banner

Video back to homepage

Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Κάμζα: Ο Μέτα να παρατείνει 6 μήνες τις εκλογές, να ανοίξει ο δρόμος μεταβατικής κυβέρνησης Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Κάμζα: Ο Μέτα να παρατείνει 6 μήνες τις εκλογές, να ανοίξει ο δρόμος μεταβατικής κυβέρνησης(0)

Οι πρόεδροι του «Φόρουμ για Ελεύθερες εκλογές», σύμμαχοι του ΔΚ της αντιπολίτευσης είχαν ως επόμενο σταθμό για την παρουσίαση των θέσεών τους για το ξεπέρασμα της πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής κρίσης που μαστίζει την Αλβανία το Δήμο της Κάμζα.

Οι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους πολίτες να σκληρύνουν την αντίστασή τους και να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της 2 Ιουνίου κι απηύθυναν έκκληση στον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας, ως η μοναδική συνταγματική αρχή της χώρας, να δηλώσει την παράταση των αυτοδιοικητικών εκλογών για τους έξι επόμενους μήνες.
«Βλέπετε όλοι σας ότι ο Ράμα βασιλεύει μόνος του ως σουλτάνος σε όλα τα αλβανικά ιδρύματα. Αυτός είναι «γύπας» που έβαλε παντού τα νύχια του κι έκλεψε τις εκλογές. Δεν μπορούμε να κατονομάσουμε ως κλέφτες μόνο μεμονωμένα άτομα ή δήμαρχοι, ήταν ο ίδιος εμπνευστής της παρεκτροπής της βούλησηςτου κυρίαρχου λαού. Δεν θα μπορούσε να κλέψεις ψήφους ο Ντάκο χωρίς την ευλογία του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στους ίδιους ανθρώπους έδωσε τη δυνατότητα να ασκούν εξουσία», είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος, Αγκρόν Ντούκα.

 

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φατμίρ Μεντίου τόνισε σε έντονούφος: «Απαιτούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως η μόνη συνταγματική αρχή της χώρας, ο οποίος έχει χρέος να εγγυηθεί την ενότητα του λαού, την πλουραλιστική και δημοκρατική κοινωνία, ο οποίος συνταγματικά έχει την ευθύνη να εγγυηθεί την κοινωνία που στηρίζεται στην ελευθερία της ψήφου, να εκφραστεί υπέρ της παράτασης για ένα διάστημα 6 μηνών των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η προθυμία του να οδηγηθεί στη λύση αυτή έχει και τη δική μας προθυμία και κατανόηση, αλλά δεν έχει την προθυμία και την κατανόηση της εξουσίας του εγκλήματος».
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, στην παρέμβαση του εστίασε στην ουσία του θέματος: «Με την πάροδο του χρόνου φαίνεται σαν να έχουμε κι εμείς οι ίδιοι να έχουμε προσαρμοστεί με την ανισότητα, την αδικία, την κλεμμένη ψήφο. Συχνά μυθοποιούμε τους ασκούντες την εξουσία, τις κυβερνήσεις, αποδίδοντάς του ανεξέλεγκτες εξουσίες. Τέτοια φαινόμενα η Ευρώπη δεν τα αποδέχεται, είναι μη επιτρεπτές πραγματικότητες με τις οποίες δεν μπορεί να συνυπάρξει. Στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι διεφθαρμένοι πολιτικοί σαν τον Έντι Ράμα δεν μπορεί και δεν θα θεωρούνται ποτέ ως ισότιμοι. Η δική μας γενιά είναι μια αυταπάτη, αλλά πάνω μας βαραίνει η ευθύνη να μην είναι τέτοια και η επόμενη γενιά των παιδιών μας. Δεν δικαιούμαστε να χαρίσουμε μια ακέρια γενιά της δικής μας κοινωνίας στον Έντι Ράμα και στα ύπουλα κι απόκρυφα συμφέροντά του. Είναι η ώρα να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση».

Ο χαρισματικός πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ανάπτυξη, Ντασαμίρ Σέχου είπε με παραστατικό τρόπο ότι «αυτός ο άνθρωπος έχει βάλε το χέρι στην τσέπη καθενός μας και τα κλοπιμαία τα μοιράζεται με 10-15 άτομα. Μέρος των χρημάτων προέρχεται και από τις μαύρες δραστηριότητες του υπόκοσμου, από τα ναρκωτικά και το έγκλημα κι έχει προορισμό την αγορά της ψήφου. Πρόκειται πια για έναν φαύλο κύκλο: με τα λεφτά αγοράζουμε τις ψήφους, με τις ψήφους βάζουμε στο χέρι στην εξουσία για να κλέψουμε ξανά τις ψήφους και να ερχόμαστε πάντα στην ίδια αφετηρία, αφού διανύσουμε έναν πλήρη κύκλο. Θα πρέπει να σπάσουμε αυτή τη σχέση του μαύρου χρήματος με την εξουσία. Γι αυτό έχομε χρέος να ξεσηκωθούμε σε μια αντίσταση ζωής ή θανάτου».

Ο μοναδικός δρόμος είναι η διαμαρτυρία και η σύγκρουση. Όλα έχουν ένα τέλος, αυτό που αξίζουν. Τα σκάνδαλα ακολουθούν το ένα το άλλο, δεν πρόκειται μόνο για τη βούλησή να τον διώξουμε ή της αντιπολίτευσης να έρθει στην εξουσία. Δε ζητά εξουσία η αντιπολίτευση, δε ζήτηση πρωθυπουργία στο τραπέζι ο Μπάσα. Εμείς απαιτούμε την απομάκρυνση του πρωθυπουργού που είναι πια όμηρος των εγκληματικών συμμοριών», τόνισε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νάρντ Ντόκα.

 

 

Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Σκόδρα: Χωρίς την αντιπολίτευση δεν υπάρχουν εκλογές Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Σκόδρα: Χωρίς την αντιπολίτευση δεν υπάρχουν εκλογές(0)

Η πόλη της Σκόδρας ήταν ο πέμπτος σταθμός του «Φόρουμ για ελεύθερες εκλογές» που οργάνωσε η ομάδα των Κεντροδεξιών Κομμάτων. Οι σύμμαχοι του ΔΚ, Βαγγέλης Ντούλες, Ντασαμίρ Σέχι, Ναρντ Ντόκα, Φατμίρ Μεντίου και Αγκρόν Ντούκα μίλησαν για την κατάσταση που διέρχεται η χώρα σε συνάντηση με τις κομματικές δομές και τους οπαδούς και συμπαθούντες των κομμάτων που εκπροσωπούν.

Οι επικεφαλείς των κομμάτων των αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας την ενοποιημένη στάση τους περί ελεύθερων και έντιμων εκλογών, ερμήνευσαν τους λόγους που έχουν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία κι έκαναν γνωστή στους οπαδούς τους την «Πλατφόρμα για Συνταγματική Συμφωνία» 12 σημείων, επισημαίνοντας ότι στις 30 Ιουνίου «δεν θα υπάρξουν και δεν θα μπορούσε να υπάρξουν» εκλογές απούσας της αντιπολίτευσης.

“Ο πρωθυπουργός, αναθεματίζει και θεωρεί ως αναπληρωτές του ΔΚ όσους σήμερα βρίσκονται στο Κοινοβούλιο. Εκείνοι, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, αφού έχουν την άποψη ότι εκλογές με ένα κόμμα δεν μπορεί να γίνουν, θα πρέπει να απέχουν του Κοινοβουλίου. Εμείς αναλαμβάνουμε ώστε, από κοινού, όλη η πολιτική να συμφωνήσει, να έχει τη θετική βούληση, να ξεκοπεί τελεσίδικα από το έγκλημα. Κι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα από μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα χρειαστεί έναν ορισμένο χρόνο.Δεν μπορεί να γίνει ούτε σε μια βδομάδα ούτε σε δυο βδομάδες ούτε για ένα μήνα ούτε για δυο μήνες, αλλά, ίσως θα χρειαστεί 5-6 μήνες», επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος και Περιβάλλοντος Αγκρόν Ντούκα.

«Εμείς αντιστεκόμαστε για το πιο ουσιώδες επίτευγμα αυτών των 28 χρόνων, την ελευθερία να εκλέγουμε. Αν απολέσομε κι αυτό, τότε η δημοκρατία παραμένει μια κενή λέξη. Επιστρέφουμε εκεί που ήμασταν. Γι αυτό θα σας έκανα ξανά έκκληση ώστε την προσεχή Κυριακή, θα μας χρειαστεί και μια άλλη Κυριακή ίσως, θα μας χρειαστεί ώστε εδώ στη Σκόδρα να οργανωθούμε καλύτερα, διότι άλλος δρόμος δεν μας έχει απομείνει. Εκείνος ο κύριος επιχειρεί να κάνει μονοκομματικές εκλογές, εμείς του λέμε «δεν θα το επιτρέψομε», είναι δικαίωμά μας οι εκλογές. Μπορούμε να έχουν πλουραλισμό, αν είμαστε ικανοί μπορούμε, αν μας σπάσουν, εύγε τους. Δεν μας παραμένει τίποτε άλλο, παρά να τους αντέξουμε μετά, να σκύψουμε το κεφάλι και να καθίσουμε στ’ αβγά μας. Εγώ σας ευχαριστώ κι είμαι σίγουρος ότι η Σκόδρα δεν το σκέφτεται να σκύψει το κεφάλι», είπε ο πρόεδρος του Κόμματος της Εθνικής Ανάπτυξης, Ντασαμίρ Σέχι.

Οι επικεφαλείς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης έκλεισαν τη συνάντηση απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης στις 2 Ιουνίου.

 

 

 

 

Βαγγέλης Ντούλες: Ανακρίσεις – φάρσα κατά μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για τρομοκρατία Βαγγέλης Ντούλες: Ανακρίσεις – φάρσα κατά μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για τρομοκρατία(0)

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες σε συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι στα Τίρανα, απηύθυνε την έντονη διαμαρτυρία για τις ανακρίσεις –ϕάρσα κατά των δεκάδων μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για τρομοκρατία. Η καταγγελία Ντούλε έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες μέρες η Εισαγγελία Βαρέων Εγκλημάτων καλεί δεκάδες πολίτες, μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας υπό την ιδιότητα των ατόμων έναντι των οποίων διεξάγονται ανακρίσεις για το ποινικό αδίκημα που προβλέπεται από το άρθρο 50 (τρομοκρατικές ενέργειες κατά των εκπροσώπων του κράτους και του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας είτε κατά άλλων ατόμων εξαιτίας της κρατικής ή κοινωνικής δράσης τους) και του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα (Νόμος αρ. 5591 ημερομηνίας 15.06.1977, τροποποιημένου δια του Νόμου αρ. 6300 ημερομηνίας 27.03.1981), σε σχέση με την ποινική δίωξη αρ. 26 του έτους 2019.

Το περιεχόμενο, η μορϕή, καθώς και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ξυπνούν στη μνήμη όλων μας τον επαίσχυντο Φάκελο «LOTUS», εμπνεύσεως Γκαζιντέντε του 1994, το ανακριτικό πογκρόμ των εκατοντάδων μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και τη Δίκη –ϕάρσα κατά των πέντε ηγετών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το παραισθησιογόνο δημιούργημα «LOTUS» κατέρρευσε στο Κοινοβούλιο, στο Δικαστήριο, στην εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη, δεν μπορεί να αγνοήσουμε τα τραύματα που άϕησε πίσω στις γραμμές των μελών της ΕΕΜ, στην εικόνα της χωράς στο διεθνή στίβο και, ϕυσικά, στις σχέσεις με τους δυτικούς συμμάχους. Δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι χρειάστηκε και η διαμεσολάβηση του Λευκού Οίκου μέσω ειδικού απεσταλμένου για τη διαλεύκανση της αλήθειας και την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Η ανακύκλωση αυτής της υπόθεσης υπηρετώντας ανάγκες καθημερινής πολιτικής κατανάλωσης περιέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν άτομα και ομάδες, στο χώρο της πολιτικής και, δυστυχώς, και στη δικαιοσύνη που στοχεύουν να διατηρήσουν ζωντανά στερεότυπα και προκαταλήψεις – υπολείμματα του ολοκληρωτικού καθεστώτος έναντι των μελών της ΕΕΜ, να δημιουργήσουν κλίμα διώξεων κι ανασϕάλειας στις γραμμές της, να καλλιεργούν τεχνητά πνοή εθνικής αντιπαλότητας, πλήττοντας την αρμονική συμβίωση.

Η έκκλησή μας κινείται σε αντίθετη ροπή: την επανεξέταση των πολιτικών εγγύησης και σεβασμού των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, την συμπλήρωση από πλευράς της κυβέρνησης  του εϕαρμοστικού νομικού καθεστώτος για το οποίο έχει υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκής Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά που, χωρίς κανένα λόγο, κωλυσιεργεί εδώ και άνω τους ενός χρόνου, την αύξηση των συστηματικών προσπαθειών για τη δημιουργία κοινής γνώμης ευρωπαϊκής πνοής σε σχέση με το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Ειδικά, απευθυνόμαστε στη Δικαιοσύνη, η οποία δεν πρέπει να γίνεται μέρος των πολιτικών παιγνιδιών και να είναι θεσμικά πιο προσεχτική έναντι της γλώσσας και των πράξεων εθνικού παροξυσμού που εκδηλώνονται από μεμονωμένα άτομα έως και πολιτικές δυνάμεις και ΜΜΕ, έναντι των οποίων μέχρι σήμερα έχει επιδείξει απαράδεκτη ανοχή».

 

Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Λέζα: Δεν θα επιτρέψουμε εκλογές φάρσα στις 30 Ιουνίου Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Λέζα: Δεν θα επιτρέψουμε εκλογές φάρσα στις 30 Ιουνίου(0)

Η Λέζα ήταν ο επόμενος σταθμός της «Κεντροδεξιάς συμμαχίας». Οι ηγέτες των πέντε συμμαχικών με το ΔΚ κομμάτων, Βαγγέλης Ντούλες της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φατμίρ Μεντίου του Ρεπουμπλικανικού, Αγκρόν Ντούκα του Αγροτικού, Ναρντ Ντόκα των Χριστιανοδημοκρατών και του Ντασαμίρ Σέχι της Εθνικής Ανάπτυξης ανέπτυξαν ανοικτή συζήτηση με τα στελέχη και τους οπαδούς των κομμάτων των οποίων ηγούνται.

Σ’ αυτή τη διοργάνωση, η οποία είναι πια γνωστή ως το «Φόρουμ για Ελεύθερες Εκλογές» έγινε συζήτηση για το εύρος της πολιτικής, θεσμικής και οικονομικής κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα.

Κοινό συμπέρασμα είναι ότι, ενώ έχουν παρέλθει 30 χρόνια μεταβατικής περιόδου, έφτασε πια η ώρα ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν ελεύθερες, έντιμες και ισότιμες, μέσα από μια «Μεταβατική Κυβέρνηση» χωρίς τον Έντι Ράμα πρωθυπουργό.

Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων δήλωσαν ότι οι πολίτες δε θα επιτρέψουν να μετατραπούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 30 Ιουνίου σε μία φάρσα για τη δημοκρατία. Απευθύνοντας έκκληση στην αλβανική πολιτική να αποτρέψει τη σύγκρουσή και τη διένεξη, επεσήμαναν ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία των πολιτικών συνθηκών για τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης. Η οποία κυβέρνηση θα απελευθερώσεις τις εκλογές, την οικονομία και θα ανοίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο για την Αλβανία, βάζοντας τέρμα, μετά από τη διέλευση τριών δεκαετιών, στην παρατεταμένη αλβανική μετάβαση από την δικτατορία στη δημοκρατία.

Η συνάντηση έληξε κάνοντας έκκληση στους πολίτες να κινητοποιηθούν όχι μόνο για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών –φάρσα , αλλά και να εκδηλώσουν ευρεία συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο που η ενωμένη αντιπολίτευση έχει καλέσει για τις 25 Μάιου.

 

 

 

Συνάντηση του κινήματος των 5 στο Φιέρι: ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Συνάντηση του κινήματος των 5 στο Φιέρι: ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ(0)

Μετά από τα Τίρανα και το Δυρράχιο, το «Φόρουμ για ελεύθερες εκλογές» των Κομμάτων της Κεντροδεξιάς είχε επόμενο σταθμό την πόλη Φίερι.

Οι σύμμαχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντασαμίρ Σέχι, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ανάπτυξης, Ναρντ Ντόκα, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Φατμίρ Μεντίου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του Κόμματος Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο Αγκρόν Ντούκα, πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος είχαν καλέσει σε δημόσια διαβούλευση στελέχη και οπαδούς των κομμάτων τους στην ευρύτερη περιφέρεια του Φίερι.

Οι επικεφαλείς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γνωστοί για την κοινή στάση τους περί ελεύθερων και ισότιμων εκλογών, εξήγησαν τους λόγους που τους οδήγησαν στην υιοθέτηση αυτής της πρωτοβουλίας και, έκαναν επίσης, γνωστή στους υποστηρικτές τους την «Πλατφόρμα συνταγματικής συμφωνίας» 12 σημείων που είχαν προκηρύξει το προηγούμενο διάστημα.

Σχολιάζοντας τα δύο τελευταία πανεθνικά συλλαλητήρια που οργάνωσε η ενωμένη αντιπολίτευση απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργώς στην αντίσταση της αντιπολίτευσης έναντι της παράνομης πλειοψηφίας.

Η αντιπολίτευση διαδηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να διεξαχθούν εκλογές φάρσα στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ελεύθερες και ισότιμες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν και να εγγυηθούν μόνο με μία Μεταβατική Κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες ήταν σαφής στην παρέμβασή του, επισημαίνοντας ότι «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ελάχιστη ομαλότητα σε κάθε πτυχή του πολιτικού και κοινωνικού βίου. Η χωρίς προηγουμένου καλπονοθεία είχε ως μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση της εξουσίας ως μέσο για τη περιουσιακή και οικονομική λεηλασία της χώρας. Γι αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμείνει ακόμη έστω και για να ένα δευτερόλεπτο. Η Αλβανία δεν αξίζει να έχει τον Έντι Ράμα επικεφαλής της διαχείρισης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας».

 

 

 

 

Πρόεδρος ΚΕΑΔ:  Απαιτείται πλήρη αναθεώρηση πολιτικών και πρακτικών σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων Πρόεδρος ΚΕΑΔ:  Απαιτείται πλήρη αναθεώρηση πολιτικών και πρακτικών σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων(0)

Συνέντευξη Τύπου Προέδρου ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε

Εν συνεχεία της επίσημης θέσης μας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην κοινή ανακοίνωση με τη Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ:

1.Θα θέλαμε να εκφράσουμε ξανά τον αποτροπιασμό μας και να καταδικάσουμε δυναμικά την ενέργεια βανδαλισμού κατά την αφαίρεση των δίγλωσσων οδικών πινακίδων στο Δήμο Φοινίκης. Η εν λόγω ενέργεια αποτελεί βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την εγχώρια νομοθεσία, καθώς κι από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και πραχτικές.

2. Ο πρωθυπουργός Ράμα, «με ενέργειες ύαινας τη νύχτα και με συμπεριφορά σαν αρνάκι την ημέρα», χθες υπαινίχθηκε τεχνικούς λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την απαράδεκτη ενέργεια και υποσχέθηκε την επανατοποθέτηση των πινακίδων. Και στην περίπτωση που εξαντλήσουμε κάθε όριο δικιάς μας θετικής πολιτικής βούλησης και θεωρήσουμε αυτές τις δηλώσεις ειλικρινείς, οι κάτωθι ερωτήσεις απαιτούν απάντηση:

α. Γιατί οι πινακίδες αφαιρέθηκαν τη νύχτα μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και παρουσία αναίτιας αστυνομικής συμμετοχής;

β. Γιατί δεν προηγήθηκε της ενέργειας αυτής η επικοινωνία και η θεσμική συνεργασία της κυβέρνησης με την τοπική εξουσία;

γ. Γιατί η κυβέρνηση του κυρίου Ράμα δεν τοποθέτηση η ίδια τις δίγλωσσες πινακίδες στο χώρο όπου βιώνει παραδοσιακά και σε σημαντικούς αριθμούς η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, όπως προβλέπει ο Νόμος «Για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων» που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2017;

δ. Γιατί η κυβέρνηση Ράμα δεν έγκρινε ακόμη τις αναγκαίες εφαρμοστικές διατάξεις προς εφαρμογή του Νόμου «Για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων», ενώ υπάρχει νομική υποχρέωση που θα έπρεπε να είχε συμπληρωθεί το Μάη του 2018;

ε. Γιατί δεν ελήφθη κανένα μέτρο για τους αυτουργούς της συστηματικής καταστροφής των δίγλωσσων πινακίδων στον οδικό άξονα Κακαβιά –Αργυρόκαστρο; Γιατί δεν αποκαταστάθηκαν αυτές;

3.Καταγγέλλουμε τη γλώσσα μίσους, αλλά και τις κραυγές για εθνική διένεξη που αρθρώθηκε δημοσίως αυτές τις μέρες, από άτομα, ομάδες ή και πολιτικές δυνάμεις και απευθυνόμαστε στην Εισαγγελία για τη σοβαρή εξέταση αυτών των περιπτώσεων.

4.Απαιτούμε από την κυβέρνηση την επανεξέταση των πολιτικών αναφορικά με το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων των Μειονοτήτων σε συνταύτιση και με το γράμμα και το πνεύμα την τέταρτης αξιολόγησης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αλβανία, η οποία δημοσιοποιήθηκε το Μάρτιο του 2019, τροποποιώντας και συμπληρώνοντας τη Νομοθεσία, συγκροτώντας τις απαραίτητες δομές εφαρμογής, εφαρμόζοντας συστηματικά προγράμματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης της κοινής γνώμης σχετικά με τα δικαιώματα των Μειονοτήτων.

 

 

 

Εκδήλωση τωv 5 κεντροδεξιών Κομμάτων στο Δυρράχιο Εκδήλωση τωv 5 κεντροδεξιών Κομμάτων στο Δυρράχιο(0)

Δεύτερος σταθμός για την παρουσίαση της πλατφόρμας συνταγματικής αναθεώρησης με 12 σημεία που θα δώσουν λύση στην πολιτική κρίση, αλλά που θα επαναφέρουν την τάξη και τη νομιμότητα στη θεσμική λειτουργία του κράτους, ήταν η πόλη του Δυρραχίου.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από τα στελέχη και οπαδούς των πέντε κομμάτων οι κύριοι Ντούλες, Μεντίου, Ντόκα, Ντούκα και Σέχι ενημέρωσαν το ακροατήριο για τη συνάντηση με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Ιλλύρ Μέτα και την προθυμία του να καλέσει την τράπεζα των κομμάτων κι ανέπτυξαν τα 12 σημεία της πλατφόρμας συνταγματικής αναθεώρησης που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της πολιτικής κρίσης θεσμών και τη διενέργεια ελεύθερών, δίκαιων κι αδιάβλητων εκλογών με την επιμελητεία μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον υπαίτιο της κρίσης, τον Έντι Ράμα.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, τόνισε ότι η μπάλα δε βρίσκεται πια στο γήπεδο της αντιπολίτευσης η οποία με το κάψιμο των εντολών έκανε την υπέρτατη θυσία, αλλά είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης. Είναι όμως και στα χέρια σας, είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο, στην απόφασή σας να στείλετε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση συμμετέχοντας δυναμικά στα συλλαλητήριο με βασικό αίτημα την επαναφορά της εξουσίας στα χέρια του κυρίαρχου λαού.

Οι συναντήσεις των κομμάτων της κεντροδεξιάς θα συνεχιστούν και σε άλλες πόλεις.

 

https://youtu.be/ZCgC1rZVV-Q

 

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ – Απαιτούν πέντε κόμματα της Αλβανικής Αντιπολίτευσης ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ – Απαιτούν πέντε κόμματα της Αλβανικής Αντιπολίτευσης(0)

Μία μέρα μετά τις διμερείς συμφωνίες με το Δημοκρατικό Κόμμα, πέντε κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα το Κόμμα Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Χριστιανο –Δημοκρατικό Κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το Κόμμα Αγροτικής και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης και το Κόμμα Εθνικής Ανάπτυξης κάλεσαν σε ευρεία σύσκεψη τα στελέχη και τους οπαδούς τους στο ξενοδοχείο ΤΙΡΑΝΑ.

Οι πρόεδροι των κομμάτων Βαγγέλης Ντούλες, Ναρντ Ντόκα, Φατμίρ Μεντίου, Αγκρόν Ντούκα και Ντασαμίρ Σέχι, οι οποίοι παρέδωσαν τις βουλευτικές εντολές, και που τα τελευταία χρόνια έχουν ταύτιση απόψεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που αφορούν την εξυγίανση του πολιτικού περιβάλλοντος στην Αλβανία ερμήνευσαν στα στελέχη και τους οπαδούς τους το περιεχόμενο της συμφωνίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, κοινή συνισταμένη της οποίας είναι η δημιουργία τεχνικής κυβέρνησης χωρίς τον Έντι Ράμα ως τον υπαίτιο της πολιτικής κρίσης, η αποχή από τις κηρυγμένες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και οι τομές που θα οδηγήσουν στην εξυγίανση του μολυσμένου πολιτικού τοπίου στη χώρα.

Και οι πέντε ομιλητές έδωσαν έμφαση στα μέτρα για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας και επικεντρώθηκαν κυρίως στην ιδέα ότι όλα πρέπει να αρχίσουν με την αλλαγή του ίδιου του εκλογικού συστήματος προς το δικαιότερο. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το πλειοψηφικό με εθνική διόρθωση και οι ανοιχτές λίστες είναι κοινή απαίτηση των πέντε κομμάτων και προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν όλες οι προσπάθειες ώστε η αλλαγή να συνεισφέρει βέλτιστα στην εσωτερική δημοκρατία των ίδιων των κομμάτων και στην αναλογικότερη κατανομή της ψήφου σε κλίμακα επικράτειας.

Παρόμοιες συναντήσεις με τα κομματικά επιτελεία και τους οπαδούς τους οι πέντε πρόεδροι των εν λόγω κομμάτων θα κάνουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, συμμετέχοντας παράλληλα σε όλες τις κινητοποιήσεις της ενωμένης αντιπολίτευσης.

 

 

 

http://tachydromos.org/

 

 

ΝΤΟΥΛΕΣ, κατά την υπογραφή διμερούςσυμφωνίας με το ΔΚ: Επιστροφή στη νομιμότητα σεβασμού των ανθρωπίνων και περιουσιακών δικαιωμάτων ΝΤΟΥΛΕΣ, κατά την υπογραφή διμερούςσυμφωνίας με το ΔΚ: Επιστροφή στη νομιμότητα σεβασμού των ανθρωπίνων και περιουσιακών δικαιωμάτων(0)

Κατά τη συνάντηση υπογραφής διμερούς συμφωνίας συνεργασίας με το ΔΚ, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, έδωσε έμφαση στην επιστροφή της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού βίου της χώρας. Η βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, η καταστρατήγηση του πολιτικού βίου, η καταπάτηση και ωμή παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων, ειδικά στην κατά μήκους Ιόνια ακτή που ζει παραδοσιακά και σε συντριπτικούς αριθμούς η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία με ορίζοντα χρόνου, την οποία συμμερίζεται ο κάθε έλληνας βορειοηπειρώτης που έζησε τα τελευταία χρόνια το συνεχές σφυροκόπημα του κράτους και τους παρακράτους του ΈντιΡάμα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του ευρωπαϊστή ηγέτη της αλβανικής αντιπολίτευσης, Λουλεζίμ Μπάσα, στον πολιτικό λόγο, αλλά και στις πραχτικές ενέργειες του οποίου όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην αλβανική πολιτική σκηνή, όσο κι αν αναζητήσει κανείς, δε βρίσκει ούτε λέξη ούτε πρόταση που να καταφέρεται κατά των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και της ίδιας της Ελλάδας. Επί θητείας του οποίου, επικεφαλής του Αλβανικού ΥΠΕΞ υπογράφηκε η συμφωνία για τους Τάφους των Ελλήνων Πεσόντων του Σαράντα και η Συμφωνία για την ΑΟΖ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες απευθυνόμενος στα ΜΜΕ, τόνισε:

«Θα ήθελα να τονίσω ότι οι πολιτικές εξελίξεις εισέρχονται σε ένα καινούργιο στάδιο ποιότητας κι ευθύνης. Υπάρχει σαφής πολιτική άρθρωση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έναντι της διακυβέρνησης «Ράμα|» με συγκεκριμένη ατζέντα που εκτείνεται πιο πέρα από τους στενούς κομματικούς στόχους κι αγγίζουν την κεντρική ουσία του κράτους δικαίου και της λειτουργικής δημοκρατίας. Έχοντας αυτή την ξεκάθαρη αντιπολιτευτική άρθρωση και συνάμα τη μαζική στήριξη αυτού του κινήματος από πλευράς των πολιτών, δικαιωματικά απευθυνόμαστε στη συνείδηση των πολιτών: κανένας πολίτης δε συμβάλλει για το κράτος δικαίου, στην περίπτωση που δεν εκφράζει την καθημερινή εναντίωση, με κάθε μορφή και τρόπο, στα πλαίσια δημοκρατικών κανόνων, δηλώνοντας ότι κάθε επόμενο δευτερόλεπτο παραμονής του ΈντιΡάμα στην εξουσία είναι κι ένα επιπλέον κόστος για τη ζωή μας».

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς τον ΈντιΡάμα πρωθυπουργό, η οποία θα εγγυηθεί ελεύθερες και ισότιμες εκλογές και που θα ανοίξει το δρόμο στη δικαιοσύνη για να τιμωρήσει τους πολιτικούς εκείνους που αγόρασαν την ψήφο του λαού με τα λεφτά των ναρκωτικών και των εγκληματικών συμμοριών, όπως αποδεικνύουν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των αλβανικών και ξένων μυστικών υπηρεσιών που ανέδειξε πρόσφατα η «Φωνή της Αμερικής».

«Το μήνυμα που θα ήθελα να αποστείλω σήμερα είναι: Πολίτες, αντιδράστε! Το κακό μας αγγίζει όλους», κατέληξε ο Ντούλες απευθυνόμενος στα ΜΜΑ μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

 

Βαγγέλης Ντούλες από την «ZONE E LIRE»: ΖΟΥΜΕ ΕΠΟΧΗ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ – Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΤΥΡΑΝΝΙΑ Βαγγέλης Ντούλες από την «ZONE E LIRE»: ΖΟΥΜΕ ΕΠΟΧΗ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ – Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΤΥΡΑΝΝΙΑ(0)

Προσκεκλημένος στην πιο δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή, «ZONE E LIRE» (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ), του αλβανικού καναλιού KLAN του ομογενή δημοσιογράφου, Αριάν Τσάνι, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλης Ντούλες, σχολιάζοντας την επικαιρότητα παρομοίασε την κατάσταση των τελευταίων δύο μηνών στην Αλβανία να θυμίζει εποχές αυταρχισμού και τυραννίας.

Δήλωσε απερίφραστα ότι δεν ένιωθε μετανιωμένος που μαζί με τους υπόλοιπούς βουλευτές της Αλβανικής Αντιπολίτευσης οδηγήθηκε στην άνευ προηγουμένου στάση ακύρωσης της βουλευτικής εντολής του εξαιτίας του γεγονότος ότι το Αλβανικό Κοινοβούλιο είχε πάψει πια να είναι ο στίβος υγιούς πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ τους τελευταίους 12 μήνες δεν είχε επιχειρήσει να πάρει το λόγο, διότι ο πολιτικός λόγος είχε χάσει πια το βάρος του. Πρόκειται για μια απόφαση ακραία, αλλά που τον έφερε ενώπιον νέων προκλήσεων πιο σθεναρής υπεράσπισης των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, τα οποία τελευταία παραβιάζονταν καθημερινώς από τον αυταρχικό πρωθυπουργό της χώρας ΈντιΡάμα.

Αναφερόμενος στην απόφαση ορισμένων επιλαχόντων βουλευτών της λίστας να αποδεχτούν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το ρόλο του βουλευτή-κομπάρσου της Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και του Λιγκοράκι Καραμέλιο, προερχόμενου από τις γραμμές του ΚΕΑΔ, αλλά μέσα από τις λίστες του ΔΚ , τόνισε ότι θα συνιστούσε περισσότερη σοβαρότητα όταν αναφερόμαστε στη βούληση του λαού και να μην καταντούν γελοίοι επισημαίνοντας ότι έχουν συμβουλευτεί ποιος τον Τράμπ, ποιος τη Μέρκελ και ποιος τον ίδιο τον Θεό. Σημασία σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου έχει το γεγονός ότι οι πολίτες της χώρας έχουν κατανοήσει σωστά το μήνυμα της αντιπολίτευσης και συρρέουν κατά χιλιάδες στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο κ. Ντούλες ξεκαθάρισε ότι το ΚΕΑΔ συμμετέχει σε έναν αγώνα που στόχο έχει την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης της χώρας μέσα από την απομάκρυνση της κυβέρνησηςτης διαφθοράς και της διακίνησης ναρκωτικών και την οδήγησή της σε ελεύθερες και ανόθευτες εκλογές, όπου να εκλείπουν τα φαινόμενα αγοροπωλησίας και νοθείας της ψήφου του κυρίαρχου λαού. Δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει καμιά Συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Υπήρξε μόνο μια συμφωνία, η οποία υπαγορεύτηκε από την πολιτική κατάσταση πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2017 και που συνιστούσε τη συμμετοχή των μικρών κομμάτων στις λίστες του ΔΚ, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια για ανεξάρτητη κάθοδο. Με τη σύγκληση της Νέας Βουλής, το Σεπτέμβριο του 2017, οι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης ανεξαρτοποιήθηκαν και υπό αυτό το καθεστώς τελούσαν μέχρι την ημέρα που αποφάσισαν να κάψουν τις εντολές τους. Για τον κ. Ντούλε, οι μικρές πολιτικές δυνάμεις κάνουν τη δημοκρατία πιο εύρωστη.

Αναφερόμενος στις κινήσεις αντιπερισπασμού του Ράμα, τον οποίο θεωρεί πρωθυπουργό εν φυγή, παρομοίασε τις συνάξεις του με υπαλλήλους του δημοσίου ως επικήδειες εκδηλώσεις. Από την άλλη οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης είναι όλο και πιο μαζικές κι έχουν έντονο παλμό.

Κοινή απαίτηση των πολιτών είναι η πρώτη αυτής της κυβέρνησης, η οποία μέρα με την ημέρα μετατρέπεται σε μαύρη τύχη για τους πολίτες της χώρας που προσδοκούν την ευρωπαϊκή ένταξη.

tachydromos.org

Opinion

read more

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut Copyright PBDNJ All rights reserved.