Δεν υπάρχει καμία επαφή σε επίπεδο συνασπισμού, ούτε σε επίπεδο ευγένειας ούτε και θεσμικού. Πριν τις εκλογές διεξήχθησαν 4-5 τηλεφωνήματα για να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή του κάθε αρχηγού κόματος του εν λόγου συνασπισμού, ενώ μετά τις εκλογές της 23ης Ιουνίου δεν υπήρξε καμιά συνάντηση ευχαριστήρια για τη συμβολή και τη νίκη. Δεν είναι μόνο  ανησυχία ως πρόεδρος του ΚΕΑΔ. Αυτή τη τελευταία περίπτωση δεν μπορώ να την εξηγήσω γι’αυτό και να επιφυλάσσομαι. Είμαστε επίσημα μέρος του συνασπισμού και διαφωνούμε στις δομές μας, όπου οι ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Εν τω μεταξύ σε επίπεδο Πρωθυπουργού είναι αυτές ι οι σχέσεις, στο επίπεδο του ΣΚ, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας έχει μια αρμονική συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό.

 

Οι ψήφοι του Κόμματος Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας για τη εδαφική μεταρρύθμιση

Η αποστασιοποίηση του κοινοβουλευτικού συνασπισμού μήπως έχει να κάνει με την προσέγγιση του ΚΔΕΕ με την πλειοψηφία?

Ντούλες: Είμαστε αναγκασμένοι να συζήσουμε με μερικά κλισέ που δημιουργούνται στην αντίληψη. Έχει δημιουργηθεί μια ιδέα οτι το ΚΕΑΔ έχει πολιτικές συγκρούσεις με κάποιον αρχηγό κόμματος. Σε καμιά περίπτωση. Εμείς έχουμε μια σύγκρουση, η πολιτική αρχή με όλες αυτές τις ιδέες και τις πολιτικές πλατφόρμες που θέλουν να επισκιάσουν την Αλβανία με  τα φαντάσματα των περασμένων χρόνων. Εάν αυτή η χώρα εξυπηρετείται από το Ευρωπαϊκό πνεύμα τίποτα δε μας εμποδίζει να συνεργαστούμε με κανέναν

 

Τα παράπονά σας δε συνδέονται με το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Ράμα είναι πιο άνετα μετά την ψηφοφορία που έγινε στην εδαφική από το ΚΔΕΕ?

Ντούλες: Δεν έχουμε πρόβλημα ποιος έδωσε τους ψήφους, υποστηρίξαμε τη μεταρρύθμιση πρώτοι. Είναι μια δίκαιη αιτία. Αλλά αυτή απορρίφθηκε επειδή έχασε την ηθική από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός για μια διακίνηση ψήφων στο Κοινοβούλιο, για προσωρινές ρευστές συμμαχίες συμβίβασε την ουσία.  Ή ακόμα και μπανάλ συμφέροντα των συναδέλφων βουλευτών, φίλοι του Πρωθυπουργού σε συγκεκριμένες περιοχές όπως ήταν η περίπτωση της Χειμάρρας

 

Το θέμα της Χειμάρρας και η δήλωση του Ράμα

Τα επιχειρήματα που σας έδωσε ο Πρωθυπουργός Ράμα παρμένα από τον Τσάμπει’ δεν ευσταθούν;

Ντούλες: Τι σχέση έχουν οι φυλές, οι γλώσσες, οι γάμοι, με την εδαφική διαίρεση? Εσείς μας γυρνάτε σε περιόδους διαμάχης ποιος είμαι εγώ, ποιος είσαι εσύ; Αυτό δεν είναι ευρωπαικό πνεύμα. Ο δήμος της Χειμάρρας διοικείται κατά τα τελευταία 22 χρόνια από το ΔΚ, ΚΕΑΔ, ΣΚ. Αυτή η ομορφιά, η προοπτική είναι επίσης εκεί. Δεν έχω φυτέψει εγώ διαχωρισμούς στη Χειμάρρα, είναι αυτά τα λόγια του Πρωθυπουργού Ράμα, που τείνουν να δημιουργήσουν διαχωρισμούς δήθεν πατριωτικούς μόνο για να εξυπηρετήσει τα παράνομα συμφέροντα ενός βουλευτή του. Είναι χωρίς νόημα ότι κάνουν. Εκεί υπάρχει μια κακή πρόθεση, δεν υπάρχη μια αρχή. Εκεί στοχεύει η αλλοτρίωση της δημογραφική έκυεσης της περιοχής.

 

Η στάση του ΚΕΑΔ για τη διοικητική και συνταγματική μεταρρύθμιση

Η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αν δεν αποκατασταθεί ποια στάση θα κρατήσετε?  

Ντούλες: Εμείς θα το αμφισβητήσουμε πολιτικά. Θα εξετάσουμε την δυνατότηταα και από τη δική μας άποψη που είναι παρόμοια με εκείνη του ΔΚ και την υποστηρίζουμε, αλλά δεν αποκλείουμε τη δυνατότητα και εμείς να καταφύγουμε στο δικαστήριο. Εύχομαι το Συνταγματικό δικαστήριο να εκδώσει απόφαση το συντομότερο δυνατόν, γιατί δεν είναι από εκείνα τα θέματα που μπορεί να περιμένει τις γραφειοκρατίες αυτού του ιδρύματος. Δεύτερον, δεν φταίμε εμείς που πάντα μας πάνε στις κάλπες χωρίς επαρκές χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσουμε τις πλατφόρμες. Ως εκ τούτου, το προϊόν είναι πάντα αμφισβητήσιμο. Από την άλλη, προετοιμαζόματε για ένα τοπικό δημοψήφισμα στη Χειμάρρα και στο Λούκοβο. Έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματική διάταξη. Δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα να εφαρμοστεί σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, αλλά θα πρέπει να δημιουργήσει μια παράδοση που θα αναγνωρίζεται και θεσμικά η γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης

Πως σας φαίνεται να διοικείται  ένα κοινοβούλιο χωρίς αντιπολίτευση?

Ντούλες: Δεν είναι ευχάριστη κατάσταση για κανέναν. Στη συνείδησή μου το μποϊκοτάζ δουλεύει πάντα εις βάρος του που μποϊκοτάρει .

0 comments

Add your comment

Nickname:
E-mail:
Website:
Comment:

Other articlesgo to homepage

Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης

Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης(0)

Συνάντηση στελεχών και κατοίκων της περιοχής διοργανώθηκε σήμερα στη Δερβιτσάνη, με το συντονισμό του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Αργυρόκαστρο, αναφορικά με τις εκλογές της 25ης Απριλίου. Κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ – Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα ενώ μετείχαν επίσης ο υποψήφιος της Συμμαχίας για Αλλαγή της Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Μπάρκας και

Συνάντηση προέδρου ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας  με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια

Συνάντηση προέδρου ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια(0)

Συνάντηση με μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία πραγματοποίησε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, στο υπουργείο. Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΔΕΕΕΜ-Ομονοίας, Βασίλη Κάγιο, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και τον πρόεδρο του παραρτήματος Ομόνοιας στη Χειμάρρα, Φρέντι Μπελέρη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου

Προεκλογική συνάντηση στο Παράρτημα ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα

Προεκλογική συνάντηση στο Παράρτημα ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα(0)

Ντούλες: Με την ψήφο και την επιλογή μας στις 25 Απρίλη ας στηρίξουμε το διαχρονικό αγώνα για ιδιοκτησιακό, σεβασμό της αρχής αυτοπροσδιορισμού, γλώσσα και παιδεία για τα μέλη της ΕΕΜ Με πρωτοβουλία του Τοπικού Παραρτήματος της ΔΕΕΕΜ.ΟΜΟΝΟΙΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Χιμάρας, προεκλογική συνάντηση με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα

Προεκλογική δραστηριότητα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ  στη Λειβαδιά

Προεκλογική δραστηριότητα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Λειβαδιά(0)

Συνάντηση με στελέχη και μέλη των δομών της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, διοργάνωσε σήμερα το τοπικό της Παράρτημα ενόψει των Εκλογών της 25ης Απριλίου, στη Λειβαδιά. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες καθώς επίσης και η επικεφαλής του Συνδυασμού της Αντιπολίτευσης

Ο Ντούλες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΕΕΜ, το ρόλο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας κ.α.

Ο Ντούλες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΕΕΜ, το ρόλο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας κ.α.(0)

Η μετακίνηση του Προέδρου της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα-ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, απ’ την εκλογική Περιφέρεια Αυλώνας σ’ αυτή της Πρωτεύουσας – Τίρανα, ενώ εκ πρώτης όψης φαίνεται όχι θεμιτή, λειτουργεί ωστόσο ουσιαστικά σε ότι αφορά την μεταφορά των προβλημάτων που απασχολούν τα μέλη της ΕΕΜ, ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Εξ άλλου ο κ. Νοτύλες έχει

read more

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.