banner

Συνέντευξη Βαγγέλη Ντούλε, Προέδρου ΚΕΑΔ στη Δημόσια Τηλεόραση: ζητήματα δικαιωμάτων της ΕΕΜ, εσωτερική πολιτική κατάσταση, Ευρωπαϊκή προοπτική Αλβανίας, Ελληνοαλβανικές σχέσεις…

Εφ’ολης της ύλης συνέντευξη του Βαγγέλη Ντούλε στη αλβανική δημόσια τηλεόραση

Συνέντευξη Βαγγέλη Ντούλε, Προέδρου ΚΕΑΔ στη Δημόσια Τηλεόραση: ζητήματα δικαιωμάτων της ΕΕΜ, εσωτερική πολιτική κατάσταση, Ευρωπαϊκή προοπτική Αλβανίας, Ελληνοαλβανικές σχέσεις…

Ψες ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, ήταν προσκεκλημένος του πολιτικού αναλυτή Λορέντς Βαγγέλη, στην εβδομαδιαία εκπομπή τους πολιτικής επικαιρότητας, στην Δημόσια Τηλεόραση (RTSH).

Υπήρξε μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε σε σχεδόν μία ώρα συζήτησης να εκτεθούν οι απόψεις του ΚΕΑΔ ως πολιτικός βραχίονας της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, και κατά συνέπεια αυτόνομος πολιτικός φορέας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, για σειρά ζητημάτων που ειδικά αναφέρονται σ αυτή.

Ο κ. Ντούλες με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο, πολιτική διεισδυτικότητα και ήπιους τόνους ανέφερε την υπόθεση της εκτέλεσης Κωνσταντίνου Κατσίφα, πράγμα που ειδικά με τις καθυστερήσεις στην εκπόνηση του εισαγγελικού πορίσματος έχει επιβαρύνει το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στους κόλπους της ΕΕΜ. Συγκεκριμένα στερεότυπα και ειδικά η έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για προσέγγιση της υπόθεσης στην ουσία βάζουν στο κάδρο εθνικιστικών κύκλων την Ελληνική κοινότητα. Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ συνέστησε και στα ΜΜΕ να είναι ακόμη πιο προσεκτικά και να μην συμβάλουν εκούσια ή ακούσια στην όξυνση του κλίματος.

Εξ άλλου είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η στάση έναντι της υπόθεσης της πρακτικής εφαρμογής δικαιωμάτων για την ΕΕΜ και βελτίωση όλου του πλαισίου προσέγγισης της αποτελεί κλίμακα αξιολόγησης στην πορεία προσέγγισης των προαπαιτούμενων για ενταξιακή πορεία.

Ο κ. Ντούλες απάντησε με νηφαλιότητα σε σχετική ερώτηση για τους Πεσόντες Έλληνες Στρατιωτικούς του 1940-41, τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια και προκαταλήψεις περί σηματοδότησης εδαφικών διεκδικήσεων από Ελλάδα μέσω αυτών. Έκρινε θετικότατο βήμα το γεγονός ότι η Διακρατική Συμφωνία υλοποιείται και υπάρχει επιτέλους θετική ανταπόκριση απ την Αλβανία για το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα. Εξ άλλου ανέφερε παραδείγματα όπως στην Ελλάδα που υπάρχουν ακόμη και Κοιμητήρια για τους Ναζί κατακτητές και όχι πια για τους Έλληνες που υπήρξαν οι πρώτοι που με τη θυσία τους επέστρεψαν στην Ευρώπη και τους λαούς της την αισιοδοξία της νίκης επί του σκοταδιού του φασισμού και ναζισμού. Τα περί συνόρων και οριοθέτησης δια των κοιμητηρίων τα θεώρησε γελοιότητες ενώ την χειραγώγηση προσβολή στη μνήμη των νεκρών.

Αναφέρθηκε κατόπιν ενδιαφέροντος του δημοσιογράφου στο θέμα του Νόμου Εμπόλεμου Κατάστασης θεωρώντας τον νεκρό κατόπιν της σχετικής Κυβερνητικής Απόφασης Α. Παπανδρέου 1987. Επίσης αποκάλυψε σχετικές διαβεβαιώσεις ελληνικών κυβερνήσεων σε επίσημες συναντήσεις με Αλβανικές αντιπροσωπείες και δεν απέφυγε αναφέρει ιστορικό πλαίσιο όπου πρώτα το Αλβανικό Βασίλειο ανακήρυξε πόλεμο στην Ελλάδα, μαζί με την φασιστική Ιταλία.

 

Ο κ. Ντούλες ανέλυσε θετικές εξελίξεις που υπήρξαν στα ελληνοαλβανικά πράγματα καθόσον τηρούνταν ανοιχτός ο διάλογος Μπουσάτι- Κοτζιά.

Επέκρινε έντονα απόφαση Ράμα να προσφύγει Συνταγματικό Δικαστήριο για απόρριψη Συμφωνίας 2009 για ΑΟΖ και την απόφαση του ίδιου του Δικαστηρίου, όπου αμφότερες το μόνο που δεν εξυπηρετούν είναι το συμφέρον της Αλβανίας και του αλβανικού λαού. Το πνεύμα της αιτιολόγησης της προσφυγής και απόφασης αφορούν σε χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση ΟΗΕ για Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών και συναφή.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ άλλη μια φορά με πολιτική αμεσότητα απάντησε στην σπέκουλα που γίνεται γύρω απ το θέμα των Τσάμιδων μουσουλμάνων, τη διαστρέβλωση των γεγονότων, τη χειραγώγηση για δηλητηρίαση της κοινής γνώμης χωρίς ουσιαστικό πολιτικό αντίτιμο. Για την Ευρώπη και τον πολιτικό πολιτισμό της τα ζητήματα που αφορούν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν οριστικά τακτοποιηθεί από τις αποφάσεις των νικητριών δυνάμεων αμέσως μετά τον Πόλεμο.

Για την εξέλιξη στο πεδίο ορισμού ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποτυχία ώστε κάτι τέτοιο να είχε γίνει στο πρόσφατο Συμβούλιο ΕΕ ο Πρόεδρος ΚΕΑΔ τος ευθύνες επιρρίπτει στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την Κυβέρνηση του. Τον κατέκρινε ότι κρύβεται πόσω απ το βέτο του Γάλλου Προέδρου, ενώ τα πραγματικά αίτια αποτυχίας αφορούν στην εσωτερική πολιτική κατάσταση και περιγράφονται αναλυτικότερα στο σχετικό Ψήφισμα της Μπουτεστάγκ.

Η δημοκρατία στη χώρα πάσχει, για πρώτη φορά έγιναν μετά το 1990 μονοκομματικές εκλογές, το δικαστικό σύστημα έχει παραλύσει, η οικονομία χωλαίνει ενώ τα εισοδήματα των πολιτών κινούνται στα όρια εξαθλίωσης, το οργανωμένο έγκλημα οργιάζει ενώ η διαφθορά πνίγει την επιχειρηματική πρωτοβουλία και υπό τέτοιες συνθήκες η ένταξη είναι προφανώς ανέγγιχτη πραγματικότητα ενώ την πληρώνει ο ίδιος ο Αλβανικός λαός.

Για τον Πρόεδρο ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε απ τον Ράμα και το σχήμα του δεν δύναται να προσδοκά κανείς αλλαγή ή έστω ελπίδα επιδόσεων στους τομείς που η κατάσταση χωλαίνει. Μονόδρομος παραμένει η διενέργεια πρόωρων εκλογών με υπηρεσιακή κυβέρνηση επαρκούς θητείας και προφανώς τις απαραίτητες τροποποιήσεις εκλογικής νομοθεσίας και αναθεώρησης εκλογικού μηχανισμού.

0 comments

Add your comment

Nickname:
E-mail:
Website:
Comment:

Other articlesgo to homepage

Ντούλες: Ιδιαίτερα επιθετικός ο Πρωθυπουργός στην αρπαγή της ακινήτου περιουσίας στην Παραλιακή  Ζώνη

Ντούλες: Ιδιαίτερα επιθετικός ο Πρωθυπουργός στην αρπαγή της ακινήτου περιουσίας στην Παραλιακή Ζώνη(0)

  Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν χθεσινή συνέντευξη σε πολιτικό κανάλι του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε.  Πρόκειται για εκπομπή πολιτικού περιεχομένου στην ενημερωτική ζώνη του καναλιού “ABC NEWS” των Τιράνων και το δημοσιογράφο Έντρι Τζάφο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ντούλες είχε την ευκαιρία βασικά να αναλύσει τα περί του Σχεδίου Νόμου για Οριστικοποίηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – 26.02.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – 26.02.2020(0)

Τίρανα, στις 26.02.2020     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ   Το Κόμμα Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το τελευταίο διάστημα οργανώνει κύκλο επαφών με αντιπροσωπευτικά σωματεία και κοινωνικές ομάδες συμφερόντων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που άπτεται του θέματος των ιδιοκτησιών σε γενικότερο πλαίσιο και του Νομοσχεδίου «Για την ολοκλήρωση των μεταβατικών διαδικασιών της ιδιοκτησίας στην Αλβανική

Ημερίδα για τις μειονότητες με πρωτοβουλία του ΚΕΑΔ στα Τίρανα

Ημερίδα για τις μειονότητες με πρωτοβουλία του ΚΕΑΔ στα Τίρανα(0)

Η καθιερωμένη Ημερίδα για τα δικαιώματα των εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων που αναγνωρίζει πλέον και δια Νόμου η πολιτεία στην Αλβανία, διοργανώθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Τιράνων. Πρόκειται για ετήσια δράση υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα- ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλη Ντούλε, που ήταν να γίνει την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα με αντιπροσωπεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα με αντιπροσωπεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ(0)

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει εκτεθειμένους τους συμπατριώτες μας στην Αλβανία και θα υποστηρίξει τα δικαιώματά τους. Η Αλβανία πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία είναι απολύτως συνυφασμένη με τον σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κατά τη συνάντηση που είχε απόψε με αντιπροσωπεία

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με αντιπροσωπεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με αντιπροσωπεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ(0)

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας/Ομόνοια και του κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην πολυεπίπεδη στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για ενίσχυση των

read more

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.